Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

大家好! 入嚟學野,  呢兩張相我係用3yrs old DC影,我只有1枝燈,剛剛DIY一個好Cheap嘅lig ...
starsaber888 發表於 5-4-2011 09:49 PM

謝謝starsaber兄支持呢!!:77: 用白色垃圾袋幾好!! 只要可以拉平佢就perfect喇!!:$ 另外, 再向垃圾袋打光d就可以做到bg純白嘅效果喇!! 不過記住一定要喺figure後面打, 而且要遮住d光唔好照到figure, 其如燈光可以照舊就得喇!!! 見starsaber兄應該係打斜頂光, 下次可以試下打側面光, 單或者雙光源都得, 個輪廓會更出架!!!:71:

至於動作, 由於影相嘅時候會flat在, 所以上面嗰張可以再挺多d胸, 腰可以轉多d!! 動作誇張d, 上鏡嘅時候就啱啱好架喇!!!:!

最後, 兩個pose都可以喺不同角度, 不同距離影多幾張, 咁就會影到更多不同效果, 搵到令自己更滿意嘅相架喇!!!:love:

thanks for the advice! :71: i will keep experimenting!

one more:

謝謝starsaber兄支持呢!! 用白色垃圾袋幾好!! 只要可以拉平佢就perfect喇!! 另外, 再向垃圾袋打 ...
aeromanCCM 發表於 5-4-2011 10:37 PM

好專業!:shiny:
謝謝starsaber兄支持呢!! 用白色垃圾袋幾好!! 只要可以拉平佢就perfect喇!! 另外, 再向垃圾袋打 ...
aeromanCCM 發表於 5-4-2011 10:37 PM

能夠有如此詳盡的解答,你的功力都會唔差得去邊....:78:
舊圖分享

剛剛發現Paint Tool SAI都可以用來改相~~

研究中:o
因為我宜家冇收入, 多兩三千好大負擔, 所以自己夠用就算喇!!!
aeromanCCM 發表於 5-4-2011 10:23 AM

Btw 而家就出D 5100!!!~
放心地去搵D5000!
btw !你需要一支marco鏡~!
舊圖分享
天天~ 發表於 6-4-2011 03:28 AM

嘩!! 天天又發功!!! 用幾下手法就做出好好嘅效果喇!!!:Q
Btw 而家就出D 5100!!!~
放心地去搵D5000!
btw !你需要一支marco鏡~!
mr406aa1 發表於 6-4-2011 09:26 AM

叫左個fd去肥花幫手喇!! 希望快d就有機啦!!!:D
thanks for the advice!  i will keep experimenting!

one more:
starsaber888 發表於 5-4-2011 10:54 PM

不如試下用PS, motion blur個火丫!!! 效果會好唔同呢!!!:71:
能夠有如此詳盡的解答,你的功力都會唔差得去邊....
御遠將 發表於 5-4-2011 11:15 PM

過獎喇!!長氣姐!!!:64:
轉左區!! 會有好多人唔識搵個喎...........:80: 點算呀天天!!!!:42:
轉左區!! 會有好多人唔識搵個喎........... 點算呀天天!!!!
aeromanCCM 發表於 6-4-2011 08:14 PM

我識來..起碼都係第一頁...唔會咁快搵唔到呀...
我識來..起碼都係第一頁...唔會咁快搵唔到呀...
御遠將 發表於 6-4-2011 08:18 PM

有好有唔好啦!!! 好嘅係最沉都只得3頁!! 唔好嘅係暴光率會變得極低....:31:
有好有唔好啦!!! 好嘅係最沉都只得3頁!! 唔好嘅係暴光率會變得極低....
aeromanCCM 發表於 6-4-2011 08:21 PM

要有信心嘛..大大:71: