Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

舊作~
com1010hk 發表於 12-1-2011 03:04 AM

體育課被罰了............:56:

非常可愛呢!!!!:35:
大大用1,2同v3真係好能夠表達出改造人嘅悲哀!!! 另外可以試下用黑色做底色感覺會更強烈!!! ...

因為家中拿來拍攝用燈具本身就不夠亮
再用黑色底會令光源更少,試過反光板效果亦不佳
無奈只好用明色底…
Can 1:6 figures join this photography thread too? I like to take the figures for out door photo shoots :D Specially when traveling aboard XDD Christmas time is a nice time to take pics with them to make them look real and alive :D

有野學當然要入來啦
多謝大大
我都分享吓…  :64: :64:

我依家返學都係學緊 PS wo:he:
小弟都有玩PS:35:

影相方面就要黎偷師喇:64:
角度取得好,可令相的壓迫感增加不少~
差少許也很不同呢~

SET 1: 第二張令 Dark Kiva 看來更邪惡, 因為 ...
fktuen 發表於 12-1-2011 02:57 AM

低抄的確可以做出霸氣:52:

本身唔識影相, dc + 一枝燈!!! 很想學習更多, 這post 出現就好了!

雖然自己不是很專業.上網爬文邊影邊試.同大家分享一下影玩具少少經驗.希望大家影得開心.我通常用腳架(一定要用).用M mode.iso-80,因為想有少少散景所以用光圈F9-F13.快門1秒左右(快門要睇你環境光暗,自己set).p.s.要close晒全屋d燈.頂燈我是用金魚光管(好平)...要斜斜地向鏡頭...你們試下啦.有問題可以再問下我.謝謝大家!

影玩具少少分享

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ps 也在學習中!

因為家中拿來拍攝用燈具本身就不夠亮
再用黑色底會令光源更少,試過反光板效果亦不佳
無奈只好用明色 ...
如夢似幻 發表於 12-1-2011 12:01 PM

其實我都係單光源(鴨記LED), 自製遮光罩(廁紙), 加返光版(白色咭紙, 手hold):( 都可以接受呀!!:)
Can 1:6 figures join this photography thread too? I like to take the figures for out door photo shoo ...
icyhugs 發表於 12-1-2011 12:57 PM

當然可以啦!!! 非常歡迎呀第一:我個人非常欣賞外拍!!!:$ 第二icy大嘅外拍無論角度同取景都非常寫實!!!:handshake: 而且膽超高, 想必突破左唔少障礙!!!:64: 所以d相好有價值!!!! 認真值得我地參考呢!!!:shiny:

好少見大大呢, 係唔係喺Action Figure區多??:65: 我都有friend喺呢區!!! 以後d一齊分享分享啦!!!
我都分享吓…
歪勾 發表於 12-1-2011 02:07 PM

我正!!! 我想睇多d呀!!!!!:no:
小弟都有玩PS

影相方面就要黎偷師喇
攝影_基 發表於 12-1-2011 03:51 PM

基兄d ps都好強呢!!:handshake: 我係初哥.........:(
下面嗰張隻手錯左motion...........:80: