Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [罷食大檸樂!!]大家樂:扣飯鐘錢是行規

回復  滕井八雲

小朋友?
    如果又係開番大家樂??
都無人食~又點會又開返大家樂~!??
你個假設最初果 ...
K動戰士渣古 發表於 2-11-2010 12:00 AM

咁你有無睇到我仲有第2點? 我第2點係開第2種食肆~
睇清楚先至好反駁~小朋友~
嘈就一定要嘈:*...至於有無人罷食是另一件事...反正有幾多人響應仍是未知之數..唔嘈就會更多食肆效法..
支持罷食!

首先,我表明我一直都唔去集團式食肆進食,因為錢已俾但係野唔好食,仲要自己serve自己,所以唔去!

至於罷食原因如下:
1. 假設依家唔係講緊扣人工,而係有條老細間唔中就走黎冚你一把!當你想反擊甚至開口想X果條老細既時間,有個人走埋黎同你講:「算啦!俾佢冚一野好過冇得撈吖!由得佢唔好搞大件事啦!」咁閣下會點呀?

2. 假設罷食發生,個老細生意大跌,之後佢好醒目咁改頭換面,用人地個名自己做幕後主持人!不過希望佢唔好同時做官,因為要利益申報,一申佢就穿架啦!之後又用同一方法冚人一把!當打工仔發現,之後又擺食,又執笠,又改頭換面!

如果可以去到第三輪,其實呢條友已經唔駛響香港立足架啦!

3. 大家可能覺得,罷食呢單野好似多左舊魚咁!咁又好老實,中國人自古就係好鍾意反呢樣反果樣架啦!我地既歷史就係咁反出黎之嗎!由商到清,邊個朝代唔係反出黎架呢?你唔反,人地反,成功左,果條友咪係英雄囉!

最後,我好相信當年孫中山先生想起革命果時,一定有條友走埋去同佢講:

「算啦!俾佢冚一野好過冇得撈吖!由得佢啦!唔好搞大件事啦!」

今日得閒,歡迎討論!:64:
頭像被屏蔽
其實, 大家有無諗過企業點解會有咁既機會去壓低人工?  主要原因咪係供過於求.  如果你係大檸樂, 你會點做?  ...
bad-aries 發表於 2-11-2010 01:42 PM

如果要講供求,我諗大檸樂忘記左,當supply時間一長,demand係會變小!亦即係個餅蒸完一開鑊係發漲,但係一冷凍後就會縮!

其實,大檸樂係可以將冷凍時間延遲發生,即係一上市之後,手頭鬆左可以不停搞好多花臣出黎,令食客不停,以延遲收縮既發生,但係佢地冇,佢地分緊錢囉!

另外,響呢個2010既年代,食個早餐A,將火腿通粉轉火腿公仔麵.....唔得!將餐肉煎蛋轉腸仔煎蛋.......唔得!因為入唔到機!咁呢十幾年,大檸樂你有咩進步呀?大股東們你地做緊乜呀?佢地分緊錢囉!

大檸樂一向出名「阿一豬扒飯局」,食過一次,OK!食第二次,d味咁既?第三次,成碟同我倒左佢啦唔該!咁冇水準既?哦......因為員工turn over大囉!整得好食既員工點解走呀?哦.......因為公司刻薄囉!咁點解唔留住d有用既人呀?哦........因為要慳costing,咪只可以留一d人頭豬響度做囉!上次整得好食既師父響對面開左間茶餐廳呀,你過去幫襯佢啦笨!d管理層響度做緊咩架?佢地響度呃緊錢囉!

回復 17# 滕井八雲

第一,唔好小朋友前小朋友後,我同你唔熟,你唔係咩都啱晒
你好大呀,我唔理得你係邊個地方既版主,E度唔係你話事,你鍾中意管小朋友可以走去教書
  第2,咩叫開第2種食肆, 如果個薪金制度又係咁樣呢? 開始罷食, 循環又再開始~
如果講制度間間都差不多,但人工就無邊間低得過大家樂
  第3,就咁樣, 開, 執, 開, 執....不斷咁循環~
最大既主因唔係人工而係鋪租,我身邊大把人係因為業主大幅加租所以無野做
  仲有我唔相信所謂既罷食會令佢收檔,但係我寧願唔好俾佢賺咁多又開多間害多D人...

罷食一間黑心食店對你黎講可能好無聊,但對其他人肯定唔係~有理據唔怕你出聲,但唔好當自己大晒...小朋友...唉...
頭像被屏蔽
咁樣講啦,即係o係依個勞動力市場緊有更便宜既勞動力,但當所得人工同社會安全網即縱援個margin非常貼近時會點?始終針冇兩頭利。一邊話加入乜乜團隊大家庭,一邊又用的咁既方法壓榨員工,如果大家樂覺得企業,公眾形象唔及股東利益重要,要咁樣巧取豪奪:50:,我冇說話好講:42:
遇到不公既事就要反抗,小朋友都識啦!
都係o個句:打到奸商!!!
頭像被屏蔽
請列出兩個不是奸商, 而又出名的名字.
bad-aries 發表於 3-11-2010 01:07 AM

莫錦松先生:71:
李松興先生:71:
雖然兩位都只係小老闆,但係佢地既行為、精神比大財團要好得多!!:71::71:

我都認為罷食不是長遠之策,亦唔係希望靠呢D行為去解決成件事。

我認為,行出黎做呢個行動既人,都唔係短視或者圖一時三刻快感既。

佢地係希望再次高調反映畀市民大眾睇,底層生活慘況已去到──刻不容緩地步!

