Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

SD also can be very cool with right camera angle.

Try the PS filter > distortion > lens correc ...
BMecha 發表於 16-1-2011 11:44 PM

呢張真係好得呢!!!:shiny: 其實有時SD嘅設計更加能夠特出面部, 所以只要個頭擺啱角度就會好有feel呢!!!!:love:
營造機體的巨大感

PS技拙^^

劣作一張
timothy276217 發表於 17-1-2011 12:37 AM

請問係咪用左LED燈?? 因為我用有偏藍嘅情況出現!!!:(
請問係咪用左LED燈?? 因為我用有偏藍嘅情況出現!!!
aeromanCCM 發表於 17-1-2011 05:46 PM
我無用呀,可能哩幅色差出咗問題:80:
營造機體的巨大感

PS技拙^^
王先生白小姐 發表於 17-1-2011 05:27 PM

呢張ok配合喎!!!:71: 雖然有d out focus!!
小弟都來一張劣照,拍得不好,請勿見怪
小弟都來一張劣照,拍得不好,請勿見怪
Johnnie.Ridden 發表於 17-1-2011 09:16 PM

張相有題材呢!!:71: 如果架車可以清少少就好喇!!! 另外, 如果想架車濛, 可以再近d, 車頭低炒上去!!! 咁同樣有feel!!! 建議係Johnnie兄可以試多d唔同角度呢!!!:71:

再分享一下

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
再分享一下
聖鬥士星矢 發表於 18-1-2011 06:22 PM

星矢大大又再support!!:$ G3X嗰d相, 請問你係唔係執走左個支架呢?:?
點解星矢大d 圖可以清得咁緊要
點解星矢大d 圖可以清得咁緊要
neweasonlss 發表於 18-1-2011 09:39 PM

我估係燈光同定焦嘅效果!!!:71:
雖然自己不是很專業.上網爬文邊影邊試.同大家分享一下影玩具少少經驗.希望大家影得開心.我通常60mm定焦再用腳架(一定要用).用M mode.iso-80,因為想有少少散景所以用光圈F9-F13.快門1秒左右(快門要睇你環境光暗,自己set).p.s.要close晒全屋d燈.頂燈我是用金魚光管(好平)...要斜斜地向鏡頭...你們試下啦..謝謝大家!
雖然自己不是很專業.上網爬文邊影邊試.同大家分享一下影玩具少少經驗.希望大家影得開心.我通常60mm定焦再用 ...
聖鬥士星矢 發表於 18-1-2011 11:26 PM

好正,謝分享!!!:71:

尤其555 好靚!
張相有題材呢!! 如果架車可以清少少就好喇!!! 另外, 如果想架車濛, 可以再近d, 車頭低炒上去!!!  ...
aeromanCCM 發表於 18-1-2011 05:39 PM

我會試試的....多謝指教
不同嘅攝影棚有不同嘅特色!! 大大上面所post嘅攝影棚實在係好好嘅參考呢 ...
aeromanCCM 發表於 14-1-2011 11:31 PM

咁其實呢 光源又可以帶出咩效果??  冇乜概念     如果想玩PS (識少少)  要發展張圖 第一步應該係點入手???