Toysdaily 玩具日報

查看: 15328|回復: 37

[分享討論] 大家對"東京都青少年健全育成條例"有乜睇法?

攪到TAF2011好多大社唔參與~~~連首相都開聲~~~:(
攪到TAF2011好多大社唔參與~~~連首相都開聲~~~
黑色三連敗 發表於 24-12-2010 08:53 AM

講下個背景同相關資料丫~
咩黎架???
發生咩事??
真係連上網摷下都懶... :67:

東京都青少年健全育成條例 (From 維基百科)...

http://zh.wikipedia.org/zh/%E6%9 ... 0%E6%A2%9D%E4%BE%8B

基本上係一班自以為是嘅衛道之士食飽無嘢做... 將依家日本最賺錢嘅輸出產品抹殺!...

如果真係通過嘅話... 以後就無例如「俺妹」... 「To Love Ru」... 「緣之空」... 喱類作品出現... 影響可能大到連Gundam... 機戰...都無得睇... :53:

小櫻上
先不計日本,反看周邊國家(台灣、hk……etc)都有著小異大同的睇法……

愈來愈覺得,究竟真係為左防範青少年犯罪而設立?定係有部分人為左自己名聲而冇事做搵事來做?or 本身應該教育下一代的人,將呢d野當成唔係佢地應該要做的野而推俾其他人?

還是說,人的智力、判決力、行為因科技先進而退化五十年?:die:
呢度終於有人講下。

台灣當年都有過類似既野…
當日執法好緊…引黎好大反嚮…現在鬆手返d。
點解鬆手返…我唔清楚…但當日嚴重到點…
柯南有殺人事件…考慮18禁…
叮當有主角會偷窺…考慮18禁…

我就身受其害,漫畫版大逃殺「生存遊戲」…就因為咁出唔到尾。我套書…(*&^%$#@

日本今次都相當嚴厲…如果執行…
one piece、高達你都唔使睇。
最重要一條建議,係主角如果係少年(未成年)不可有不當行為(暴力或色情)。
主角似未成年都唔得!
頭像被屏蔽

咁點解唔禁埋電影同電視劇?
小朋友少男少女一樣會睇喎!!:53:
越唔比睇, d人越好奇, 甚至以身犯險............:42:
又嚟, 堂堂動漫大國都犯此謬誤.............................
一去到嚟d位, 就好似全世界都指住動漫嚟開刀, 動漫有正面訊息嘅時候, 就話係次文件, 唔入流, 內容唔深刻, 唔普及.............
一講到負面訊息嘅時候, 就好似所有犯都係只係睇動漫, 全部都係係動漫度學返嚟.........激都激死....................
動漫只係一種手法, 一種媒介, 一種將作品普及嘅溝道, 同電影, 電視, 小說, 廣播劇嘅功能可以話係0分別, 點解吓吓都要對住動漫打.............
如果日本政府要打壓, 係唔係應該打壓左d本土3仔4仔先呢, 佢地出品, 出口嘅3仔4仔內容變態好多同普及好多喎...................點x降條法例 "不適用於真人照片、真人電影"??

最應該禁的是日本AV行業,但又沒有被禁,當然我也不想這被禁。

陰謀論,可能是AV界,買通政界,那樣ACG沒有了那些成份,肚餓的人,就只有投入AV懷抱,使其收入增加。
已經通過,4月1日正式執行,7月1日正式限制發售...
以後點,令人擔憂...><"
以後點,令人擔憂...>
mio_yui 發表於 31-12-2010 12:12 AM

:@通過到?唔係下化?
以後點,令人擔憂...>
mio_yui 發表於 31-12-2010 12:12 AM

甘大鑊?:time:....
好奇一問~~~如果搬離東京都係唔係唔受限制~~~:?

熱血機械人動畫都咁...
日本人應該要檢討...