Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請問大家,你地最折墮既時候﹐係咩情況呢?

自己折墮就未算,咸苦就試過,係另一"聯盟"都post過

九十年代初,自己初中,屋企(得阿爸搵錢)收入得$450 ...
chlycab 發表於 29-9-2010 06:02 PM

物質缺少其實並唔係乜野大不了,最緊要係唔好同人比較!冇電視、冇hi-fi、冇遊戲機、冇荼飲一樣可以生活!同埋一家人開開心心,唔好怨天怨地亦好緊要!

通常咁既環境家庭,一定出狀元!因為冇其他野引誘,可以專心讀書同埋工作!反而一出社會打第一份工,如果定力唔夠,個身又突然有蚊,有可能好似壞既水龍頭一開就唔識閂!所以記住千祈唔好駛大!尤其是credit card!
:64:
物質缺少其實並唔係乜野大不了,最緊要係唔好同人比較!冇電視、冇hi-fi、冇遊戲機、冇荼飲一樣可 ...
常威 發表於 29-9-2010 06:28 PM

當時個個大學同學話還grant loan慘,我幾乎無擔心,因為我份loan幾乎無用過,重擺埋3年定期,有息收添:43:

呵呵,最大既引誘可算係"玩具",不過我自己又不算太沈迷,買件玩具真係計過、度過,我諗可能自少無咩錢,網上bid野、出街買玩具,我係一直堅守5算原則既人,所以好多時就係咁忍忍忍,甚至限定既通常去到水尾先敢去買,所以今次買左隻ana 1/144,肉都痛埋:70:
當時個個大學同學話還grant loan慘,我幾乎無擔心,因為我份loan幾乎無用過,重擺埋3年定期,有息收添: ...
chlycab 發表於 29-9-2010 06:36 PM

乖仔!:71:
盡力做好一切,結果交給上帝i do my best god does the rest  

回復 31# 常威
今次真係可以講折墜了.
我似前就係乜都好,玩具已經是最微不足道的了.最後終於在一個色字上受到教訓,於是修成正果,現在先顧家庭之後有就還債,最後留D買玩具.

至於點受教訓,又點收成正果,呵呵呵繼續賣關子呢....呵呵呵呵呵.
不過你有睇我寫BLOG,應該都估到了吧.
好騎劫左就講下故仔啦.

話說某日男同事甲跟女同事乙出外辦事.
回來之後女同事乙聲稱男同事甲非禮佢,並且有進一步的要求但被女同事乙制止了.咁呢一PART唔算特別.
而男同事甲本身已經結婚而佢太座都是公司職員,咁件事基本上第一時間就傳到佢耳朵,而佢就去找女同事乙的悔氣,直指其勾引佢老公.咁呢一PART都無甚特別.
比較特別的部份是,係件事好快就就鬧到去總經理那邊,而男同事甲的老婆提出要求,要總經理寫信擔保其老公不會跟女同事乙有染...我在旁邊聽見,真係笑左出來,要一個男人擔保另一個男人唔去滾??仲要係公司文件??有無咁荒謬??
好騎劫左就講下故仔啦.

回來之後女同事乙聲稱男同事甲非禮佢,並且 ...
warxv 發表於 29-9-2010 09:00 PM

雞仔晤管, 管麻鷹; 重要玩埋寫字樓政治壓力; 阿太, 你都得架嗱.....:38:
頭像被屏蔽
好騎劫左就講下故仔啦.

有咁既老婆,我明男同事甲點解要去滾:38:
依家.......銀包得返10蚊....
聽朝先出糧....
昨晚...去了某大家樂吃一百八十九手飯.....

我已經七七四十九日沒有東西落肚,昨晚終於忍不住,真的很肚 ...
MKLO 發表於 29-9-2010 10:09 PM

你講真講假呀?唔好赫我喎!我個人老實又純品,我會忍唔住拎飯俾你食架喎!:$
回復  常威
今次真係可以講折墜了.
我似前就係乜都好,玩具已經是最微不足道的了.最後終於在一個色字上受 ...
warxv 發表於 29-9-2010 07:48 PM

:50:係咩?你個blog都冇寫!我真係唔知喎!幾時出黎食飯?我最鍾意聽人講野架嘞!:78:
係咩?你個blog都冇寫!我真係唔知喎!幾時出黎食飯?我最鍾意聽人講野架嘞!
常威 發表於 30-9-2010 06:01 PM

係咩?你個blog都冇寫!:77:
好騎劫左就講下故仔啦.

翻天三十六路__『奇』
話說回來, 樓主仍未分享啊?
手榴蛋包飯 發表於 28-9-2010 14:58

樓主開完post賺咗分就鬆人,叫人分享,自己又唔講自己,咁自私真係有機會嚟緊遇到最折墮嘅時候…:o