Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

強帖留名 :$

其實我比較想知既係光線既問題,通常各位大大點樣set你地既studio? :?

舊作~
小弟之前喺aeromanCCM大大個post度post左一篇關於執相軟件既post,宜家post埋喺度希望可以集中 ...
leftgoaw@y 發表於 12-1-2011 12:17 AM

我都有裝光影魔術手, 但係完全唔識用...:(

leftgoaw@y兄有冇啲教學網分享一吓?:77:
我只會用Phontocap....
疾音 發表於 12-1-2011 01:42 AM

顏色好像太深了:(
留名
com1010hk 發表於 12-1-2011 02:44 AM
good 呀, 十扑十扑 ^^~b
邪神卍 發表於 12-1-2011 01:27 AM
我都要研習多一點~~~
Somebody_Ex 發表於 12-1-2011 01:34 AM
強帖留名....我入來學野...
Johnnie.Ridden 發表於 12-1-2011 02:16 AM

歡迎 歡迎:77:
目前手上的SHF數影

如夢似幻 發表於 12-1-2011 02:27 AM

原來accel把劍可以咁玩㗎?:Q

我個人比較喜歡Decade這幅, 夠寸!:71:
角度取得好,可令相的壓迫感增加不少~
差少許也很不同呢~

SET 1: 第二張令 Dark Kiva 看來更邪惡, 因為 ...
fktuen 發表於 12-1-2011 02:57 AM

很好的教學
我也學到野了:71:

的確, 多數壞人都係尖眼呢~:DD
強帖留名

其實我比較想知既係光線既問題,通常各位大大點樣set你地既studio?
twgss4b14c 發表於 12-1-2011 03:03 AM

我屋企就一枝大燈由上至下打落嚟
之後再加兩枝較細嘅大燈, 一枝由左至右打落去, 另一枝由右至左打落去.
全部都有遮光罩~~
前面就用返光卡紙補光
較果:

返到英國就用細燈兩枝.......:59:
較果:

舊作~
com1010hk 發表於 12-1-2011 03:04 AM

好悲哀.......................

但係又好似傾緊祕密咁:58:
我又黎學野

support
我屋企就一枝大燈由上至下打落嚟
之後再加兩枝較細嘅大燈, 一枝由左至右打落去, 另一枝由 ...
天天~ 發表於 12-1-2011 06:15 AM

天天兄, I like your Revoltech Alien series!!!
Even though it wasn't meant to show the scary side of Alien, plus the amount of light was very subtitle, nice camera angle, perfect framing, as well as focal length!!

Honestly I've kept a set for my reference. :35:
:(
光圈F1.8

影完呢張有MOOD嘅之後忘記左較番大
godofcat 發表於 12-1-2011 12:30 AM

加入!!!!! godofcat大呢個post我都有留意!!:71: 女性嘅動作做得好自然呢!!!:handshake: 不過呢張好似有少少偏色!!(藍色) 我都經常有呢個問題出現!! 其實大大會唔會試下用software調一調色呢?:77:

另外, 我個人覺得可以橫置相機, 試下再近少少, 增加飄逸感呢!!!:77:
目前手上的SHF數影
如夢似幻 發表於 12-1-2011 02:27 AM

大大用1,2同v3真係好能夠表達出改造人嘅悲哀!!!:71: 另外可以試下用黑色做底色感覺會更強烈!!!:77:

角度取得好,可令相的壓迫感增加不少~
差少許也很不同呢~

SET 1: 第二張令 Dark Kiva 看來更邪惡, 因為 ...
fktuen 發表於 12-1-2011 02:57 AM

大大真係好有心得呀!!!:shiny: Dark Kiva真係一隻好好嘅攝影材料呀!!!!:$

如果大大可以用黑色背景效果一定更上一層樓!!!:love: