Toysdaily 玩具日報

查看: 13746|回復: 54

[詢問] 請問大家,你地最折墮既時候﹐係咩情況呢?

頭像被屏蔽
炒車又掉銀包....:die:
糧尾大手購物後被偷銀包.:unhappy:
其他忘記了...
鬥慘…一直都唔讚同。好易越攪越灰…或者變成互舔傷口…
(路過的…)
頭像被屏蔽
同老婆鬧交,點知原來佢想同你離婚,已經等左好耐!唉!...
越窮越見鬼,肚餓倒瀉米!

夠衰未?
回復 8# 常威
返緊份正職公司無錢賺,無人工加,無希望,一個等死格...而且仲有一堆兄弟幫緊手,放佢地走我就死快D,唔放睇幾時一鑊熟...
幫朋友攪生意,力出左,時間出左,橋出埋,連佢唔開心我都照顧埋了,我唔佢講錢但佢轉頭就搵個同我夾唔來的人來合股....而且仲事前一句都無...但呢分鐘同下下下下一分鐘我都仲要幫佢...
兩份工加起來都係幫老婆比學費都唔夠...

有時見鬼都叫有得驚,倒左米都知會餓死,我呢D死唔死,生唔生,我想應該衰D WOW.
頭像被屏蔽
邊個夠我慘! 我點慘...
10 yr ago, I was a VP of a small .com company with lot of funding.  Was having over 10 million US$ worth of company stock option, bought a monster house, a 911 turbo for myself and a M3 for my wife.  Also every stocks that I owned were keep spliting & spliting.  So I was having over 12 mil US$ asset and I was only 30.  Then just in 6 mth, here what happened to me:
1, all public stocks/options that I owned such as NT, AOL, YHOO, JDSU...etc. all became toilet paper.   Sold all positions that worth ~$2US mil in peek and only able to bought SOC GX-04 & GX-05
2, my boss 著草, company bankrupted in one night, all stock option gone!  and still owned 街數 $30個 (of course US$)
3, 911, monster house 無錢供... so gone, M3 炒o左,
4, 老豆生cancer & 老母心臟病發

夠折墮未!
But I am still alive today and 老婆冇走路:handshake:, 老母still健在, 有仔有女, 有車有樓, 有工返, 有閒錢買玩具... so dun be so 灰, just make sure 腳踏實地!  The only sad thing is 老豆still走o左:unhappy:
頭像被屏蔽
10 yr ago, I was a VP of a small .com company with lot of funding.  Was havin ...
hondacl7 發表於 28-9-2010 12:13 AM

跌得低企得番起身, 有身邊人一齊渡過難關, 大大嘅爸爸都會為你感到驕傲!:71:
10 yr ago, I was a VP of a small .com company with lot of funding.  Was havin ...
hondacl7 發表於 28-9-2010 12:13 AM

除左世伯不幸過身,其他事都叫風光過丫。甚至有咁既portfolio同經驗,不知幾多人恨都恨唔倒。
經過我多年研究,每一個人一生中一定會有一次好甘咁跌一鑊!不過每件事都可以睇成好與壞,問題只係發生響人生邊一段時間而已!

假如呢一鑊發生響20出頭,咁就叫做好彩,因為人生起步階段,跌左起身都仲追到!
假如發生響30-40就弊d,因為力已經出左,要重新黎過等如玩飛行棋中左三個六,真係幾sad架!
假如發生響50-60就要睇個人性格,有人覺得唔一世都半世,冇所謂;但係負能量強既人就會覺得臨天光先瀨尿,感覺好難過世!呢個時期都好大機會睇唔開!

不過點都好啦!個人認為既然劇本係要你跌一跌,咁咪跌左先囉!只要心目中係演喜劇,笑住跌都會有開心既時候!唔好因為手風唔順就亂左自己陣腳!始終,終點都會出現既!

另外要提一提,當有事發生,家人係要黎愛護同埋幫自己back up,之祈唔好要黎出氣!如果連佢地都鬧走埋,自己就要付出幾倍努力至可以捱過,你話幾唔值得呢!

共勉之!
話說回來, 樓主仍未分享啊?:44: