Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

頭像被屏蔽
回復 166# godofcat

個人拙見認為若上方留白處再少一些會較好一點;另外或許不必選擇這麼大的光圈值,左手的細節被犧牲個人是覺得比較可惜
頭像被屏蔽
咁其實呢 光源又可以帶出咩效果??  冇乜概念     如果想玩PS (識少少)  要發展張圖 第一步應該係點入 ...
SOB 發表於 19-1-2011 12:39 AM

其實大致可分單面燈同多面燈!!! 星矢大大嘅就係三面, 上左右!! 係最正統嘅打燈方法!!! 另外, 我自己因為資金同地方都有限所以只玩單面燈加反光板.... :80: 不過仍可造出一d效果!!!:71: 而所謂效果就係造出咩野feel!! 至於可以造出咩feel就好睇個人feeling喇!!! 比少少我d相你睇下先!!! 多多指教!!:64:

背光!!

正面窗外光!!

閃光燈直打都試過......:80:

最近經常造嘅單面側光加反光板!!(全黑環境單光源)

黑色主體!!

白色主體!!

冇加反光板!!

淨頂光!!

室內黃光加頂白光!!

下面係失敗作,:die: 不過都可以參考下!!!
淨背光!!

底光!! (ignore最底d眩光係ok嘅!!)

以上嘅單光源相就可以個分將每個效果show出黎!! 其實前後左右仲可以分斜光...:( 不過太複習, 有機會再講!! 我要溫書先喇!!! 希望幫到SOB兄你啦!!:64:feel呢樣野, 最重要係自己嘅領受!! 冇一定真理!!

PS就真係要等其他大大補完喇!!!:64:
小弟本週一影, 比D意見?
godofcat 發表於 19-1-2011 01:05 AM

同意一舉鯨濤快哉風兄!!! 可以試下用最細光圈, 再用快門就合適光度!! 咁就會清好多架喇!!!:77:

我鍾意你d室外相!!!:love:
雖然自己不是很專業.上網爬文邊影邊試.同大家分享一下影玩具少少經驗.希望大家影得開心.我通常60mm定焦再用 ...
聖鬥士星矢 發表於 18-1-2011 11:26 PM
其實用DC係唔係無可能好似你咁清架:( 我用既係CANON R8,你覺得我仲可唔可以再進一步呢:64: 因為我覺得我D相仲係差D野,但又講唔出係咩:80:

原來大大還有玩4WD我都有幾架.分享一下

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
其實用DC係唔係無可能好似你咁清架 我用既係CANON R8,你覺得我仲可唔可以再進一步呢 因為我覺得我D相 ...
timothy276217 發表於 19-1-2011 01:32 PM

其實已經好sharp 好好了.如果是dc機.可以試下用夜景mode.set 低d iso.再用腳架.可能會好d.你可以試下換下背景來影下.感覺可以又會唔同 d
其實已經好sharp 好好了.如果是dc機.可以試下用夜景mode.set 低d iso.再用腳架.可能會好d.你可以試下換 ...
聖鬥士星矢 發表於 19-1-2011 01:57 PM
唔該曬:64: 等我今晚試試先:43:

還有一樣.記得用自拍定時來影......因為按鈕時唔會震到相機,會sharp  d

是用dc 影

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
還有一樣.記得用自拍定時來影......因為按鈕時唔會震到相機,會sharp  d

是用dc 影
聖鬥士星矢 發表於 19-1-2011 02:18 PM

星矢大有沒ck pm:)
星矢大有沒ck pm
F.S.飛煞 發表於 19-1-2011 04:25 PM

check左^^

是用dc 影
聖鬥士星矢 發表於 19-1-2011 02:18 PM

噴火呀!!!:shiny: 請問係唔係用brush??:help:
呢個post好多野學XD
獻醜一貼:
原來大大還有玩4WD我都有幾架.分享一下
聖鬥士星矢 發表於 19-1-2011 01:51 PM

星矢大大好開心你都有玩四驅車呀!!!!:handshake: 我係四驅小子嘅年代開始正式玩!! 最高峰期有廿幾架!!!:blame: 不過極少落場......:(

之前見到有個轉彎前轆, 以為可以同Bomber連動.....:80: 最後都係拆左!!!:*

跟住見架Avante特別版好靚又買,:handshake: 更加唔想比佢落場....................:ice:

所以其實我唔係一個正式玩四驅車嘅人.......................:die: