Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [罷食大檸樂!!]大家樂:扣飯鐘錢是行規

頭像被屏蔽
唔知你有無同人合份做過生意, 或讀過BA之類既課程, 或投資過股票.  上市公司, 係怕啲股票下跌, 其 ...
bad-aries 發表於 4-11-2010 11:01 AM

你講得啱嫁...

領匯就係一個好例子...

上市公司管理層... 佢哋嘅花紅好多時係同公司市值(即係股價)掛勾... 所以佢哋無所不用其技... 總之股價升... 股東高興... 佢哋就一億幾千萬咁收花紅... 良心?... 值幾錢?...

老麥... 都表面上有個兒童基金話幫病患兒童家庭吖 (但小櫻未聽過佢哋講點申請)... 大家樂就連喱啲門面嘢都唔多覺喇...

順便講句... 記得大家樂同大快活好似係兄弟分家之後出嚟嘅... 所以...

再另外... 話說啲鬼佬跨國集團都係賺錢賺到盡... 但某程度佢哋都曉得回饋社會一下喎...

小櫻上
唔知你有無同人合份做過生意, 或讀過BA之類既課程, 或投資過股票.  上市公司, 係怕啲股票下跌, 其 ...
bad-aries 發表於 4-11-2010 11:01 AM

作為一個大企業,真係一點良心都唔可以有?
賺咁多錢,真係回饋下社會都唔得?
我無做過生意,亦只係一個讀書唔多既香港人,但係我尚有一片良心
我只係想講咁多
香港係中國人社會
好難可以好似外國搞最低工資咁成功
因為香港人覺得 賺得一蚊得一蚊
要抽乾晒你 唔同有 ...
果汁先生 發表於 4-11-2010 02:17 AM

支持!:71:
唔只大檸樂,其他集團都要:53:
頭像被屏蔽
咁ALL兄你知唔知CEO最大既識責係乜?  就係要執行懂事局既命令.  基本上懂事局唔會理你點做, 但係如果係 ...
bad-aries 發表於 5-11-2010 10:34 AM

如果係老細一定選2...

現實係殘酷...
好多人會逆來順受...
今次罷食大家想表達佢既意見...
但可惜既係就算炒左依家個CEO...
下一個可能會做得更絕...
回復 50# bad-aries
路過的...

基本上係無得揀,因為集團唔係一人老闆,一般之下係無機會比佢BLAH,BLAH,BLAH的...
再者中國人老闆就本身就唔喜歡聽人BLAH,BLAH,BLAH....的.

咁一係做,一係第二個做.
有D良心係在自己手上做得"好睇"D...

現實好似係咁樣的......
照咁講大家樂專心業績同營利增長就得啦,開記者會解釋豈非多餘...所以我覺得集團高層未必只看營業收益,保持正面企業形象亦同樣重要...
照咁講大家樂專心業績同營利增長就得啦,開記者會解釋豈非多餘...所以我覺得集團高層未必只看營業收益,保持 ...
巴武藏 發表於 5-11-2010 11:36 AM

其實係做SHOW畀人睇...
正面形象直接影響個股市升跌...

我地出罷食...
佢地都要做返D野...
其實係做SHOW畀人睇...
正面形象直接影響個股市升跌...

我地出罷食...
佢地都要做返D野...
小堅 發表於 5-11-2010 11:37 AM

咁我可唔可以好簡單咁假設以下推論:
扣員工食飯時間->影響企業形象->影響股價->損害公司利益 = 扣員工食飯時間係會損害公司利益...
咁我可唔可以好簡單咁假設以下推論:
扣員工食飯時間->影響企業形象->影響股價->損害公司利益 = 扣員工 ...
巴武藏 發表於 5-11-2010 12:26 PM

1. 佢加左人工,但係扣食飯錢,令到大家要罷食,咁等於損害公司利益,唔係扣人工 = 損害公司利益...
2. 依家唔係加 / 減員工錢問題,係變相減薪問題...
3. 相反佢加薪亦唔等於有幫企業形象...
頭像被屏蔽
咁ALL兄你知唔知CEO最大既識責係乜?  就係要執行懂事局既命令.  基本上懂事局唔會理你點做, 但係如果係 ...
bad-aries 發表於 5-11-2010 10:34 AM

佢實揀2啦.....:79:
為被壓榨既員工感到同情同可惜.....:o
點解樓主俾人禁左言o既?:Q
點解樓主俾人禁左言o既?
all 發表於 5-11-2010 09:18 PM

應該係洗版係咁貼新聞貼掛...