Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [TV動畫]《我的妹妹哪有這麼可愛!》- Ture Endig第15話發送!

最終回喇...

「Good Ending」...係咩意思呢?...

所謂「最後人生資詢」...

竟然係要阿 ...
小櫻 發表於 20-12-2010 08:49 AM

剛剛看完。

[口味問題?]動畫版<我>後感

利益申報:
1)我個人對"妹系"角色沒任何加分...相親相奸的劇情還有點抗拒。
2)目前我覺得同類的賣萌+療傷系(?)故事最強是<龍x虎>。
3)我沒接觸過原著小說,以下只是對動畫版的評論。

看<我的妹妹沒可能這麼可愛>(以下簡稱<我>)主要是衝著"人生商談"這個劇中名物而來的。
可能所謂"人生商談"幾乎就是日系RPG的接任務...沒太大驚喜亦沒深度。

全劇十二話不知由多少本小說分量濃縮而成,明顯cut得很嚴重...
很多伏線斷得不明不白(例如妹妹的那句"到現在才來裝英雄..."及黑妹的"反正以後不會再叫他會哥哥了")
感動位很少,亦不深刻,最感動是第十一話京介收到桐乃的禮物當場就哭了,這幕我也有點酸酸的...
京介,你的努力大家是看到的...(拍肩)
(不過這一話最搶戲還是黑貓充滿性吸引力的"哥哥"...)

角色背景交代不足。
角色已經只有那四五個,但大多劇情都被桐乃佔去了用來賣萌賣殺必死...
浪費了很好的角色,一心"我為人人希望大家開心"的會長,對桐乃有著過份關愛的疑似百合女(忘了名字),
黑貓本身就很搶戲所以就算了,不過她的幻想症還是可以再深刻點...
這些角色的內心及角色背景交代得不明不白感覺有點可惜...

反而值得一讚是用劇情粉碎了仿間對宅的誤解,例如咩"鍾意睇工口的都是心理變態..."等等,
而且刻意用幽默的方式作結,這部份算是全劇最精彩了...
黑貓罵動畫製作人那幕亦很諷刺,市場喜愛垃圾,製作人無奈只好對創作垃圾的作者加油添醋作報復,
沒意義亦沒貢獻...但亦就只有這種幼稚卑鄙才可以小小地對這個世界作出反擊...
(偏偏這幕就出現在一部賣萌動畫上...是諷刺製作人還是暗示自己其實亦逼不得已?)

總結:
十二話加埋,內容其實都是很少...
劇情亦不出色,對角色沒愛者很難滿足吧...
回復 32# 隨感一亡魂

真感動... 終於有人回覆寫下感想...

推薦要睇睇原作... 但閣下如果唔鍾意睇字就算數...

補充一下... 但太夜只好長話短說...

此12話係原作第1至4卷(現時日版出&#21655;7卷... )故事... 而TV版將桐乃小說出續集改為動畫化... 而TV第12話結局小說並非如此...

「黑貓」... 請記住係「黑貓」... 「宅女集合」版主叫「沙織。巴吉納」... 真名分別係...

黑貓之所以唔再叫京介做「哥哥」... 因為遲下會叫佢做「先輩」(劇透了)...

桐乃鬧京介依家先裝帥... 其原因係一直以來京介都有心回避佢唔同個妹玩... 覺得被阿哥冷落加上自尊心作崇形成惡性循環...

大概係咁啦... 但今次喱套「餓呢易摩多」... 其實造得幾用心...  細節上有好多有趣&#22021;地方... 不過睇唔到就無辦法...

照計第二季機會唔細... 如果到跟翻原作咁繼續&#22021;話... 依家唔明&#22021;&#22050;到時就會明...

小櫻上
回復  隨感一亡魂

推薦要睇睇原作... 但閣下如果唔鍾意睇字就算 ...
小櫻 發表於 21-12-2010 01:38 AM

我是文字派了,不過因為我沒門路借/租小說,

想睇就要買,而且而家狂儲老變資金更加緊促,

個故仔要是有意思才捨得買了...

櫻大,我不是找碴,真心發問,

動畫就算了,請問在小說這個故事是心療系嗎?

還是妹控門的狂想曲?或是歡樂至上?

小說的人生資詢有動畫那騙小孩程度以上的程度嗎?

(sorry,我真心覺得依種程度的煩惱及資詢只有騙小孩的程度...)

回復  隨感一亡魂

桐乃鬧京介依家先裝帥... 其原因係一直以來京介都有心回避佢唔同個妹玩... 覺得被阿哥冷落加上自尊心作崇形成惡性循環...
小櫻 發表於 21-12-2010 01:38 AM

即係桐乃初期對京介的厭惡是來自京介成長期對桐乃的長期冷落而來?

那這段劇情就有意思了!!

============以下是對動畫版評語的少少補充============

我對傲驕的認識不深,

以我理解所謂傲驕是指"該人物礙於羞慚而無法展示出善意或溫柔"

我覺得桐乃那傲驕太刻意生硬了...

好像明明希望沙織同黑貓陪同見動畫製作人,
卻刻意擺出嬌橫的態度反過來要對方求自己帶他們一同前往...

這不可愛吧...而且惹人討厭...

