Toysdaily 玩具日報

查看: 6593|回復: 14

[分享討論] 收藏家的 1:6 Indianna Jones 圖片

Oh My God !! :shiny:
This is very nice!!!
好好靚x 100000000
(係條頸長了少少)
呢隻係極品, 由化裝到高級成衣我估總值要1000usd:71:
HOTTOYS 會唔會出到咁的極品 :58:
好靓啊∼希望HT嘅可以出得好过呢只∼
好靓啊∼希望HT嘅可以出得好过呢只∼
小卡 發表於 17-1-2011 03:57 AM

呢件衫係用真皮做,
皮鞭都係由製作真皮鞭嘅外國師父用真皮製作
所有槍袋,皮帶都係
剩計材料成本已經好高,
我唔信hottoy會用囉
new picture from collector Raymond Ferraro :
真皮都不是好貴之嘛.......我係tough 叫朋友用員工價買一件男裝皮褸 (羊仔皮) 先係3000鬆d(正價4900幾)

斷估一件衫ge 料夠整好多件1:6 啦呱
頭像被屏蔽
真皮都不是好貴之嘛.......我係tough 叫朋友用員工價買一件男裝皮褸 (羊仔皮) 先係3000鬆d(正價4900幾)

...
BlackD 發表於 18-1-2011 05:44 PM

一隻figure做衫嘅出廠價唔會多過HKD200
我用嘅皮USD3.5�一平方尺,用量大概2平方尺,
即剩係件衫材料錢未計人工都已經大約HKD50.00成本,
仲有呢啲皮只有0.3∼0.4mm厚,好容易車爛,
損耗比你嗰件tough嘅羊仔皮褸大
唔知咁樣你明白未?
極品極品:71:
我舊年買左件cheap 皮褸...先係hkd 20蚊...車工都不錯.....布料一樣好薄

你的計法真係人手一件一件咁做....買ge 料又係一件...cut布又係一件一件咁cut.....再加上"made in 大大/高人的手藝"....緊係貴啦!!

如果量產的話...就算用你用話的布料,大量來貨亦不會咁貴....點解我咁講?? 因為我媽以前係幫人開廠的..做左30幾年.....所以我好知道布料的成本係點計的...人工點計.....(講緊大陸)....

以前接ADIAXS, Kxppa, 的訂單做風褸....講緊一件成本只係幾十至二百左右....加埋人工出貨一件亦不會過二百五.....至於點解人地賣到1000幾蚊一件......唔洗講...好多人都知道什麼叫品牌效應....

至於話料薄失手多次的話....果個返車間的人聽日唔洗返工了.......

PS:我唔係質疑大大的手藝同價值.........只係平心討論

我舊年買左件cheap 皮褸...先係hkd 20蚊...車工都不錯.....布料一樣好薄

你的計法真係人手一件一件咁做. ...
BlackD 發表於 19-1-2011 11:15 AM

大家都係講跟物料成本問題姐:78:

如果你認為你呢件衫已經OK
咁Hottoy更加唔駛用真皮
因為一睇條領就知道呢件好唔係真皮
我講緊USD3.5�sq。feet 已經係大貨批發價
我都同大陸皮廠攞過皮,
行內叫"牛皮衣"
點平都要HKD廿幾蚊一呎,
仲要幾容易爛
同工人技術冇關

我以前都喺做成衣入口嘅,
亦都做過製衣廠。
由買料跟單QC包裝一腳踢
甚至跟車入倉都試過
唔係想話我叻 (我一啲都唔覺得叻,仲有啲笨! 浪費自己嘅青春向自己唔鍾意嘅範疇)
只係想講我都明你講乜

我都識得玩具衫廠既老世
現在啲廠量產時係用Laser 切割
佢都同意真皮同假皮處理完全係兩回事
假皮係容易車好多