Toysdaily 玩具日報

[詢問] 用噴筆上色問題。。。

請問各位
我用噴筆噴白色,但噴出絲狀。。。
到底噴白色的比例是多少?1:3?
多少才算叫做1份?
有什麽標準嗎?
求解答疑難,謝謝。
噴出絲狀係因為顏料濃度高.....至於開油水份量是沒有標準的....因為各顏料生產及新舊不一 ....既然1比3稍濃就試1比4...1比5.... ....試多幾次您就會吸收到經驗.....
如果要講幾多份~以1:3為例~你倒1湯匙咁多油就加3湯匙份量THINNER~但其實冇準則~我一般落到噴槍先噴向報紙~發覺噴絲或彈到一粒粒~就再加THINNER落噴槍~直到順為止~因為唔夠稀~你會聽到噴槍係"之之"聲~直到聽到D聲順就OK~
感謝兩位回答~謝謝~
咁應該系Thinner唔夠。
我以前都有咁既情況,後來有人教我,噴油之前先噴少少thinner出來,然後淨番少少thinner係底,之後先至落油,咁樣避免左d油一開始就係槍咀.
另一方面,師兄可能係直接倒油入噴槍,再入thinner,咁樣底下d油可能唔夠thinner.所以如果可以既話,就先溝好再倒入噴槍
我以前都有咁既情況,後來有人教我,噴油之前先噴少少thinner出來,然後淨番少少thinner係底,之後先至落油,咁樣 ...
verywai 發表於 14-12-2010 02:41 PM

thanks sharing technique.