Toysdaily 玩具日報

查看: 15335|回復: 28

[改造交流] 同你條龍----洗*白*白【SHF Weather Dophant 洗白白報告】

論外觀與設計,SHF Weather 是笨大 2010 的傑出作品之一。
可惜腰間的金龍卻被周邊的灰色糟遢了....:80:

今日終於取貨玩抽盒蛋。鮮有地抽到盒不錯的。
Weather 金龍灰色出界位只有:1) 左龍及右龍頸部  2) 兩側的正中間  3) 左龍尾部。
小弟的 Weather 出界還不算過份. 真 LUCKY :73:
唔多講廢話~ 開波!!:74:

工具如下:

因急於把玩....忘了幫未洗白白前的 Weather金龍拍照....不好意思:64:
以下是洗灰後的結果:

為求讓大家看到真實效果,相片未經修改....是暗了一點,希望各大大見諒.:64:

那麼,金油會甩掉嗎?  各大大可看下圖作參考~ :78:

只要是用輕中等的力度,溫柔輕抹,或把綿棒用轉動方式輕刷,來回三四次後就能洗掉 95%灰油.
最後可用下圖的 橙色 Gundam Marker  (大頭那邊) 輕輕塗在仍有灰色的位置,立刻用棉棒抹掉,灰色就拜拜了~
小弟的左金龍頸就是未有即時把 marker油 抹掉,可見有小許暗啡色....

希望此貼能幫到大大們~ :64:
如有錯漏請麻煩各大大補完~
[同場加插]:粗玩但又擺到封塵的 OOO Combo Change Series --- Tatoba combo + Latorartar combo!!! :$

support,大大真有心:71:
做得好啊 !!!!!
一直好不妥佢噴出界就算數

回復 2# timothy276217
:77: thanks tim兄~
橫掂整開, 順便同大家分享及交流心得~ :73:

回復 3# 玩具
咪係!又是笨大的罪!:blame:
我情願花時間滲線,不是補鑊呢!:angry:
支持啊:77:
我o個隻好彩冇乜出界
唔使點補飛

support
我以為D灰色係舊化添....
請問~ 用模型油得唔得???
:77:
回復 8# BeastHeart

師兄是指 用模型油 thinner?
可能會太強並把金油溶掉...因我試過用 gundam marker 白色那支洗油筆也會把 SHF的底油洗甩....:79:
啊!!! 可以用thinner解決, 太好喇!!!:)
啊!!! 可以用thinner解決, 太好喇!!!
aeromanCCM 發表於 4-1-2011 03:50 PM

我唔敢用雙星的水性 thinner,怕太濃會把低油洗甩.
可請教大大用哪款 thinner, 及會否稀淅才洗走灰油? :64:
先謝大大教學~

回復 5# 心甜公子 : Thanks for the support~ hope you find this post helpful~ :77:

回復 6# KiraYamato0621 : 師兄真好彩呢~ :77:

回復 7# felixchi : 我都無諗過D灰色可能係舊化添! :Q
我果隻都係得左腰既龍有少少灰,唔近睇都唔覺
唔錯~ :shiny:
我唔敢用雙星的水性 thinner,怕太濃會把低油洗甩.
可請教大大用哪款 thinner, 及會否稀淅才洗走灰油? ...
fktuen 發表於 4-1-2011 05:14 PM

可惜我喺呢方面係零知識!!:56: 應該係我請教番fktuen大你就真呢!!!:64: