Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 你都做得到-簡單自改系列(一): 發光頭像

大家好,係度睇左好耐, 見到唔少改裝勁人。我對改造技巧實屬門外漢,不過成日覺得玩具除左攞黎睇,仲應該所以攞黎玩,所以都學人玩下改野。手功唔好,情勿見笑。如有高見,更加希望多多指教。
由於本人完全缺乏電工之類的常識,又無咩手功藝術感,所以有咩做得唔好或者整錯請指出。
今次第一件係人人愛玩嘅頭像改燈。我買玩具最怕買貴野,只想cheap cheap地玩,加枝燈要加幾十,一於就自己砌。
呢個V3頭像,係Bandpresto大size果隻,網拍平ge$40以下有交易. 本身係無燈ge,唔同細頭,要用兩枝LED。今次用左並聯串起兩枝LED,無加電阻,一塊3V餅電攪掂。(這樣做安全嗎?完全對電無概念)
眼位加左鍚紙,不過對光度好似無咩大影響。開關制做左係後面,前面望外觀完全無影響。不過開個洞開得好唔靚,有無人提供意見點可以cut靚D呢?鏍絲位因無鏍絲係手,用電線綁埋攪掂,又穩陣bor。駁LED電線學D師兄用IDE cable cut,又平又好用。

死圖:time:
大家好,係度睇左好耐, 見到唔少改裝勁人。我對改造技巧實屬門外漢,不過成日覺得玩具除左攞黎睇,仲 ...
devilmanic 發表於 27-12-2010 09:31 PM

冇圖???

IDE cable  真係幾好用~
整返好喇
I love this kind of sharing very much!  Add marks for support!  :)
:71:
:71:

大大, 請問V3 個頭係唔係要用暴力先可以整出嚟?
唔駛, 大力d就拆得開
大大, 請問V3 個頭係唔係要用暴力先可以整出嚟?
nwt15 發表於 27-12-2010 11:51 PM
唔駛, 大力d就拆得開
devilmanic 發表於 28-12-2010 00:40

:64: