Toysdaily 玩具日報

查看: 3648|回復: 16

[分享討論] 「女友話冇樓就唔嫁」

「女友話冇樓就唔嫁」
90後控訴房屋政策 鄭汝樺冷言相向

【本報訊】運輸及房屋局局長鄭汝樺昨與逾 400名學生真情對話,硬銷置安心資助房屋計劃,結果「辣㷫」一眾 90後青年。多名學生批評置安心房屋供應量少,無助市民上樓;且政府堅拒復建居屋是逆民意而行。有大學生更即場訴苦,「女友話冇樓就唔嫁」,卻惹來鄭汝樺揶揄,結婚不一定買樓,否則「少咗好多選擇,但就多咗好多磨擦」。 記者:王家文

昨日的真情對話分享會由香港青年協會主辦, 430名學生分別來自 34間中學和大學,在逾一小時的提問環節中,有 22名學生發問,其中 17人針對施政報告中提出的房屋政策,其餘涉及運輸和基建等問題。

全場熱烈掌聲回應
我女朋友前排同我講,你買唔到樓我唔嫁你。」現年 19歲的中文大學工商管理系一年級生王俊堯在發言開首,即道出一眾 90後青年心聲,博得全場熱烈掌聲。他批評政府推出的置安心計劃力度不足,且無法打擊熾熱炒樓風氣,「迫市民淪為房奴」;顯理中學一名學生亦指,大多數民意均支持復建居屋,惟政府逆民意而行。協和書院陳同學亦質問鄭汝樺,指每年公屋單位供應量少,漠視籠屋和板間房居民上樓的渴求。
面對排山倒海的提問,鄭汝樺只顧舊調重彈,否認受制於地產商而不復建居屋,又重申現時公屋平均輪候時間約 3年。分享會結束後,青年協會原先安排記者向鄭汝樺提問,當一眾記者在會場外等候時,鄭汝樺頭也不回離去。

叫銀行做十二成按揭,咪包人人買到樓0羅! 但記得揾層高 D.............
我又可唔可以呻,無十幾皮一個月,溝唔到女點算????
其實我覺得局長都講得好呀,結婚要有樓,佢女朋友都真係好香港
如果唔係老豆有米或阿公有米
後生細仔邊度有層樓先
D港女全部嫁中坑咪得囉
頭像被屏蔽
回復 4# bad-aries

完全同意:71:
佢地四十歲都未嫁得出, 要嫁老坑了.
bad-aries 發表於 25-10-2010 02:00 AM

睇下咩老坑...  有幾多好老坑未結婚又願意娶個40歲既女人?

有人話女友要有遊艇先嫁,咁又點?

19歲就怨買唔倒樓...  :45:
唉!家o下有樓先叫嫁得過。
好高慕遠咪就係依隻o羅,我勸佢就算有樓都唔好同佢條女結婚,第時都只會係為棟樓曹...
佢地真係蠢到冇人有!:53:

梗係唔講買樓啦,同個三八講將申請公屋門檻set底d咪仲好!兩公婆入息增加至三萬!起多d公屋,申請年期由三年改為一年!

真係讀屎片既,捉到鹿都唔識脫角!每個月交二千蚊租好過買樓啦!又唔駛維修保養!正豬仔!:67:
如果佢女友冇樓唔嫁就真係可以搵個第2個~~~:49: 不過我估佢都係講出黎同局長講下笑之餘諗下80後d苦況 :( 但政府唔想太大力度打擊樓市係真~~~:78:
應該咁答:有樓我就唔駛娶你啦,港女!:blame:
頭像被屏蔽
我都曾經聽過一個女仔講:"佢俾層樓我渣手,我就跟佢"
真係唔知是否講下就算...
我就話有公屋樓先嫁得過
應該咁答:有樓我就唔駛娶你啦,港女!
Garycharm 發表於 25-10-2010 12:44 PM

妙句...哈哈:34: