Toysdaily 玩具日報

查看: 3975|回復: 10

[分享討論] 今日o係街見到一件咁既事

話說我今日o係街工作時見到一位小學生,大約十歲左右.
跟住佢後面有一位老婆婆,應該係個小學生既親人.
婆婆拉住個書包,個小學生就o係前面兩手空空咁行.....:43:
咁都未算,個小學生行行o下整跌左個"小心地滑"既路牌.
佢停o係度,回頭望一望個老婆婆,跟住就行左去.:43:
最後婆婆要幫佢執手尾.....:o
依加D小朋友真係越來越無禮貌!!:blame:
已是平常事,我很多年前已見這現象發生:79:
小見多怪 , 大把細路係咁.
呢d溫室小寶寶咪就係家下仲要家長湊返學既大學生囉
:62:90後好多已經好難頂!00後可能仲堅
一年差過一年
習以爲常...
類似既事情, 相信古代一樣發生過:(
usually see that
我算係公司嘅老屎忽.....公司每年都會有一d剛畢業或畢業咗一兩年的大學生返工.....
會發現梗有幾個....佢又唔係唔尊重你....而係唔識如何去尊重同事.....基本禮貌更加唔識.....
好恐怖...咩都做得出......咩都講得出......但係你又感覺到佢其實唔係好差.....只係唔識...
又唔想話佢.....忍唔住用d輕鬆手法同佢講.....頂....好兩日又忘記得乾乾淨淨.......真係吹脹...!!!!
我同事話人事謁....x佢殘忍....唔x佢難忍....所以每年都好驚公司又唔知派個咩大學生幫我手....