Toysdaily 玩具日報

查看: 10865|回復: 16

[玩具攝影] 比太陽更耀眼的MH - 皇帝騎 V Siren 炎子

古語有云: "平生不作FSS, 便稱模魂也枉然"
幾個月前去了京都一趙,順便到VOLKS總部帶了這部MH回來: V Siren Prominence / V 賽連 炎子

這傢伙真的不容易砌呀,對於一向是玩Bandai / 壽屋為主的我來說,這個挑戰簡直有如惡夢...
尢其我選擇了一條不歸路: 金屬橙色

幾乎所有件都要嘖3次以上 (黑底 -> 銀底 -> 透明橙), 尢其透明橙效果要嘖上4~5層才見效...
單是透明橙已經用了5支,銀底用了3支,骨骼的gun metal用了2支......

幸好,效果真的令人非常滿意:D
唯一遺憾的是我實在想不出像盒而那樣做到漸變火的效果,所以只好用螢光紅......

另外就是盾實在太重了,令他總是向一邊傾

皇帝騎的氣勢果然不同凡響
斬艦刀立即被比下去了

謝謝欣賞:64:
歡迎到我的相簿瀏覽更多照片

picasaweb.google.com/103339863372103678512/VSirenProminence#
Support FSS!!!! Btw I went to Kyoto last oct but I didn't know that the volks flatship shop was next to my hotel 5 to 10 mins walk....sigh...:no:
有人o係平價灘5000yen執到人偶 :66:

氣勢不凡:71:

spray cans:?
氣勢不凡

spray cans
ygat2005 發表於 13-5-2012 07:57 PM

我唔係用噴罐架....
買油都買窮 XD
五星 :35:
近期 volks 真係為五星出左唔少好野...
不過對小弟來講...呢個系列太貴, 負擔唔起...加上手藝有限
:56:
五星
近期 volks 真係為五星出左唔少好野...
不過對小弟來講...呢個系列太貴, 負擔唔起...加上手藝有 ...
36韜 發表於 13-5-2012 09:05 PM

volks 的五星真的值得去試
我還在考慮要不要入手1/144 黑騎士 :P

回復 8# azraelho2

仲考慮http://www.volks.co.jp/page.jsp?id=29949

回復  azraelho2

仲考慮
ingenhk 發表於 15-5-2012 11:42 AM

好毒,遲d 睇下同佢有冇緣啦 XD
不過一入五星深似海,砌完一隻又一隻呀
回復 1# azraelho2

:49:
大大想問一下
買左未砌 計唔計架 ???
:56:
俾D時間喇
大大隻炎子 真係 型英帥靚正 呀
回復  azraelho2

大大想問一下
買左未砌 計唔計架 ???

俾D時間喇
大大隻炎子 真係 型英 ...
白狼 發表於 15-5-2012 05:27 PM

唔好諗咁多,快d砌啦 :D

回復 11# 白狼

買左未砌 :?
唔計:ar:

you still have a MA.K waiting:57:
回復 10# azraelho2

if you missed 1/100 Batsh, buy this la
回復 11# 白狼
回復 13# ygat2005

買左未砌唔計??:Q