鋪租問題真係香港超煩腫瘤,比人工更可怕,香港做唔成生意,8成以上都因為畀唔起租。

以前屋村商場係唔少鋪仔既安樂之地,市民可以小本經營生意,最少唔使捱貴租,小市民可以享用較平價既服務。

但最終呢D好處係邊個放棄架?咪就係小市民LAW

佢聽錯信D高官大粒,所謂資本主義、自由市場,買股票人人會發達,只係D有錢佬搞出黎壓縮小市民既玩意。

最終,領匯有冇肥到小市民?少少啦,但最肥一定係高官大商家;小市民?又因為小康小利中招了!

而家,已經唔可以單靠政府去解決所有問題,放眼盡是死路一條,香港人,一定要行出黎做D野!

香港社會風氣向來唔主張正面抗爭,大家都抱住"唔好阻人搵食"既信念,係香港人勤奮同接受現實頂硬上既傳統信念,VERY GOOD

但正因為咁,香港係唔流行工會呢樣野,因為會畀人覺得有破壞冇建設,阻人搵食

去到而家出左事,勞工就冇保障了。以往大家有錢齊齊搵都仲OK,細心睇近十年,乜野風暴、海瀟,喂最終我見唔到D有錢佬身家少左,相反我地仲捱緊個幾年既扣人工(未加返)。

政府做乜?佢地帶頭同商家合作恐嚇中產,搞分化,中產VS窮人、本地舊人VS新來港同胞、舊本地人VS90後新香港社會人,

令佢地覺得,自己既利益畀冇用既新一代90唔做野既新移民吸走。其實佢地吸得幾多錢呢,我敢話香港9成資源都係畀有錢佬蒸發左,而唔係用左去救窮人。

其實,個批有錢個批人,人數只不過係香港1001都唔夠,如果其他99%市民同心合力,跟本可以推翻好多不合理既事,好多野係搞得掂,

但佢出動到社會分化,話窮人連睇醫生都冇錢架,用晒你地D稅金呀!90後冇用呀,香港冇將來啦!就係想中間個批,全部傾向近政府。

D中產好多道理,但其實唔知自己畀人利用緊,其實你而家都見啦,大量需要用者自付既醫療、退休計畫,愈來愈少既市民福利,愈來愈買唔起既香港房地產,

好快香港人就會發現自己同領匯買家一樣,因個人眼前小利,以為有SO,其實最終會自食其果。

自問仲可以獨善其身,大條道理話為小市民長遠福利著想,叫人唔好行動既所謂好人,你地今時今日仲可以享受人生,當然可以客觀;

當你搵4千幾一個月,做又死唔做又死,坐屋企領救濟金又不甘心,仲點可以唔主觀?

唔好信D有錢佬吹水,唔使理D背後大道理,已經去到死路一條,點解唔可以行出黎行動,去表達自己?爭取應有福利?

有句說話係他朝君體也相同,咪以為今次未玩到你地,就可以永遠安穩。資本主義推崇既人性貪慾係無止盡架,終有一日燒埋你。唔好再咁自私,認為人地死好過自己死。

再多談就去到討論政治,呢度好似唔主張論政治,我就咁算了。罷唔罷食係個人取向,我就盡力啦,冇得揀時都要食,有得揀就一定唔食。

:74:我決定罷買唔罷食
使唔使講得咁複雜?...

所謂罷吃大X樂一日... 會咁易搞到成個大X樂集團執笠咩?...

喱個行動係一個表態... 係對整個社會嘅不公平而表態... 並非只針對大X樂... 只係該集團自己攞嚟衰... 老闆係甚麼最低工資委員會成員... 而咁啱又俾傳媒捉到... 咪攞佢嚟祭旗囉...

政府被某啲大有錢佬背後指指點點已經人所共知... 其實想打破喱個局面唔係無辦法... 不過佢哋睇死香港人唔團結喱種中華民族劣根性之嘛...

話時話吖... 話罷吃... 佢哋搵日响報紙送啲5蚊10蚊優惠券... 到時咪又大排長龍去食...

小櫻上
個人見解 不喜勿插...
其實最大問題係政府既勞工法例唔完善...
或者可以話係官商勾結...
想改善問題應該向呢方面埋手...
而罷食只係個人決定 影響唔到幾多...
真係頭痛醫頭 腳痛醫腳...
最後其實快餐店有樣學樣...

最低工資原意係想幫一班低收入人士...
不過依家未見其利 先見其害...