Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請問大家,你地最折墮既時候﹐係咩情況呢?

回復 48# mushroom
就折墮呢個字眼,其實折墮唔係衰,幾衰或衰成點,而是造孽的廣府話版本,亦即是我地講的自作孽,同攞黎賤又有D唔同.

咁你問題的答案應該後者比較接近,因為佢作孽中...
期待雷凱欣..........有點離題............:35:
講真....睇完你地既回復
我覺得我果d簡直係小巫見大巫
回復  mushroom
就折墮呢個字眼,其實折墮唔係衰,幾衰或衰成點,而是造孽的廣府話版本,亦即是我地講的自作孽 ...
warxv 發表於 9-10-2010 01:52 AM

我明你意思,其實重點是客觀環境差,定還是自作孽;又或是在際遇好/壞的時候,你是如何對待人。
或者講下折墮時, 應該點做?

咩都唔好做?
wow I didn't know you had such a tragic past... getting through all that must be quite a struggle. You must be a very strong indivdual!

and I like your 腳踏實地. Amen to that!

邊個夠我慘! 我點慘...
10 yr ago, I was a VP of a small .com company with lot of funding.  Was havin ...
hondacl7 發表於 27-9-2010 11:13 AM
回復  常威
返緊份正職公司無錢賺,無人工加,無希望,一個等死格...而且仲有一堆兄弟幫緊手,放佢地走我就死 ...
warxv 發表於 27-9-2010 06:03 PM

「返緊份正職公司無錢賺,無人工加,無希望,一個等死格...」小弟正正係呢個狀態!
其實,點先為之折墮呢?是不是自己界定的呢?我很喜歡一句歌詞,"彼此也在捱",無論你覺得自己折墮,見到人地風光,背後都是"彼此也在捱"而已。沒絕對折墮亦沒有絕對風光就是了。
回復 58# hk小文
其實折墮呢個詞係有個故事跟尾的.
話說好多年前有個大有錢人,佢人人食剩好多米飯就倒在後行,有個阿婆見到覺得太浪費於是就收起晒乾,諗住唔好浪費.
不久之後個大有錢人比人扼晒D錢,無屋住無飯食,咁個阿婆就收留左佢地一家,仲比飯佢地食,咁個EX大有錢人就好感激阿婆,阿婆就這話比佢知D飯的來源其實就係佢過去浪費的,今日只係比返佢地食,咁EX有錢人就覺得自己個食回個一碗飯就係叫折墮...

北方人就無折墮呢個講法,都是叫作孽.同處境好壞並沒有一定的關係.
至於彼此也在捱,其實我覺得是心態問題,人人都要面對的問題,無病呻吟的佢都覺自己面對一堆問題,但有時只是看個人有幾放得開...放得開就自然唔洗捱啦,或者唔洗捱得咁辛苦.
頭像被屏蔽