Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 老老實實,覺唔覺hottoys係keep到服務,但QC差左好多

回復 15# williamkk

x2........我玩扭蛋都無咁多問題.......
唉,買到又嘈,買唔到又要嘈.
QC有問題,可以選擇唔買,市場會自然淘汰佢.
好彩, 我6月落訂, 好多批後才到我, 希望ht正視而改善啦 :o
頭像被屏蔽

hottoys玩具有時設計得太理想化同多細位,不利生產,做貨既都要工多藝熟架,唔做返百幾二百隻點習慣到技巧,咁你話頭個批點會唔多鑊
其實我甚至開始覺得佢D細位多到唔方便玩,好似War machine背面腰位個兩粒小噴咀,用手指了又了唔到,轉到角度又唔係太明顯,果真是多鬼餘
不過呢D就係佢廠特色,BANDAI呢D老油條才不會設計D玩死自己易出事的細位,換過角度睇,亦算係Hottoys一心做到最細緻既表現.過多2,3年佢唔畀呢d野玩家,到時大家就會懷念呢個時間ht玩具既"唔成熟",希望佢10週年後,再落力跟下生產,玩下自己既完成品,吸收經驗下次改良,盡量少D出現零件容易互撞刮花,有大量關節但其實畀裝甲頂住郁唔到既派膠細位

講開佢服務,好在有14日換貨,真正自用玩家,應該學下之前幾位大大咁講,馬上在旺角區搵餐廳開盒CHECK清楚,馬上去換,雖然好多暗病真係要細心玩先知,但應該都可解決7成問題.我試過直情去對面MONCHHICHI鋪右邊條巷即CHECK,燈火通明又唔阻人,推介!
回復 20# Toro

War machine背面腰位個兩粒小噴咀,用佢個支膠批幫手,可能好過用手指...

同意你講”有大量關節但其實畀裝甲頂住郁唔到既派膠細位”

最明顯手肘...用二重關節..但都係只可屈曲到90度左右....
如果只應付90度...根本一個關節就足夠...白白浪費左第2個關節...
用上二重關節都設計唔到手肘屈曲成U形...唉...
設計者真係要玩多D BANDAI的MG取經先得喇...
回復  Toro

War machine背面腰位個兩粒小噴咀,用佢個支膠批幫手,可能好過用手指...

同意 ...
MAX 發表於 2-12-2010 05:35 PM

其實有時玩多D自己既完成品,用玩家角度去睇件野,應該好多得著
我估佢地一路有咁做既,開發呢D玩具同1/6著衫真係兩回事,HT仍然起步階段而已
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
部件太細, 係好易甩, 不如唔好太大動作玩佢啦
頭像被屏蔽
真正的QC係生產線個組長同埋靠個員工係咪趕貨
Hottoys d野設計係只識合擺唔合玩架啦,要玩就Bandai, Medicom吧!
對於1/6 figure,所謂玩都係擺吓pose,影吓相,大部份時間係作display,HT d figure真係collectibles,相對同期的Medicom鐵雄,價錢一樣 (VIP價),Mark IV真係好底!至於QC問題,係因為HT太有heart,太過理想化,設計得太detail加上大陸工人作量產的結果。HT都係自己玩死自己!