Toysdaily 玩具日報

查看: 30288|回復: 20

[玩具報告] 阿凡達 終極一戰套裝 [AVATAR The Final Battle]

哩set係2010 聖地牙哥 Comic-Con會場版...但Matty collector網有得網購....
其實已經收左貨一段日子...但今日先得閒開黎影相,玩吓....:26:

外箱...

包裝盒

背面

美玩有個優點...就係個內裝都設計到成個情景咁款...
唔拆出黎,就咁樣睇,都已經好有觀賞性...

擺到人物好有動感....有晒背景同D花花草草....

拆出後所有內容一覽~
AMP SUIT嘅配鎗,可從分拆狀態組合回完整狀態....

包裝令FIGURE出現變形....紅卷部份....

將其加熱,修正形狀及冷卻...就可回復原狀...

上校的AMP SUIT

與普通版比較....
除擋風鏡改為有損毀外,四肢也加上黑色迷彩狀的污漬,
鎗管追加回火龍圖案, 子彈帶部份上了銀色....
最重要係有埋個上校附送....唔需要另買人仔....

JAKE與普通版比較....
少了配鎗和身上的小刀等裝備,
換上了AMPSUIT配鎗分拆下來的大刀....

但頭雕是全新的...採用咆吼的表情....比舊版更似戲中的樣貌,

最後一戰的場面重現~~

高度比較...這個組合,表示MATTEL默認左...3.75"人仔,要配合6" N'avi才合比例...
那麼...4.25"的N'avi...變成了不相干的系列了...

上校出發前的英姿~(為何未戰,玻璃已爆裂:66: )

AMP SUIT小隊出擊~~(聯邦軍制式,一隊3機..?)

這部電影...我喜歡她的機械設計多於生物設計....
N'avi的設計...我個人會用核突去形容....
而這架戰機,很具真實的軍事味道~正合我心意~~
what a collection!!
版主先生是軍事機械 fans~ :58:
這個我只收了普通版
機械人和上校
JAKE也是普通版
話說我收集那時已是後期
戰鬥版JAKE比較難找

話說同時這系列的定價也彼高下
多謝版主的分享~~~:71:我好似無咩見過 Avatar Figure 係街有得賣~~~:79:
May I know where could I buy the normal version? I have never seen this on shops!
i like this set! but the scale of the blue guy...is it a bit too big?
X3!?
好可怕的REPAINT FANS
0甘大舊放邊!?

嘩!哩套D機械設定真係好正!:71::71::71:

可惜鬼佬出果本 "The Art of Avatar" 就流到爆!:53::angry::blame:
薄chit chit,又貴又無野睇!

D figure果樣又。。。

Anyway,樓主又有無諗過搵隻黎舊化到好似阿Frenzy Rumble老師咁?

P.S. 請問上校個氧氣罩除唔除得?:36:

謝謝分享:64:
架飛機我之前見過都覺得好正!如果細心repaint真係冇得頂!不過冇地方擺!飲恨!:56:
I have the robot only
To: 玩具Kenny , Somebody_Ex ,felixchi
我當時在斗斗城買的...現在應該沒有貨了....

To: Grimlock
size可能大了少許...但應該算是市面上最接近的比例...總好過4.25"的...那個太細了....

To: Dick.Po
冇REPAINT 呀~ 3隻都係原裝配色~~
其實唔大舊...比"電影版柯柏文"仲要細隻....

To: sundaydriver
Frenzy Rumble個隻好正...允其雙腳的泥漬....我唔加舊化啦...冇咁好技術~
另外,上校個氧氣罩唔除得~

To: 常威
架飛機的確好"左訂", 不過鍾意...所以硬食....:26:
回復 1# MAX

我都只係喜歡機械設計....
會睇套戲真係純粹俾gunship吸引.....總攻擊場面真係好正
隻gunship又靚(雖然同c&c1 o既ocar好鬼似)
如果gunship係144scale......必買......唔係就忍手lu~~

btw~~good collection~
咆吼樣像真度幾高喎!!
斗斗城有賣過~~~我應該 miss 咗啦~~~:no:~~~不過成套戲我最鍾意都係 Neytiri 同終影戰士 Jake~~~希望有日會出個極神似 GE Figure 就好啦~~~:)
一開始我都覺得375的人類要配6吋的N'AVI才比較合比例.
載具呢個系列係幾吸引的,只是手功太粗糙了,執下夾口,細部可以攪成個月....