Toysdaily 玩具日報

[其他] 小弟初學攝影,請各位大大幫幫忙~

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
600D 賣緊 6k左右,60D 賣緊 7500左右

其實如果要買control 就60D

600D 當然都ok,如果要買 4/3 機, ...
BruceLee 發表於 4-3-2011 01:49 AM

4/3都是DSLR...  Olympus E3... E5... 是DSLR... M4/3才沒有反光鏡... 喱位朋友似乎對4/3系統不太認識了...

小櫻上
首先... 影相是由人去影... 不是相機... 相機性能只係更方便進行拍攝... 但是不會自動影到靚相的... 相 ...
小櫻 發表於 25-2-2011 04:54 PM

100% agreed~
其實好多o野真係要試先知係唔係自己想要的

我三年前開始玩dslr  .... 先後擁有過 canon 40d / fujifilm s5pro 各支平貴新舊原廠副廠 天涯鏡 50.8 小小白 1740L NIKON KIT LENS 1755金圈 70300VR 手動菜鏡 / 古董AIS 不下十五支, 到而家玩菲林旁軸 / 雙反 同埋一部 GH1 + iphone

發現其實所有任何器材都各有長處短處, 最緊要係自己要o既o野同埋玩得開心

同埋一幅靚相關鍵唔係用咩器材拍攝, 而係張相o既內容/構圖/想表達的東西
我見好多人用iphone/dc都影到好多好多靚相 ... 但自己用dslr都係影埋晒d爛相
4/3都是DSLR...  Olympus E3... E5... 是DSLR... M4/3才沒有反光鏡... 喱位朋友似乎對4/3系統不太認識了 ...
小櫻 發表於 4-3-2011 06:26 AM

YES !!

m4/3 用的感光原件跟 om 的4/3 是沒有大分別的, 所以相片質素同om dslr 分別不大
當然不可能跟 ff 的dslr 相比, 始終唔同級數的

m4/3 的強項是輕巧, 我以前去出國旅行"咩"住部 dslr + 4支lens + tripod ... 行一日都已經想死
另一強項就係加monut 咩鏡都用得, 好玩好多
其實用Aps-c機發輝唔到L 鏡既威力....所以短期內,上定焦可能仲好啦..
BruceLee 發表於 4-3-2011 01:53 AM

L 鏡都唔係支支得o架 ..
只有定焦L 同大小白系列是正o野
YES !!

m4/3 用的感光原件跟 om 的4/3 是沒有大分別的, 所以相片質素同om dslr 分別不大
當然不可能 ...
MkV 發表於 4-3-2011 11:13 AM

小弟愚蠢一問~ ff = full frame=全片幅 ??   full frame係?? 全片幅和APS-C 的分別係??:?
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
我點會無認識...我意思係買4/3 機既價錢,不如買部入門單反算啦....=.=
BruceLee 發表於 4-3-2011 01:00 PM

都話過「4/3」都係SLR... M4/3先至唔可以話係SLR... 但其實分別唔大...

每人取向唔同... 小櫻要講嘅係唔好器材先決... 講器材大家都曉啦... 一堆數字之嘛... 學攝影唔係背數據係學習攝影技巧嘛... 所以小櫻叫樓主唔需要大介意部相機... 事實上有幾多人會用到部相機爛先換吖?...
但4/3 機既感光原都細過 Aps-c呢.....
BruceLee 發表於 4-3-2011 01:03 PM

咁都可以話APS-C比Full Frame細啦... 假如你鍾意影雀之類... 或者去花展... 就會發現裁放率x 2嘅 4/3 系統有幾著數...

小櫻依家用緊M4/3... 影嘅相好滿意喎...
小弟愚蠢一問~ ff = full frame=全片幅 ??   full frame係?? 全片幅和APS-C 的分別係??
lokia 發表於 4-3-2011 12:56 PM

簡單啲講... 所謂Full Frame... 係指感光元件(CCD/COMS)嘅面積... 同菲林時代嘅135菲林一樣... 用同一焦距鏡頭影出嚟嘅相... 其放大率係一樣...

而APS-C... 其面積比Full Frame細... 但影出嚟嘅相... 如果大家都用同一相片Size (例如4R) 曬出嚟嘅話... APS-C出嚟嘅影像就有放大咗嘅效果... 而其放大率就係FF機時鏡頭焦距 x 1.6 (或1.5) 嘅效果... 例如用APS-C機50mm鏡頭... 同一距離拍攝同一物件... 再曬做say 8R相... 喱張相裡頭嘅物件大少就等同用FF機使用80mm鏡頭拍攝一樣...

喱啲就稱為裁放率...

而4/3及m4/3就有焦距 x 2嘅效果...

小櫻上
頭像被屏蔽