Toysdaily 玩具日報

查看: 11505|回復: 14

[玩具報告] 扭擰...Marvel中大人氣的Spiderman!!

想看更多可到 http://hk.myblog.yahoo.com/toysxcharles-2010/article?mid=282

今次為大家介紹既係 Showdown 蜘蛛俠 -
甘樣就下面張相既三位都介紹晒咧 -

因為電影成功既關係 有關蜘蛛俠既故事 相信大家都耳熟能詳 -
又或者某D對Marvel有興趣... 甚或睇過當年無線卡通既朋友 -
亦可能知道蜘蛛俠唔只得一個 - 起碼係唔同空間宇宙 就已經有好多個蜘蛛俠 -
大家不妨睇睇下圖 睇下自己識得幾多個 -
(以圖中左面最上角果個通緝犯為例 其實係Peter身在神奇四俠屋企
想變身但無蜘蛛衣所以問神奇四俠借衫
但因為神奇四俠既衫都唔"傘"面 最後Peter唯有用住個紙袋"傘"面)

好了 - 到我的這隻 Spiderman 當然就是 Original Suit 啦 -
其實差不多所有 Spiderman 玩具都可共享一個優點的 -
就是始終 Spiderman 身形都較纖幼 有關節的地方通常都可發揮至極限 -
以至 Spiderman 的玩具都能 pose 多多 更為耐玩 -
而且本品更是全身總共有29個關節 自然可挑戰更多動作 -

大家不妨看看它身體的肌肉線條 以及心口的蜘蛛圖案 -
不要忘記 - 它是3.75吋2006年製的玩具 -
另外 - 一如往的 Toybiz Marvel 玩具 - 這支的配色是鮮紅配鮮藍的 極有漫畫的感覺 -

我會覺得好的3.75蜘蛛俠玩具是一隻便夠了 -
以這隻的質素 -我是無須花錢再買跟我這支差不多的孩記蜘蛛俠 -
但當然3.75是沒有附送手替換的 -
因此我的這隻好處是有一隻放蜘蛛絲的手 壞處也是有一隻放蜘蛛絲的手 -

可做出很多不同姿勢 -

其實你問我我會這樣分的 -
蜘蛛俠的玩具固然不會做得很大隻 以免與漫畫感覺不符 -
但仍有分較大隻和較瘦的 -
我的這隻是較瘦哪種 - 因為看漫畫時為營造動感感覺 -
Marvel畫家往往會在蜘蛛俠"動"時刻意畫得他較修長 -
因此我的這支也是 做動作時會較有動感 -
而較大隻的單獨站立會較好看 -

以全身這麼多關節來說 它的關節已是不突兀及顯眼 -

由於它有一手呈射蜘蛛絲狀 它可擺出如來神掌姿勢 -

我幾喜歡這張圖 真的好似兩個活生生超人企係到 -

後記 - 我是較早前用一張港元鈔票有找的價錢買了這set回來的 -
我懷疑老闆是走漏眼賣了給我 -
因為最近的"3.75Marvel熱" 我認為老闆其實是可以托高少少賣俾我的 -
事關之後我發覺此優質玩具已完全絕跡市面 -
而Yahoo拍賣只有一人有賣 -
spiderman ~ I like it{:3_144:}
呢set當年也好抵買
2個大銀就可以
咩係"傘"面?
this SM is very good!
回復 4# SHOCKER

神奇四俠既衫 係冇遮住塊面~
showdown 呢隻正spiderman 過 maverl universe 隻 spiderman 好多!!
值得支持!!
謝大大分享,
隻豬豬好靚,
我睇o左好耐先知呢隻係 375,
勁!
:71:不錯
回復 7# gumng

gumng兄泥支持~多謝多謝!:77:
一陣去你個post留下言先~
回復 6# paleblue

thx你幫我答左問題~
回復 8# Garycharm

又係魔術兄大駕光臨~
...........不過.我篇文有寫明係3.75架:68:

回復 12# henrylaw1986

我知,不過我習慣係先「拉落去」睇晒 D 圖(兼睇下個 post 有幾長~~),再睇內文嘛。

我有睇晒你個 post   o家~~~:71:
i don't get it.. this one isn't from hasbro?

Beside hasbro & diamond select, any other companies are making marvel action figures these days?
回復 10# henrylaw1986

唔洗客氣!! 大家都鐘意 3.75" marvel 玩具!
我係美玩初哥, 睇完你嘅介紹, 學唔小嘢就真!!