Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 第一手情報 !!模魂真悟 hi nu (3月28號正式發售 !!)

佩服小櫻大,甘耐心的解說...

我都想講--侵權侵到理直氣壯,光明正大甘討論,仲反扁底授權者的出品(整來自娛ge就支持),依家又見..仲要反用壟斷一詞去將指摘淡化、事件合理化..呢d思想先恐佈..侵權侵到成精,真係我國人民素質精髓所在~
老實說, 呢間公司真係好有膽量, B記要告佢真係後果不敢想像, 但始終係真金不怕紅爐火, 你睇好多地方都有賣大6版BB三國, 但一開盒就高下立見! 雖然今次隻NU我都有買, 但我係有B記先至買埋佢, 砌好真係可以比一比!  
都係果句, 如果大陸呢間公司肯買版權, 直接同B記挑戰來得重光彩喇!
鬼鬼鼠鼠偷番薯玩唔到好耐架!
老實說, 呢間公司真係好有膽量, B記要告佢真係後果不敢想像, 但始終係真金不怕紅爐火, 你睇好多地方都有賣大 ...
akcw168 發表於 30-3-2011 10:13 PM

版权方面大陆的非常肯买,就是B记不卖
剛剛完成素組

小弟都有D心動…掙扎中~
小弟忍不住..已經買了...:51:
結果..被老婆大人念了一頓....:59:
版权方面大陆的非常肯买,就是B记不卖
leoko 發表於 31-3-2011 07:57 PM

不要說大陸,淨係日本國內都好多人非常肯買高達版權..睇下當年won fes有幾多1日版權的高達商品...吾好話世界其他地方....
亦吾係話你肯買人定就一定要賣比你..
I also bought it:71:
睇完素組覺得上身好橫,下身好窄,比例始終不及B記。B記最衰係飛翔炮得兩枝可拆:55:
看了小櫻大大和aswdv大大關於版權的討論,有點不能釋懷,回家想了一想,對aswdv大大的例子始終有點疑惑。

大大提到window lincese + mouse的個案,發覺概念上和這個mc模型好像差很遠呢。
MS賣的,是window lincese + mouse的組合,用這個去打壓其他mouse(我就用打壓這個通俗一點的字眼啦)。其實這個window lincese就和window的本體沒兩樣吧?很來法院判ms要提供平價licncese給其他廠。

如果套到GUNDAM模型,就是說B廠出了平價高達+工具套裝,去打壓他工具,才算是aswdv大大所說的壟斷吧?另外,就大大的案例,最後發院判MS敗訴,要MS提供window,但到頭來window都是MS做的吧,不是交給其他廠商推出window啊。aswdv大大巧妙地被lincese這個字騙了,因為window的lincese就是可以直接用window,但高達的lincese不可以直接玩到模型吧?
而這個真悟,他可是換個名就出高o模型啊,試想想有人出個介面一樣的windoow,不被MS告到甩褲才怪。

以上是在下愚見,有錯請指正。
看了小櫻大大和aswdv大大關於版權的討論,有點不能釋懷,回家想了一想,對aswdv大大的例子始終有點疑惑。
...
bananaman 發表於 2-4-2011 08:47 PM

可以畀個更好既例子你,其實大家用緊既gundam marker,Mr Color顏料都係都由bandai子公司GSI郡氏生產.你唔可以話佢出支marker印左gundam公仔樣,就話佢壟斷左模型塗料市場.因為你仍然可用gaia,孖星油.

同樣,孖星也不可能告BANDAI獨佔GUNDAM MARKER市場,TAMIYA有權自己都出一套畫線筆,一樣畫到線已OK,但絕不可以印高達頭落去,非法取用人家既版權角色增加商品賣點吧.

但如果有一日,bandai在模型物料上做手腳,做gunpula只可以用指定牌子既模型油.
只可以用bandai牌剪鉗先cut到模型件.呢d就係壟斷.

其實都係D一想就明既道理,都唔係想長篇大論.
理解國內人有時要佢地買正價模型的確係好吃力,玩翻版呢回事,玩左就算,不張揚就好.
模魂的確有心機做,一隻比一隻出色,同胞有感,跟同好分享的心情也理解.
近日網友嚴批模魂,只因多得好些"相關人事"極力宣傳,更天狗地叫BANDAI收皮,
玩翻件玩到咁串,食得咸魚抵得渴,畀人笑都唔奇.

不過樓主呢篇文冇相關內容(但我好似記得係同一篇文,同一個人?只係已cut晒呢方面內容?有錯請更正)
其實唔好再O係佢個Post傾呢樣野(正反方都係),由得佢吧啦.
可以畀個更好既例子你,其實大家用緊既gundam marker,Mr Color顏料都係都由bandai子公司GSI郡氏生產.你唔 ...
Toro 發表於 5-4-2011 13:35

:71::71:
關於copyrights問題, Sunrise studio好似已經被Bandai收購左, Gundam模型基本上係Bandai既獨市生意, 即係佢 ...
aswdv 發表於 25-3-2011 04:22 PM

你不如話iPhone 4壟斷,迫apple下放版權畀大陸所有白牌機廠都可以生產平價版iphone4啦.唔用iphone可以用nokia,手機廠可以用公開平台android,唔係話冇ios就冇生意做,但ios的確就係apple既心血結晶,硬體做獨市你點吹得佢漲.

有錢既大陸人,應該唔比美國少,要買起成間apple都唔係冇資金.
但apple有既就係創意,同幾有米都換唔到既智慧.
版權就係用黎保護呢d無型資產,而唔係用黎保障市民可以用極平價買新款手機同玩具.

相反,如果apple強迫用戶只可以用apple出品的app,用apple原裝耳機,就係壟斷
又比如迫人使用指定網絡,此行為在某些國家如法國就屬壟斷,有足夠法律禁止.

但自由如法國,都唔可以話apple獨家出iphone手機係壟斷.
想一想自己發言既理據o係邊方面有矛盾啦.
討論依個無咩用
點拗都唔會有定案 大家都唔會改變到大家既思想
但作為玩家 如果佢係唔會影響到笨大做唔到生意 (eg全世界都買佢既product 唔買笨大) 搞到無左笨大創作部分
依d modi過既模型 對玩家黎講都係好事黎既...

壟斷...好難講得清...麥當奴都被人告monopoly啦...
其實講咁多都無用, 無人告佢, 還未上庭就無人裁定佢侵權與否, 何必去爭議? 人地都出到第三彈, 話唔定佢走緊法律罅, 官方都耐佢唔何又未定呢, 過得自己咪買, 唔安樂就唔買唔玩, 咁咪幾簡單, 但至少現在大家都知祖國已經有咁o既實力, 其實應該高興點吧,