Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 第一手情報 !!模魂真悟 hi nu (3月28號正式發售 !!)

欣賞可以,幫襯免問:67:
回復  Kel_Kel

$200? HKD or RMB ??
Arx-7 發表於 8-3-2011 01:57 PM

港幣, 不過我再講多次, 只係我估計, 唔係正式官方價錢........

比埋boxart睇睇

據聞唔使兩魚.  真係抵
唔使比版權,照計就唔算平......

比埋boxart睇睇

據聞唔使兩魚.  真係抵
Kel_Kel 發表於 25-3-2011 12:38 PM
關於copyrights問題, Sunrise studio好似已經被Bandai收購左, Gundam模型基本上係Bandai既獨市生意, 即係佢俾D乜我地都只可以接受, 雖然Bandai多年來都不斷改進, 但佢俾既係唔係已經係最好呢? 會唔會只係好似獨裁社會裏的人民, 自以為過得好幸福?

Copyrights當然要保護, 但市場壟斷亦要提防
關於copyrights問題, Sunrise studio好似已經被Bandai收購左, Gundam模型基本上係Bandai既獨市生意, 即係佢俾D乜我地都只可以接受, 雖然Bandai多年來都不斷改進, 但佢俾既係唔係已經係最好呢? 會唔會只係好似獨裁社會裏的人民, 自以為過得好幸福?

Copyrights當然要保護, 但市場壟斷亦要提防
aswdv 發表於 25-3-2011 04:22 PM

「市場壟斷」... 好似唔係講緊喱啲創作品或者非必需品喎...

高達模型屬於創作產品... 其創作意念應該受到保護... 而Gunpla亦唔係被壟斷... 因為消費者可以選擇唔買... 唔買Gunpla唔會影響生活... 唔買Gunpla可以玩跑車模型... 可以玩機戰模型... 可以砌LEGO... 模型玩具市場無被壟斷喎...

無錯... 响咱們用家角度睇... 平靚正就得啦... 使鬼理佢正版唔正版... 但問題係我哋都清楚知道喱件產品係走緊鋼線... 買其實唔算係咩十惡不赦嘅事... 但始終都唔算係光明正大嘅嘢... 買咗就買咗... 小櫻個人認為無咩必要講咁多理由去將喱件事情合理化... 正如大家睇日本動畫咁... 唔通真係個個買原裝BD嗎?...

另外... 最重要係喱樹有個算做君子協定... 就係不可討論任何侵權產品... 如果第二樹大大聲講就無所謂... 喱樹嘅話點都低調啲好...

順便講多句... 某個模型討論區言明唔準討論翻版模型... 但翻件G-Kit又俾... 個人覺得好無原則囉...

小櫻上
根本唔係市場壟斷... 你唔抵得Bandai, 係應該[創作]另一隻/套機械人,再出產品打Bandai, 而唔係[模仿]高達出產品食人口水. 起碼好似喜羊羊咁先係反壟斷. 先係創作
睇黎好多人唔多like, 都係算了.......
根本唔係市場壟斷... 你唔抵得Bandai, 係應該[創作]另一隻/套機械人,再出產品打Bandai, 而唔係[模仿]高達出 ...
thunder04 發表於 25-3-2011 05:47 PM

係應該[創作]另一隻/套機械人

回復 36# 小櫻

「市場壟斷」是指Gundam 模型生產

個人見解, 不是法律知識,

這個產品侵犯了Sunrise studio的Gundam copyrights.

同時

Bandai壟斷了Gundam 模型生產

壟斷了, 就是壟斷了, 不管是不是生活必須品, 除非壟斷一詞, 文字使用上只可應用於生活必須品.

反壟斷其中一個概念: 不應運用一方面的優勢(Gundam copyrights), 來製造第二方面的優勢(Gundam 模型生產)

如果其他模型生產向Sunrise studio申請版權, 而Bandai容許及不製造阻撓, 就不算壟斷.

(補充: 不是支持侵權行為, 只是想指出Bandai以收購Sunrise來壟斷市場, 在保護版權的同時, 亦要防止壟斷)
回復  小櫻

「市場壟斷」是指Gundam 模型生產

個人見解, 不是法律知識,

這個產品侵犯了Sunrise s ...
aswdv 發表於 25-3-2011 09:19 PM

一間公司真金百銀買另一間公司去取得某一樣創作的生產銷售權... 這樣叫做壟斷?...

給你一個例子吧... 閣下開出版社... 用錢請作家給貴社編寫一本叫「某A書」的暢銷小說... 理所當然「某A書」的版權就在貴社手上... 請問貴社會否願意將「某A書」的出版權無條件任由其他人複製售賣嗎?... 想當然不會吧... 那麼貴社是否壟斷「某A書」的市場呢?...

Gunpla是有代替品... 更加不是必需品... 那何來壟斷?...

還有... 當年富野拍攝《機動戰士Gundam》時... 玩具生產廠是有贊助的... 某程度... Gundam是玩具商的原創產品...

再說... 假如說Bandai壟斷Gunpla市場... 那麼Takara就壟斷《變形金剛》的玩具市場... 迪士尼壟斷米奇老鼠等玩具市場... Sanrio就壟斷Hello Kitty... 了...

小櫻上
漏了一件事...

小說《機動戰士Gundam前哨戰》(即時S Gundam那套)... 版權就不是在Bandai手上 (版權由雜誌Model Graphix持有)... 所以Bandai到近期才推出有關模型玩具... 問題應該是版權費問題吧...

小櫻上
迪士尼壟斷米奇老鼠等玩具市場... Sanrio就壟斷Hello Kitty... 了..

小櫻 發表於 25-3-2011 10:37 PM

米奇老鼠玩具不是由迪士尼生產, 而且不只一間公司