Toysdaily 玩具日報

查看: 10400|回復: 26

[玩具報告] [只因是一份情懷]極小變形G1馬格斯

[警告;內含非官方出品,版權死忠者請迴避]

當人人都在談論食玩馬格斯(以下簡稱"馬仔')時,一所非官方廠商已靜靜地製作將其G1造型極小化,
再一次證明以今時今日的技術要極小化G1的玩具已經不是甚麼難事,偏偏官方忙著不斷重塗及開拓新市場,
朝"電影後"的年青新一代進攻(其實我也只不過是"電影後"的一代(苦笑)),令這一個固有市場的肥水流向民間...

(陰謀論:其實我也有想過官方刻意讓路給民間廠商自由發揮,互相輝映,一方面令品牌光芒更為耀眼,
另一方官方繼續可以製作低成本的缺撼品,反正只要民間廠商製作補件,官方品亦可以父憑子貴而大賣...)

一直都想入一隻G1馬仔,講唔出原因,總之就有道心癮,相信這是TF玩家的必須階段吧~
(而且其實我還滿喜歡白色的文哥...當然紅藍才是最愛了。)
但即使是復刻都談不上便宜(幾乎可以買大力仕了),
而且一舊大而無當(不好玩),為儲而儲的G1玩具又是一味雞肋...
但當極小化就可以解決size及價錢的問題了!!(即使價錢並不便宜很多,但畢竟最大的敵人是空間...)
於是馬上入手這隻極小馬仔。

(執筆前數日收到通知極小化的鋼鎖沒貨...其實我最想要極小鋼鎖...)

包裝...算吧,始終不是FP之流的大廠...

車體全長約11cm。

我沒舊G1玩具,無從比較,但還是覺得車型算是很不錯了。

車窗一塊過黑色實色,比起舊G1算是進步了還是馬虎了?車身亦沒分色一片過膠白色...
畢竟是極小,算吧。

車尾(貼了貼紙),起落架可動,可惜手邊沒合乎比例的極小車,試不到上下車...

跟官方的新極小比起來細上一圈...

強行登陸失敗XD

拖頭全長約5cm。

Tramformers~!!

除了頭部及變拳變形的幾乎完全還原G1。

人型,雙肩不可前舉,兩手肘有球狀關節。

但人無言的眼睛塗裝...(嗶)!!唔油好過啦!!

與官方的新極小比較。

相信是因為怕遺失,一盒配了兩支造型不錯且款式不同的大鎗給馬仔。

留意左右鎗的造型。
一雙腿可作出不錯的前後可動。

Tramformers~!!

貨架的變形我覺得其實也算很有趣了。

雙拳相信是貫徹G1風才設計成組合式,要一體成形其實不難吧...

合體後的馬仔十分薯嘜,一點都不型,但情懷搭救。

身高約10cm。

馬格斯不是雙鎗客,配夠一對相信又是怕會遺失吧。

雙方只有兩手可動...情懷搭救情懷搭救~

身高比。

很喜歡的一張相。

聯手作戰!!

極小大戰!!

出現在老麥面前的是...?!

總結:
只適合為儲而買。
:50: good
>出現在老麥面前的是...
:Q

噢, 這極小還不賴嘛....:shy:
>出現在老麥面前的是...

噢, 這極小還不賴嘛....
手榴蛋包飯 發表於 22-12-2010 12:04 AM

後來找過不少原大馬仔的資料,
除了隻白文的塗裝真是爛到不行及一雙腿分不開外...
這隻極小的還原度的確十分高:71:

老麥面前的是...:36:
tstleung678 發表於 21-12-2010 11:56 PM

大大的K66火柴人都GODD:71:
我都叫馬仔:65:, 請問係邊樹入架? :77:
我都叫馬仔, 請問係邊樹入架?
馬仔 發表於 22-12-2010 09:40 AM

:Q

你好阿城市司令官先生:shy:

在yahoo bid既,有心人不妨用"極小變形"找找喔~
再次鳴謝德哥加分:64:
這款其實8月已出
原色/夜光 同模
diaclone/黃色 同模
這款其實8月已出
原色/夜光 同模
diaclone/黃色 同模
神王 發表於 22-12-2010 12:48 PM

我記得您都好像post過夜光版

而家官方果隻叫legends,本身係比極小大

其實我都有d想搵返個貨櫃玩下(極小文?我有啊正版part2果隻...之前就係因為咁所以一直唔想入老翻文...因為隻老翻文唔平,我只係想入櫃又搵唔到岩價...好似有d離左題....)
之前就因為錯失過一次入佢既機會,所以轉投食玩版,當然,食玩版分色真係想打佢(卡也巴)一餐,明明車頭等一部分可以比白件都死要比藍件,你隻馬仔又有d件比白色....可動亦可以有改善...我唔信用球型關節有咩問題囉...只不過因為即使g1都無佢個做型咁掂,加上官方跟本無出馬甲,無競爭,又點會想進步?其他果d『非完全變型』...食玩咋,想點姐?相對part1卡色文拆隻手都拆到煩,史達直頭只係拆拆裝裝,part2隻天火同潛仔基本拆拆裝裝多過變,馬仔比人炒記係有原因(另一個原因係卡也巴唔知發咩神經,一箱八隻竟然將馬仔放係少量,即一箱3天火3潛行2馬仔...正常既潛行獸放係少款都唔怕啦...)
話說我都岩岩收左貨,有意既大大們可以試下老虎拍賣,因為個賣家而家又出現,話說唔知係唔係成個老虎得佢一個賣,不過好少見有人賣,我幾個月前見到失左個機會,岩岩呢個月見到...
岩岩拆左隻透明黃出黎玩,唔知係我果隻少左野定本身透黃版既問題,我隻透黃版係無左樓主隻馬仔黑色果2支槍既,不過隻原色有,咁問題唔大啦,原色借比黃文用囉..(岩岩見果時見到佢有原色+黃透set版,點知出完價再睇先見有single既原色馬仔同diaclone版....算,反正2隻買有得平,diaclone版興趣唔大[不停同自己講],隻黃透甲可以比下我隻小文用...)
回說呢隻馬仔,雙腳分唔開跟本係一早g1玩具既事,要隻腳分到既...食玩果隻/鈦版先得,不過...有問題,就係隻馬甲long住文哥個位....好鬆....
:71:nice toy!
而家官方果隻叫legends,本身係比極小大

其實我都有d想搵返個貨櫃玩下(極小文?我有啊正版part2果隻...之前 ...
zeroeo 發表於 24-12-2010 02:28 AM

太好了有同好,

食玩馬仔係無散貨幣賣遮,但(暫時)不至於炒起wo,阿苦仲有很多一set八九草咁賣.
不過潛行獸同天火我都打算買calssic所以不入食玩趣,
而馬仔無了裝著機能又硬係少了點吸引力(其實我鍾意白文仲多過件甲...)

透黃無果兩支黑鎗?咁又可惜左D...

雙腿分唔開是還原G1精神,早有心理準備,倒是沒甚麼不滿。

馬甲合理鬆的確是個問題..不過反正沒甚麼可動性,玩唔到甚麼高難度動作,
正直的站著就最型了,問題也不太大既...
還是希望官方會出一隻classic馬甲啦,DIA果盒太貴了...
太好了有同好,

食玩馬仔係無散貨幣賣遮,但(暫時)不至於炒起wo,阿苦仲有很多一set八九草咁賣.
不過潛 ...
隨感一亡魂 發表於 24-12-2010 09:17 AM

唔食炒價要一set囉,咁好多人連天火都唔想入,小潛唔使講,唔好話同classic/g1極小比,同legends比都差好多,有見過單馬仔,不過單馬仔個價同一set所差無幾....馬仔無網著機能係就係可惜,但以卡也巴既能力....恐怕做到仲可惜,其實天火都ok,比例同legends同極小ok....始終天火係g1係大隻佬..

最慘係佢就咁行都好易跌....
高難度動作更加唔使講,不過話哂都g1到無朋友...相信官方要做可能都未必有咁既完成度,何況佢跟本唔想?(要做既,睇size,一定要出dx(即係大盒化),但g1可以出咁既size好似無幾多....而且極小好似有死貨現象(part2 有過),官方唔冒險,去到尾加多隻火棒出 the best就算,2010得隻火棒出,其實2010唔一定無市,不過見到g1...況且而家開左條legends出黎,還原唔使太足又得,美版出完日版再出仲得,同一隻係咁repaint仲得...天火...如果等legends既唔好咁老定...因為佢出過....拎隻銀何之力既某飛機repaint當classic天火...
nice toy!
Grimlock 發表於 24-12-2010 09:08 AM

多謝支持:love:
好耐無見你出post啦wo~