Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日貨 ???

今天九一八...
新聞報導什麼抵制日貨...等等:64:

心中想了幾大問題/問號
1. 我們的玩具多是日貨
2. 日貨好多也是made in china...即是帶動了國內人民的工作
3. 生活用品一般人也有好多是日貨...小至相機,大至雪櫃, 冷氣, 電視......
4.  飲食...相信好多人也不時去食日本料理, 壽司,刺身....

其實....談可容易:64:

願世界和平, 人人各種族和平共儲
每一次罷買日貨嘅聲音出現,都感覺好困擾!

我從七、八十年代識得追日本書日本黑膠日本明星.......,一直都感覺到身邊嘅壓力,甚致因為用日文歌日文字於學界表演上被打壓過,最好笑係連紀念冊上有人出文直斥喜歡日本文化人士,說到喜歡日本文化好像漢奸豬狗不如.......

內地罷買日貨更動手動腳,破壞日本料理店鋪日本電器店招牌(其實該些店是中国人開的),行動者自己的拍攝器材竟然是日本品牌,完事後竟然拉大隊去唱卡拉OK食鱼生........
如果世界上人人都堅決地你吾買我貨,我吾買你貨的話...咁全球經貿崩潰,大家都輸
以和為貴
增加怨念好無謂
人人都有表達自己意願既權利,中意買咪買,唔中意咪唔買..好簡單~
以和為貴:64:
九一八, 我只知係高達初次出擊既大日子
應該買多隻高達賀一賀