Toysdaily 玩具日報

查看: 6034|回復: 14

[個人收藏] 中o左老變毒,加魔裝機神Cybaster分享

早幾個月前係一個好偶然o既機會之下見到Takara Tomy o既Alternity系列,見到GTR文精細塗裝,無可挑剔的車型及包裝後,我就慢慢加入o左老變o既大家庭! :30:

剛好當時仲推出o左deluxe generation,結果又係俾孩仔對準o左個銀包係咁打:42:

玩玩具十幾年,一直都係gundam 控,完全無考慮過會玩TF,就算o個時TF1 TF2幾行都係無視。估唔到我o既AT Field俾TT Alternity 同孩仔Deluxe Generation Cybertron 一眾戰士打破o左:(

同場加影魔裝機神Cybaster o既收藏。由年頭開始一直都見唔到有Megahouse o既版本,睇到早幾日有師兄提議去TAOBAO 買,無計可施之下都死死地氣開個account去買。 :38:

一少部份o既當紅玩具display :78:

有機會再分享!!
Ching嘅老變毒唔算好深﹐恭祝Ching老變毒早日加深
我都係,本來玩開高達,點知轉頭入左幾個坑:SHF,戰隊,星戰,Transformer,Marvel......
老變燒錢過高達很多架,樓主請三思:o
我都有買個本魔裝機神書,內容真係勁豐富~~~~:44:
隨感一亡魂: 好在暫時都係對呢兩條LINE有興趣 :o

superdtam: 唔好提啦! 我打爆第一回本書先見街,都已經唔洗睇佢:*。我都係當佢collectible 咁儲~:!
重有半眼 CYBASTER :he:
加油:$
玩高達,唔理你由邊條 line開始,最後都會身身痕痕玩模型,深淵開始;
玩模型,唔理你有幾自制幾勤力,最後都會積埋積埋一大堆。見到都煩。

老變唔同,一開即食。玩完,丟o係梳化邊,唔理佢,一兩個星期後都會冇穿冇爛等你玩。
我就唔敢冇遮冇掩擺隻 MG 出o黎喇。

講老變「壞處」。
樓上有大大話老變燒錢多過高達,我幾同意o家。
因為太易買、太易玩。就算你冇刻意儲,你都會唔小心買齊成個 wave o既 Deluxe Class。
差唔多價錢,我好少聽有人會買齊成水o既 HG....

我鍾意老變,不過都見到高達類有佢獨有o既樂趣,係其他玩具比唔上o既~~~
隨感一亡魂: 好在暫時都係對呢兩條LINE有興趣

天人合一 發表於 7-11-2010 02:31 PM

當你開始覺得個變型系統好玩或開始對某個角色著迷就開始地獄架啦...

ps:不過大大,遲下WFC出新色wo,隻文哥上色豐富左好多,隻麥上色就靚左,我們都俾人搵左笨了:ice:
講老變「壞處」。
樓上有大大話老變燒錢多過高達,我幾同意o家。
因為太易買、太易玩。就算你冇刻意儲,你都會唔小心買齊成個 wave o既 Deluxe Class。
差唔多價錢,我好少聽有人會買齊成水o既 HG....Garycharm 發表於 8-11-2010 12:05 PM

係lu真是唔知點解...

分手勿語仔: 半眼呢隻真係太貴啦, 5K幾以上,我入支二手定焦好過..:unhappy:

Gary: "一開即食。玩完,丟o係梳化邊,唔理佢,一兩個星期後都會冇穿冇爛等你玩" <--非常同意,尤其工作後已經沒有時間去組裝模型及上色,所以而家Gundam 基本上已係半放棄了 (Wing Ka, Unicorn 及OO 例外),老變o既變型更加係最精彩o既地方! 以WFC文哥為例,估唔到由一架外太空戰車可以變成一個咁似GUNDAM x Gears of War o既機械人,當中o既每片裝甲都可以成為另一個形態o既組成部份,呢個設定真係好正。

成wave咁買, 如果無duplicate 都會ga!

隨感一亡魂: "當你開始覺得個變型系統好玩或開始對某個角色著迷就開始地獄架啦"
死火,對文哥, bee, 麥sir同soundwave 開始有愛,奶o野..:(

TF United D上色真係靚o左,仲有埋電鍍,我都考慮緊好唔好放o左手頭上o個幾隻再入TT版。:!
重有半眼 CYBASTER
加油
分手勿語仔 發表於 8-11-2010 11:44

還有壽屋1:144模型也不錯的~~~
分手勿語仔: 半眼呢隻真係太貴啦, 5K幾以上,我入支二手定焦好過..

Gary: "一開即食。玩完,丟 ...
天人合一 發表於 9-11-2010 12:49 AM

i also have WOC , but missing soundwave....:44:maybe buy TT version later...
alternity bascially each car have one color! Really like it! especially the seekers Orochi!(Thundercracker, Skywarp and Starscream), wait for next pay cheque to buy thundercracker!
AT 我都有儲, 不過係每款一色, 所以都係得四隻。另外, 都有幾隻Classic既, 不過就無諗過儲, 都係見邊隻靚就買下咁。

Gundam HG之所以少人全部儲, 可能就係早前D關節出得無咁好,而且手型又無咁靚...
我都係中期以後果D先買.....

老變野成日都係買翻黎玩一輪就厭, 同其他玩具比 display 真係麻麻, 太膠,
好快變成唔想要 o既阻訂玩具
只有 mp 系列除外
不過見親有新野靚 o既都會買黎玩下