本來罵得很恨的,不過經時間發酵感受後亦發現其實這部動畫對宅文化是有不少有趣的呼應(不過明顯對我無效),
當中動畫製作人那幕插得最深(前文已說不再重述了)
ED幾乎集集不一同樣亦是誠意的表現。

對人情的描繪也很細膩,
明明不斷對罵卻是感情深厚的好朋友(桐乃及朋友),
即使沒法互相理解卻盡力令雙方的差異無量拉近(桐乃及同學),
因為是妹妹,所以會包容,會忍耐,會挺身而出..."我們是家人吧..."(兄妹)
嚴肅的大男人其實在內心是很很很很很關愛孩子們的,很自私的想孩子留在自己身邊,
只不過沒用表現出來(父親)
(註:但不說出來對方是絕不可能明白的,必須要拼命令對方理解,否則一切就白費了,
詳見個人認為對家人描述最深的神作"廢棄公主")

可惜還是劇本cut得太嚴重令一切感動流於表面...

...唔唔...我必須要承認此作角色是很有趣,亦很有人情味,但故事卻不太對味...
仲有3話??
係邊度有得睇?
我都想睇埋佢
仲有3話??
係邊度有得睇?
我都想睇埋佢
539203407 發表於 21-12-2010 10:01 PM

據說將會係網絡放送... 詳情可以到官網睇睇...
我是文字派了,不過因為我沒門路借/租小說,

想睇就要買,而且而家狂儲老變資金更加緊促,

個故仔 ...
隨感一亡魂 發表於 21-12-2010 09:45 PM

家陣電腦科技咁先進... By泉此方...

小櫻不懂閣下所指&#22021;「心療系」... 所以唔曉答你...

其實只係一個愛情喜劇... 當中以御宅文化為背景... 目的就係吸引班御宅族群... 其實唔少輕小說都比較近ACG向... 只要用「商業原素」去理解就好簡單...

「餓呢易摩多」... 小櫻當時見第一卷封面就確認此作&#22021;「賣點」唔少... 故事查實蠻無厘頭同誇張... 但不失真實感... 尤其係引用大量現實ACG事物同術語... 讀者睇得好親切...

至於兄妹關係嘛... 用香港人&#22021;角度睇未必會理解... 始終環境文化不同... 有唔少香港讀者/觀眾可能係獨生子... 睇完真係未必理解... 但好似小櫻有個細妹&#22021;... 京介某&#21874;心情係有身同感受...

「小說的人生資詢有動畫那騙小孩程度以上的程度嗎?」... 桐乃只係一個14歲&#22021;細路女... 當然係小孩程度啦... 其實所謂「人生資詢」... 可能只係藉口卦...

但桐乃想搵志同道合&#22021;人陪佢玩... 喱樣大家都應該理解卦...

至於向同學面前一個人... &#21709;御宅朋友面前又另外一個人... 相信大家出&#22175;面對社會都係咁... 對住唔同人就唔同Mode...

至於甚麼是「傲驕」嘛... 依家已經好難明確分類... 只有憑感覺喇...

TV版的確膢刪減同修改唔少劇情... 或者喱個係引大家買小說補完&#22021;技量卦...

小櫻上
家陣電腦科技咁先進... By泉此方...

小櫻不懂閣下所指&#22021;「心療系」... 所以唔曉答你...

...
小櫻 發表於 21-12-2010 11:22 PM

嗯,希望感謝櫻大的詳盡解答,
睇來此作與本人的確不對味,我還是不能夠調整心態去看待不同市場定位的作品,
例如對兒童向的作品破口大罵其劇情"夾硬"...

還是省下金錢追龍x虎好了...
再一次感謝櫻大的詳盡解答。

今集講到小說第5卷中段... 遊戲研新部員要參加遊戲創作比賽...

劇情如何請各位自己睇喇...

今集依然係黑貓回合...

做乜五更會面紅呢?...

一個人吃午飯&#22021;琉璃...

喱幅妄想畫...

已經將京介間房同張床係自己屋企喇...

黑貓真係萌...

今集瀨菜&#22021;表演依然精彩...

最後究竟隻Game會唔會&#25886;獎呢?

次回!... 真係大結局嗎?...

動畫我都睇緊~~
但亦都想買小說版...請問多地方有得賣嗎?
動畫我都睇緊~~
但亦都想買小說版...請問多地方有得賣嗎?
老黃龍 發表於 28-4-2011 10:27 PM

信和&#21874;漫畫鋪會搵到...

我的妹妹不可能就此最終回...

突然收到妹妹...話要掉晒&#21874;收藏&#22021;短訊...

中略...

決定去美國搵妹妹...

原來係搵個妹去玩工口Game...

又&#22175;爆過勁...

最後都帶個妹返日本...

黑&#29483;竟然著成咁去接機...

「世界上跑得最快的小學生...」... 小說第6卷... 動畫版第二季(?)登場...

喱個應該係田村由加利喇卦...

好大幅魔炮... 唔係... 係梅露露海報...

Yeah...

「Ture Ending」終於全部播映完畢... 謝謝觀看...

本話最強名場面...

呵呵呵...
咁就玩完!
Thanks for the pics!
咁重要&#22021;一集大結局都無人睇?...:26:
剛剛睇完.
感想是..京介果然是一個真真正正的妹控..
先唔見個妹三個月就寂寞成咁.. o _ o
希望會有 2nd season 啦.
我唔想去睇咁多字的小說.:30:
剛剛睇完.
感想是..京介果然是一個真真正正的妹控..
先唔見個妹三個月就寂寞成咁.. o _ o
希望會有 2nd  ...
FrTW 發表於 1-6-2011 03:21 PM

其實小說版唔係好多字... 同睇字幕差唔多...

如果出第二季... 會有大量超展開劇情... 而且風迴路轉... 有報日本有讀者小說第8卷未睇晒就火遮眼&#25886;&#21655;本第4卷撕爛喇...

呵呵呵...

小櫻上