Toysdaily 玩具日報

查看: 11358|回復: 18

[劇場創作] 如果用美玩黎表現李氏力牆

係我地居住gei地方流傳住一個都市傳說......
有一個人佢有著....
Batman gei財富......
Ironman gei科技....同埋
Spiderman gei正義感....
佢無時無刻咁保護住呢個地方,無論大小事、任何時間.....
無人知到佢真正身份......

201X/10/21.....
一個熱帶風暴吹向呢個地方....大家都帶住唔願意gei心情返工返學....

本來每天都乘座gei鐵路...氣氛突然變得沉重......

西裝男:做咩今日咁耐都無車....攪咩架??
當大部份乘客都開始起哄gei時候.......

站外傳來爆炸聲......

青年:果d係咩人黎??
大家目光都集中係爆炸範圍

係黑煙散去之後.....人影開始清晰....

一個特種小隊係爆炸區域走出,眼見佢地手持武器...乘客都驚慌走備.....

特種部隊隊長開始向隊員分配任務....

隊長:今次任務係找尋"影響天氣"gei兵器,我地分開行動,一有消息就無線電通知!
隊員:係!!

係車站gei另一邊.......又傳黎爆炸聲.....

一個人型機械人破牆而入.....

機械人:Daddy.....到達目的地....
           我明白啦....第一次任務我會小心.....
           唔....我會帶返黎,你叫機組人員準備供電設備...通訊完畢....

正當特種兵進行探索之際......比佢發現另外一個同佢一樣目的gei人

探測兵:敵機發現!!

正當特種兵報告完,準備舉槍之時......

機械人已經出現係佢身邊.......

機械人一拳打中特種兵,特種兵在半空中表現出辛苦的表情....
對講機的另一邊: 報告位置...報告位置...
可惜係無人再回覆.....隧道內回復陰沉...

當特種部隊成員趕到.....
眼見氣絕gei隊員...佢地都打醒十二分精神......
突然.....

"開火!!"
隊員舉槍之際....機械人早已準備好...

爆炸聲過後.....

機械人:敵部隊排除,不過炸毀左鐵路......
           陽電子炮應該玲唔切返黎沖電....我用電纜差電先啦Daddy...
           你向外宣稱列車供電有問題就得.......今次行動名為"港島作戰"

特種部隊目的原來係為左陽電子炮.....

機械人為大炮駁纜作差電,然後再移動到有利位置........

"目標發現..."

"瞄準......"

"陽電子炮,發射...."

同時.....係通訊gei另一面....

年長男子: 如果一炮打唔散風眼都無辦法,你離開先,我會再支援你.....

"睇黎都重要我出動"

係風暴外圍.....

舊款機械人: 阿邊個.....可以下投個"力牆"......

說時遲那時快....飛機上空投左一個盾型金屬....

"按合準備...."

"按合完成..."

"李氏力場啟動.....Field全開!!"

呢兩父子最後成功擋住左颱風,呢個地方又保持安定......佢地以最少gei cost 得到最大回報....我地又可以再返工同返學啦......
好正!!!!!
十卜!!!!
依兩條友都是姓李既?

大大似乎對力場無咩仇恨wo:38:
圖一右邊個啊叔吾變身幫拖??:DD
好有心機
圖一右邊個啊叔吾變身幫拖??
Aunbis 發表於 30-10-2010 06:27 PM

我估計佢係555黎!:shy:
正~
但如果個view拉遠D會更好:43:
好正!!!!!
十卜!!!!
強人.朗 發表於 30-10-2010 04:30 PM

多謝,大家睇得開心就ok
依兩條友都是姓李既?

大大似乎對力場無咩仇恨wo
隨感一亡魂 發表於 30-10-2010 05:03 PM

+X哥姓咩我地都知,其實我都叫比佢影響到....果朝返學都好多人下.....不過如果打到香港有人命嚴傷就唔好
圖一右邊個啊叔吾變身幫拖??
Aunbis 發表於 30-10-2010 06:27 PM

正常人係變唔到身架:34:
P.S有人發現到,好高興中:43:
好有心機
影武者 發表於 30-10-2010 06:54 PM

多謝,其實想整好耐,不過一直無時間:70:
我估計佢係555黎!
強人.朗 發表於 30-10-2010 06:57 PM

你可能估得啱,因為我都無想過佢係邊個黎:34:不過睇年幾可能係舊社長黎.....
正~
但如果個view拉遠D會更好
玩具Kenny 發表於 30-10-2010 07:31 PM

唔明點拉遠?你指力氏力牆發動果d圖??
唔明點拉遠?你指力氏力牆發動果d圖??
拍嘉 發表於 30/10/2010 10:18 PM

即係有D背境
而家幅幅都係個人都去左7, 8成
幅幅都close up睇落有D辛苦
即係有D背境
而家幅幅都係個人都去左7, 8成
幅幅都close up睇落有D辛苦
玩具Kenny 發表於 30-10-2010 10:25 PM

哦,明白,因為今次背境會睇到"穿崩"所以為左配合返,今次close up會比較多,BTW thx for remind