Toysdaily 玩具日報

[其他] 天姬戰

回復 74# heewing

毒死人咩師兄,不過製作真係相當認真,正:$
Thanks for sharing..
我朋友話套野, 好有深度,  好似watchman 甘正豆, 有好多反恩思的地方, 地圖= 你人生條路, 火炬= 你的信心,  劍=  你的工具,   etc...
好多人睇唔明就話套戲係爛片....尤其香港人...睇返台灣同內地0既朋友真係比較有文化得多...好多分析都好到位 ...
heewing 發表於 5-4-2011 12:29 AM

我讀電影班的同學, 話套野好有深度, 我今晚會去睇, 香港係文化沙漠, 我相信只得好少人  睇得明  , 好似  watchman 係我其中一套最愛
我讀電影班的同學, 話套野好有深度, 我今晚會去睇, 香港係文化沙漠, 我相信只得好少人  睇得明  , 好似 ...
gekigoke 發表於 6-4-2011 09:33 AM

agree ,套戲直情深過 watchmen !
agree ,套戲直情深過 watchmen !
kenji 發表於 6-4-2011 10:40 AM

我今晚去睇
睇完就會自動自覺準備銀蛋比HT....
heewing 發表於 6-4-2011 11:10 AM

睇下出成點先啦
回復 74# heewing

好期待出BLU-RAY,睇MAKING OF....
:30:我睇左真係好難明~
留意小甜豆係有用過劍架....可能上映時剪左....又用出碟先加個director cut呢招....

仲有片段中 ...
heewing 發表於 6-4-2011 09:14 AM

BabyDoll真係真材實料:71:
我讀電影班的同學, 話套野好有深度, 我今晚會去睇, 香港係文化沙漠, 我相信只得好少人  睇得明  , 好似 ...
gekigoke 發表於 6-4-2011 09:33 AM

睇唔睇得明有時好睇出發點,
有些人看電影不喜歡用腦,只想輕輕鬆鬆跳進虛幻空間
尋找官能刺激。身邊也有這樣的一些朋友,看完此片也提出一堆問題
當他們了解到戲中一些暗示或提示牽連到故事發展,才開始理解製作人的用心,
邊因還會輕嘆一句“駛唔駛咁複雜呀”,
當然也有一些人細味戲中環節,讓腦袋做做體操
至於個人資歷背景跟理解能力也有關系。:78:
自己看不明白,就一定是別人做得不好?
不了解別人表達的訊息,就一定是別人表現能力差?
這跟小孩只愛看卡通片還在說其他節目不好看有可分別:DD
回復 78# gekigoke

我都睇左,叫有D野啦,至於深度WOW...
我覺得似潛行空間多一點,就講故事方式上,但講故事我手法就不如潛行空間了.

係堅的就人人有心就睇都睇得明,史提芬講宇宙結構都唔係要讀過大學先睇得明啦.
睇唔睇得明有時好睇出發點,
有些人看電影不喜歡用腦,只想輕輕鬆鬆跳進虛幻空間
尋找官能刺激。身邊也 ...
Oldcat 發表於 6-4-2011 07:43 PM

得罪講句,香港人好多腦殘,見早排吟多人去搶....就知啦!! :45:
得罪講句,香港人好多腦殘,見早排吟多人去搶....就知啦!!
火宅之人 發表於 6-4-2011 09:16 PM

"腦殘", 很好的形容詞:52:
:71:總之好看!不過相信大家看到BABYDOLL 入院個章時寫佢20歲,因佢細粒,所以都會覺得佢無20歲,得16至17,但其實Emily Browning 已23歲....
我覺得係D有野剪走左令到故事接合有D唔夠完整....呢方面(邊方面就自己估啦)WATCHMEN好似比較放寬D...
heewing 發表於 6-4-2011 10:03 PM

有眼光!!!!

Zack Snyder 為o左能夠上 PG-13 (13歲以上不需要父母指引)

剪走o左相當多"好o野"........:46:

Bluray/DVD 補翻...........:handshake: