Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 迷上Marvel, 迷上 Two pack, 迷上 Hulk

回復  Devil_Fudou

不會
羊群心理可以推返高個討論區出post既百份比
單看與什麼受歡迎程度相同基本上冇乜可能
其實受歡迎程度係中毒期基本上冇乜關係
唔識既角色係中毒期都係買左先再慢慢識
質素在冇得揀既情況下也都冇乜好考慮
不過呢D斷估既百份比都冇乜什麼特別指標作用
炒家既心態不會理這些的
玩具Kenny 發表於 16-9-2010 02:02 AM

"羊群心理可以推返高個討論區出post既百份比"
無錯, 但係又有幾多鋪頭, 幾多賣家會每日追晒各大玩具討論區既post?
更重要既係, 代理商可能完全唔會睇添, 所以出post既影響力最多佔10%

"單看與什麼受歡迎程度相同基本上冇乜可能
質素在冇得揀既情況下也都冇乜好考慮"

我比兩個例子:
最近出既SHF One Piece艾斯
One Piece人氣有幾高基本上唔需要解釋, 而艾斯係作品入面其中一個人氣最高既角色
亦因為係咁, Bandai先將艾斯擺第2隻出, 但係結果, Bandai將呢隻SHF造到不知所為
所以無論艾斯有幾受歡迎都好, 呢隻SHF質素咁差, 結果一樣唔會賣得

第二個例子, 幾年前既Toybiz實去Marvel版權後, 出過一個叫做Legendary Comic Book Heroes既6"系列
手工一流!!! 價廉物美!!! 但係角色唔受歡迎, 唔多人識
最後咪又係死貨收場.....

所以角色受歡迎度同玩具質素各佔10%

"不過呢D斷估既百份比都冇乜什麼特別指標作用
炒家既心態不會理這些的"

就算一件玩具有好多人開post講, 角色又受歡迎, 玩具質數又正
但係貨源充足既, 一樣唔會炒得起

而就算一件玩具幾偏門, 幾無人講, 質數幾差都好
如果係貨源少, 甚至係限定數量既話, 一樣炒得起!!

所以貨量佔70%

仲有, 呢d唔係斷估, 係以我玩左近30年玩具所得出黎既經驗
我覺得炒買mu果幾間鋪嘅老闆一定有睇 td d post, 再加上幫佢買開嘅客仔, 佢地一定知邊d值錢, 邊d唔值!!
"羊群心理可以推返高個討論區出post既百份比"
無錯, 但係又有幾多鋪頭, 幾多賣家會每日追晒各大玩具討論區既post?
更重要既係, 代理商可能完全唔會睇添, 所以出post既影響力最多佔10%

"單看與什麼受歡迎程度相同基本上冇乜可能
質素在冇得揀既情況下也都冇乜好考慮"
我比兩個例子:
最近出既SHF One Piece艾斯
One Piece人氣有幾高基本上唔需要解釋, 而艾斯係作品入面其中一個人氣最高既角色
亦因為係咁, Bandai先將艾斯擺第2隻出, 但係結果, Bandai將呢隻SHF造到不知所為
所以無論艾斯有幾受歡迎都好, 呢隻SHF質素咁差, 結果一樣唔會賣得

第二個例子, 幾年前既Toybiz實去Marvel版權後, 出過一個叫做Legendary Comic Book Heroes既6"系列
手工一流!!! 價廉物美!!! 但係角色唔受歡迎, 唔多人識
最後咪又係死貨收場.....

所以角色受歡迎度同玩具質素各佔10%

"不過呢D斷估既百份比都冇乜什麼特別指標作用
炒家既心態不會理這些的"
就算一件玩具有好多人開post講, 角色又受歡迎, 玩具質數又正
但係貨源充足既, 一樣唔會炒得起

而就算一件玩具幾偏門, 幾無人講, 質數幾差都好
如果係貨源少, 甚至係限定數量既話, 一樣炒得起!!

所以貨量佔70%

仲有, 呢d唔係斷估, 係以我玩左近30年玩具所得出黎既經驗
Devil_Fudou 發表於 17/9/2010 01:59 PM

唔............:67:

你自己睇返你回應我所提出個D觀點
什麼幾多賣家會每日追post乜乜物物
根本就唔知
咁個個什麼10%唔係估返黎係乜?

經驗只係用黎合理地繼估個結果出來的!
可能會比較接近
但就唔代表你會一定啱
先係分有幾多個影響因素你也分不清了
再說你有冇數據去support你既論點先?
冇就都係紙上談兵~

也不用說例如ebxy那些人的買賣行為~

我反而想起
有一特別例子係貨少都炒唔起
大家可能也記起漫畫展定書展出過什麼全世界得一隻LFO既figure
結果如何大家也知道(可能有小炒風也說不定)
不過呢都係推去error個度
實質個案又會有幾多
就係肯定唔會冇
唔............

你自己睇返你回應我所提出個D觀點
什麼幾多賣家會每日追post乜乜物物
根本 ...
玩具Kenny 發表於 17-9-2010 01:53 AM

之前Thanos個post我回到一半唔得閒, save低左未post架~ 我遲d得閒會繼續~:he:
回復 229# Devil_Fudou

逃~~~
Devil_Fudou  & 玩具Kenny  大大!!
請心平氣和, 人人的觀點與角度不同, 很難會有絕對的正確 和 不正確!! 大家都係討論玩具, 免傷和氣!!

Kenny兄~~~  稍安無燥!!!!  Devil兄係咁...佢既嗜好黎,無心既!  你識佢耐d就知喇! ha~

其實我都對「玩具偏門無咩人要,只要少有都有得炒」呢個情況有所保留!
其實玩具都係一個反映市場概況~~~ 有需求價格先會有上升! 就算係一開始會炒都好快會回落! 又或是炒極有限....無老闆會肯hold住d貨係手! 所以好少情況會係咁~  

同時亦會有玩具多貨質素同角色好都會炒到~~~  好似之前反斗奇兵 or mattel He-man   「反斗奇兵」佢市面一開始好多貨.....多到無人要! 但係一上電影需求一多佢果價就係咁升!  He-man佢mattel出左2次,再版都試過,數量已多~~~ 但由於多人要質素好(基本每次產量同其他角色一樣)都係升到幾倍多!!!! 限量亦未必一定會炒得起~~~  試過跌到阿媽唔認得都試過!  基本炒家只要見佢會hit或hit左既野佢都會成為炒賣對象~  任何炒得幾高既野都有回落既一日!!!  

但係世事永遠都唔止黑同白... 一定有其他情況!  所以任何情況基本都會出現~
之前Thanos個post我回到一半唔得閒, save低左未post架~ 我遲d得閒會繼續~
Devil_Fudou 發表於 17-9-2010 03:06 PM

死仔~  算la!   得閒分享下仲好~~~
回復 233# 玩具烈士-奇雲

agree agree....it is more constructive:)

原來呢個post已經去到16版??
雖然我好想大家一齊再推落去, 但係我希望 Devil_Fudou  & 玩具Kenny  大大 唔好咁燥!! 有咩
唔啱就鬧小弟啦!! 係小弟多口亂問嘢!!:64:
希望大家開開心心再討論啦!! :43:
原來呢個post已經去到16版??
雖然我好想大家一齊再推落去, 但係我希望 Devil_Fudou  & 玩具Kenny  大大 唔 ...
gumng 發表於 17-9-2010 02:31 AM

我無燥呀~~~:34:
我無燥呀~~~
Devil_Fudou 發表於 17-9-2010 03:39 PM

佢只係係度笑笑口........ wakaka~
佢只係係度笑笑口........ wakaka~
玩具烈士-奇雲 發表於 17-9-2010 03:42 PM

佢更係唔燥啦!! 我地不停比牛黃, 廿四味兩位大大飲!! :34:
如果仲燥, 我都係唔識搞啦!!:68:
回復 235# gumng

唔好講其他野
你快D影新個幾隻IM2既黎睇下先
:^
佢更係唔燥啦!! 我地不停比牛黃, 廿四味兩位大大飲!!
如果仲燥, 我都係唔識搞啦!!
gumng 發表於 17-9-2010 03:46 PM

但係玩具呢種「毒」就好難解lu~~~ haha!!!