Toysdaily 玩具日報

查看: 23203|回復: 51

[改造交流] 擁有3種型態的SHF Kabuto- (P.3)1人2車3副甲,大家睇下夾唔夾!

Kabuto係我比較喜歡的拉打之一(純粹外型)。再加上幾位大大成功嘅例子,近日終於"慘遭毒手",被人"成功毒害"。
所以跟風加入咗改造SHF Kabuto的行列!
先嚟Put On!
改造本身主要參考(跟/抄)網友virtualman,damperfox同廁所外的幽靈(等的例子。
都係將"浪膠"Put On Kabuto 套上SHF而成。
去相!

由頭講起,頭部係用廁所外的幽靈 大大嘅方法。

不過唔用影印而自已用自由樹脂覆咗有格紋的軟膠,上銀油之後托底而成。
另外加上冇用嘅包裝海綿填補空間,套上頭部時就唔會刮甩油仲可以有定位的作用。

胸甲同幾位一樣,都係係格拉底位置劏開方便夾上SHF身體上。

雙肩甲就以穿入式套在雙臂之上!

前臂外甲就中間劏開再掛上,重點係要將SHF前臂的金屬部份拆除咁先會好睇d!
仲要將"浪膠"雙手上的黑色部份跟紋砌走!咁就唔會阻礙到手部活動。

拆走SHF腰間的甲虫而換上浪膠的甲虫(留意方向)。

補油當然唔少得啦!

同樣地拆走雙腿的金屬部份,之後"浪膠"大腿套/穿上SHF的大腿,內裏同樣要加海綿定位。
由於Kabuto 本身超瘦,唔套上(浪膠)大,小腿就非常'香雞腳'

最後小腿夾上就完成!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
頭盔內加海棉呢個idea 令我諗起一隻好舊既未來特警 figure
頭像被屏蔽
我又upload 唔到相呀!
:help:完成品相la
好"掹雞"

"輕先"!唔係,"Put On"先真

全相。
前面

後面

半身

由於SHF 同 (浪膠)高度方面有差距,所以儘可能將股間雙連關節拉長。睇上嚟先唔會太矮仔。

功夫需然做多咗,但可以係"半拆骨"情況之下將SHF Kabuto Put On!已經係小弟嘅極限!

人車合一!

但…係咪可以更進一步?好!看我的.......Hyper Form?

本帖子中包含更多資源

x
雖然肥仔d, 但又幾好睇:71:
:71:
大大呢隻真係好正~~
個比例好好....~可能係吸收晒之前d大大的作品...
暫時覺得大大係改得最完美
呢隻係我見到最接近完美既改做~好欣賞
樓主太強大了, 仲補埋油:71:
我戈隻kabuto仲差少少步驟就改造完成, 不過複眼條坑...儘量令佢冇咁覺眼吧:30:
GOOD!:71:
put-on後終於都有"著上重甲,大大隻隻"既感覺喇!配埋車襯到絕!
:)support
貼兩張圖抽下水先:66:

本帖子中包含更多資源

x