Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 黑色三連敗

[分享討論] 大家對"東京都青少年健全育成條例"有乜睇法?

最近有套咩阿妹愛上阿哥的東西又真係................
yugi 發表於 11-1-2011 11:59 AM

所以有d真係要自我檢討~~~:(
熱血機械人動畫都咁...
日本人應該要檢討...
聖鬥士JACK 發表於 1-1-2011 06:57 PM

其實都要睇下你從甚麼角度去看這些事,沒有人要你從色情的角度去看這一幕的,不是你這樣說我根本不會想到這個女機械人被胸襲呢............
由是觀之,其實上只要你用下流的想法去看所有事情就只會得出下流的判定,就是如此

作為家長的不關心和引導自己子女的思想而只是消極禁制,最後只會得出反效果,不過這個世道的人是沒有責任感和懶惰不思考,這才是問題的最大根源

此事件不單因甚麼衛道而起
原來強行推行此法案的東京知事石原,暗中跟一家蝕了大本的銀行暗中合作
石原提 ...
Toro 發表於 10-1-2011 11:30 PM

咁就祝其早日下台並取消法案吧
其實都要睇下你從甚麼角度去看這些事,沒有人要你從色情的角度去看這一幕的,不是你這樣說我根本不會想到 ...
ranger_ckk 發表於 15-1-2011 11:00 AM

我都吾讚成立法
我亦都不能完全否定你當中的某些睇法..但個詮譯吾係甘下嘩...

呢幅圖..如果沒有你所說"從色情的角度去看這一幕的" "根本不會想到這個女機械人被胸襲呢"--那這個動作製作會是以甚作出發點而畫、是什麼情節?定呢個動作好正常?定你的mind set已經覺得呢個動作根本並不是大不了的事情?所以吾察覺?

我叫家人用吾下流的想法去睇AV d 變態topic(我不便打出來),係咪就可全家一齊睇?

其實都要睇下你從甚麼角度去看這些事,沒有人要你從色情的角度去看這一幕的,不是你這樣說我根本不會想到 ...
ranger_ckk 發表於 15-1-2011 11:00 AM

正正常常睇機械人卡通, 大家點會用色情角度去睇...
呢幕好明顯, 畫到出晒腸, 擺明係 男性造型機械人 揸 女性造型機械人對波
大大你居然可以 我地唔講 你唔發覺...真係勁
其實根本唔關我地觀眾事, 係d製作人用 緊色情角度去製作
所以日本人(某部分la) 真係應該要檢討吓
因為卡通片 真係好多小朋友睇
細路真係好易學壞
呢幕好明顯, 畫到出晒腸, 擺明係 男性造型機械人 & ...
聖鬥士JACK 發表於 15-1-2011 04:32 PM

其實個幅圖我既焦點不在於胸襲部份所以第一時間睇唔到,但再細心留意一下才發現,當然這套動畫我不知是甚麼亦沒有看過,可能劇情都係從色情的手法去演繹我就不能多說了

當然部份動畫係極度賣弄色情我不會否定,但最重要的是家長的做法,因為就算你電視不上畫小朋友亦有大量方法去看,禁也禁不住,最大問題係呢個法案只禁二次元而對現實中的成人電影和雜誌毫不兼顧,只會令法案為保護兒童的原意變得毫無意義

另,家長的做法才是整件事的關鍵,家長既然生得仔女就好應該盡其責任去好好教育,而不是將事情推向社會認為這樣就可以一了百了,這是令我對這件事情發展最大反感的地方 (香港的對待年青人和驗毒的問題也是如此)
回復 11# mio_yui
啊,我不要 : (  
難道要享受最後的3個月?
呢幕好明顯, 畫到出晒腸, 擺明係 男性造型機械人 & ...
聖鬥士JACK 發表於 15-1-2011 04:32 PM
Jack jack ,
where can I C it ??
I need to feel feel it
have link ?? thx :78:
can C one picture , need to C full chapter / full series
可能第時喜羊羊大曬