Toysdaily 玩具日報

查看: 3385|回復: 11

[其他] 調查指九成預科生每月可用的錢不足二千元

仁愛堂    訪問一千七百名預科學生,近九成人表示,每月可用的錢不足二千元,當中半數人認為不足。調查發現,約一半人每月的補習開支超過五百元,四分一人就用超過一千元。 另外,七成人每月用少於一千元,購買電子產品,其餘兩成多人就用一千元以上,個別受訪者更花費超過五千元
咩叫可用的錢先...  計唔計食飯搭車補習?定齋計零用買汽水玩具睇電影?
半數人認為不足,那其餘一半相信係唔好意思承認或講大話了,有邊個會話嫌錢少呢?簡直係廢問廢答:66:
預科生D錢多數咪又係由屋企來
玩具日報   訪問一萬一千七百萬名會員,近九成人表示,每月可用於買玩具的錢不足二千元,當中十成人認為不足
都唔知咩野調查 :45:
如果扣除搭車食飯交乜費物費都仲有2千蚊駛既話
對一個仲未識搵錢既預科生黎講已經夠啦
玩具日報   訪問一萬一千七百萬名會員,近九成人表示,每月可用於買玩具的錢不足二千元,當中十成人認為不足 ...
櫻島一號 發表於 27-10-2010 02:28 AM

非常中肯 :71:
玩具日報   訪問一萬一千七百萬名會員,近九成人表示,每月可用於買玩具的錢不足二千元,當中十成人認為不足 ...

:43:..Totally Agreed

:help::help:~~~師兄, 你導出了事實呢~~~~
少有少用, 多有多洗............咩為之夠呢:ar:......下下搵四叔d standard 比冇用ka wo:67:
其實都有得解........而家個個學生 都拎iphone i pad, 咩gucci lv, 緊係唔夠洗啦:blame:
我form five 至 form seven 個時係做part time 搵自己零用錢冇問ar 媽拎:(
我返緊工, 可用的錢都不足2千啦
我返緊工, 可用的錢都不足2千啦
paleblue 發表於 27-10-2010 05:38 PM

:71: 中呀...
預科生係唔係真係個個都去補習先...