Toysdaily 玩具日報

查看: 20879|回復: 35

[其他] 小弟初學攝影,請各位大大幫幫忙~

小弟初學攝影, 想買入門級DSLR Study一下.  
聽朋友講Nikon saturation 高一 d color 比較鮮明~~   
但本人就比較喜歡Canon~   現在Canon入門機好似出到600d.........
各位大大有冇議見~ 邊一個牌子同型號比較抵玩d~~   
小弟咩都唔識, 請多多包涵~~  :77::77::77:
你好,首先睇你肯用幾多錢去玩這個玩意,其次品牌方面就好睇自己個人喜好,
而我就用Canon的。入門機係對新手唔錯的選擇,但當你玩到一定的程度時,
會發覺入門機完全再俾唔到你想要的相時,而你又向上升級,
所以有心玩我建議買部中階的機種。
鏡頭方面,平有平玩,貴有貴玩,唔一定用原廠,副廠都有高質數的,
反而要清楚了解自己鍾意影咩先,例如:影人有人像鏡,影景有廣角鏡,影物有微距鏡。
多D上專門講相機既網搵下資訊,會幫你解決好多影相的問題。:71:
你好,首先睇你肯用幾多錢去玩這個玩意,其次品牌方面就好睇自己個人喜好,
而我就用Canon的。入門機係對新 ...
朋友浩 發表於 25-2-2011 01:50 PM

係ar~ 我都驚會落錯決定, 因為入門機都唔平~:49:

其實入門同中階機種既分野係咪真係好大哩??  大大是用Canon既中階機??

本人大約會考慮10000左右的, 同應該多數影物件 同 影人像.
係ar~ 我都驚會落錯決定, 因為入門機都唔平~

其實入門同中階機種既分野係咪真係好大哩??   ...
lokia 發表於 25-2-2011 04:31 PM

首先... 影相是由人去影... 不是相機... 相機性能只係更方便進行拍攝... 但是不會自動影到靚相的... 相要由人去影的...

所以... 所有相機都可以影到好的相片... 相片好壞是取決於拿著相機的人並不是相機本身...

從前的相機比現在落後很多但依然拍能出很多經典作品... 所以性能並非重要... 好壞視乎你怎樣用... 當然性能較佳的相機會影得好一點... 但不代表平價型號就沒好相出...

所為中階機與入門機的分別... 現在的分野已經很少... 平貴就在機身用料和其他功能上的多寡... 但其實入門機的功能已經足夠大部份情況的了...

所以... 600D無問題... 你覺得「感覺良好」就可以... 鏡頭的話初期用Kit鏡再加支遠攝變焦(例如EF-S55-200mm IS)... 都夠用... 到發覺不夠又或者肯定自己會繼續用Canon的話... 才慢慢買例如L鏡的高級鏡v吧...

除了機身鏡頭... 還有閃光燈和腳架... 請預留多點預算... 鋪頭送的腳架不夠力的...

小櫻現在用Olypmus M4/3系統的E-PL1的... 另外還有部老爺(?) EOS30D...

小櫻上
回復 3# lokia

其實玩影相都係毒海黎,好多人都會沉輪(包括我),但當初財力有限只能購入入門機,
因為本身都有玩菲林時的底子,所以好快上手,仲影得好過朋友中的專業機,但當你鍾意玩影相時,對影相有一定程度的知識和技術的時候,通常都會向上追求。
現時的市場,二手相機跌價跌得好快,特別是入門機,當你想放時已經無人要,所以小弟才推介中階機,起碼玩得耐D,而高質數二手鏡頭(包括副廠)仍有價值,特別是大光圈的鏡頭,只要玩返同系的機種,大多數都可用得返。原本相推介7D,但已經超過你的預算,60D又同600D差得唔係太多,所以都係建議你上網或書店搵下資料先再決定。:74:
首先... 影相是由人去影... 不是相機... 相機性能只係更方便進行拍攝... 但是不會自動影到靚相的... 相 ...
小櫻 發表於 25-2-2011 04:54 PM

好多謝小櫻大既詳盡解說~~ :77::77:  現在我更清色自已要D咩~~ 十分感謝~!!!!!

:64:
回復  lokia

其實玩影相都係毒海黎,好多人都會沉輪(包括我),但當初財力有限只能購入入門機,
因為本 ...
朋友浩 發表於 26-2-2011 09:47 AM

好的~~  多謝朋友浩 大大 ~~  :77::77: 十分感謝~!!!!!  我會吸取大大提議認真找資料詳細研究下~~~ !!!!!

還有一個問題, 7D係咪同Nikon D7000同級哩?? :?
好的~~  多謝朋友浩 大大 ~~   十分感謝~!!!!!  我會吸取大大提議認真找資料詳細研究 ...
lokia 發表於 26-2-2011 04:37 PM

如果以中階機就叫同級,但兩部連鏡都過萬,而且初用單反會較難掌握操作,我建議 Canon 600D 應該夠用了,影人像 Canon 也較佳。
如果以中階機就叫同級,但兩部連鏡都過萬,而且初用單反會較難掌握操作,我建議 Canon 600D 應該夠用了 ...
上下盤 發表於 26-2-2011 10:36 PM

多謝解答~~ THX A LOT~~~ :71::71::77::64:

初玩Olympus E-PL2 OR SONY NEX-5

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-144804-1-1.html
不用太多錢

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=9295
回復 1# lokia
你可以上陳列室試下手感先,順手好緊要的.
至於入門定中階其實都係睇手感,操作多,中階機一般快捷鍵多D,唔洗次次都入MENU先調整到設定.
仲有好同意小櫻講的,有心學影相,腳架,閃燈都真係要買的,所以留意預算.
還有選乜野牌子仲可以睇下身邊D朋友用開邊隻,因為有鏡頭可以借!
初玩OR SONY NEX-5

不用太多錢
冬暖夏涼小恐龍 發表於 1-3-2011 07:20 AM

哩部係半專業機???:?
回復  lokia
你可以上陳列室試下手感先,順手好緊要的.
至於入門定中階其實都係睇手感,操作多,中階機一般 ...
warxv 發表於 2-3-2011 09:59 AM

多謝大大議見 ~~   姐係入門同中階最大既分別係操作方面? ~~ 太好,財爺arm arm資助左預算可以加大∼∼∼:$
回復 13# lokia
當然質素上入門機同中階都會有分別,但一般來說對剛入門的朋友應該不智覺得太明顯就是了.
質素上就自己接觸過的,賓得入門同中階有明顯分別,唔好買入門的.
CANON就...都差不多啦,上年的中階=今年的入門,真係操控介面是主要分別.
哩部係半專業機???
lokia 發表於 2-3-2011 12:33 PM

連兩鏡$5XXX-6XXX左右
小櫻現在用Olypmus M4/3系統的E-PL1的  都OK架
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-145501-1-1.html