Toysdaily 玩具日報

查看: 6340|回復: 31

[分享討論] 老老實實,覺唔覺hottoys係keep到服務,但QC差左好多

話說我拎左隻左右手臂唔同色,加埋電池蓋超難開同關
經幾位師兄舛答,終於第一次拎去hottoys換野(麻煩晒之前答我野既師兄)
我一路儲晒咁多隻鐵血,只得classic個面具斷左線要換,我認係我唔覺意整斷既,,,,

但今次我睇隻berserker predators既QC就真係,其實上網睇,已經睇得出好多師兄隻隻上色,特別係身有d唔一樣

好,第一隻拎去換,佢比一隻新既我睇,初頭睇ok,點知佢一打開睇清少少,左右手又唔同色...個身既紅色仲甩得好勁....冇計,成千蚊貨,唯有問佢可唔可以睇多隻,即係第三隻上色先ok,但關節就一邊鬆一邊緊....不過我只擺好少玩,所有收貨.....

我只可以講.......我睇左3隻berserker predators,真係3隻d上色都完全唔同,有d甩色,深淺色等等。

亦聽到iron man好多人都出事......

hottoys家下成日比人換,不如整好返qc,你地運黎運去又晒錢,我地換黎換去又晒時間....唉

不過唔該今日同我換貨個位肥哥哥,我諗都有搞左佢4~5個字,辛苦晒
出慢d都開花......qc點會好..........:67:
我聽日又要去過....
頭像被屏蔽
問題係退步唔係進步
頭像被屏蔽
我缺件,爛件....可唔可以忍?
BruceLee 發表於 2-12-2010 01:49

:67:可以
可以
大舊金 發表於 2-12-2010 02:09 AM

你真大量........
你真大量........
neo.L 發表於 2-12-2010 03:01

:66: 因為奶野果個唔係我!所以無問題

慢工出細活?:?
mark 4不適用:ice:,
等了7個月得到:*:die:如此的心情
我以為大家拿到是這樣的心情:handshake::x:p:46::71:
條生產線太趕啦,
近一個月差唔多個個星期都有貨出,
出得太密啦,qc工作量都幾重吓,
如果我係個qc都會hea黎做啦,
建議hottoys2-3星期先好出一隻
我諗聽晚去攞貨
都要即刻行埋一邊開盒攞出來check清楚至走人
HT management should be considered the following SERIOUSLY

Increase staffs for QC department
Clear instruction of acceptance level
Carefully estimate of production lead time

To: ricky_lam522 : Thx for customer like you! (on behalf of Medicom, Takara, Bandai, HT...) Hope all the "SAD" goods go to you since you are so kind!
我今年訂少o左好多 ht figure了, 不過主要都係因為無想入的. ironman 之前好想入, 不過一想起mk3bd個頭雕, 即刻唔訂了改為等有大貨. 不過等等下等太耐, 已經無o左入的衝動了. (今年只係入o左t-1000)

可能依家d figure越來越複雜, 又或是生產線已經好趕, 影響了品質, 所以QC有d 跌watt. 當然ht如果肯改進就最好啦, 始終大家都想揀第一隻已經完全ok, 不用成日去換.
我玩七八十隻聖衣,都未衰過一隻,人哋又冇delay,量又多過HT Figure,why HT QC咁差,因為management癈,唔解決QC,delay...呢d問題