Toysdaily 玩具日報

查看: 12656|回復: 20

[玩具報告] 壽屋 機戰 向贊加致敬 SuperRobotWars OG 模型 三色異變 Sladegelmir 上色完成品

這個星期,忘記舊事(http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=140038),加上人生又.....,所以拼勁十足,搞了5個深夜及今天一整天,完成了。

上回說http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=141865,用閃金色、閃銀色、金屬紅和金屬藍后,要用消光白和消光黑。但用了消光黑后,不好看,只有重新噴光澤黑。嘔血:70:

另外,我不做無縫,亦沒做打磨,修水口等(雖然,膊頭那兩個白色肩甲還是試做了無縫)。。。。。。所以,完成品只可遠觀,不可近看。去相,不好不要彈哦:(

近拍了,見笑了。
頭上幾粒紅寶石,搞到吐血。并用閃銀色上 膝蓋那三粒東西,還有頸上的一塊件,上銀色上癮上瘋了。另外,那一大堆分散身體各部的部件,整死人了。。。。但做完后超滿足啊超感動啊:$

其他姿勢

既然有三色異變,那肯定有贊卡先生的其他所有機體啊:*

完成,上神臺后之再拍。(把劍已占了一整格)

再出就沒空間放了。。。。。。(可能會買的還有: 宇宙大帝,金毛獅王,壽屋Compatible Gaizar,一大堆figma:72: )

謝謝觀賞。
thanks for updating me on your post~ :77:

大大是用噴鑵上色,但絕不比噴鎗差,分色亦很好。細緻度高~ :71:
尤其隻金色,不太黃,與光澤黑超襯~ :handshake:
大大做得好
:71::71:
另外你有冇強化膊頭同手掙關節?因為咁重既斬艦刀,
好靚呀~~~~~~
好令仔:71::71::71:
好正:46:
回復 5# 天威勇士

沒有強化啊,不懂。反正弄一兩個姿勢,就上神臺,大刀也不會舉起來嘛。:(
:71:好正   不過係唔係角度問題遠睇好反光 近照反而冇乜野
好掂喎~~~~唔講我已為係製成品tim~~~~:$

正! 把斬艦刀都係呢隻藍好睇D, 我就咁消光好似深色得濟
金邊上色非常好, 整體都非常靚仔, 顏色配搭好好, 辛苦大大, 謝謝分享:71:
大大我同你一樣都面對緊呢個問題:31:
就係越黎越多壽屋機戰模型~~無位擺喇~:no:

btw~隻異變三式真係好鬼型仔:shiny:
O.o I see the photos I thought it is chogokin... TS you did a great job!