Toysdaily 玩具日報

查看: 24547|回復: 30

[詢問] 有無D好既噴油箱介紹下?

頭像被屏蔽
Mr Hobby出過一款,模型鉓都有賣,大概$1300左右,不過佢唔成成個箱咁樣,只有一個背面,上面附有抽風扇,如果你要整到個箱咁,就要自己落少少心機,我就打算搵個紙皮箱界走背面放佢落去,周圍用膠紙係咁易黐一黐就得,用完折散收返埋都好容易。
home made using carton box and ventilation fan and put it in the size fitting the window.  However, you need to take note on the wind direction of your building.
頭像被屏蔽
千三蚊都唔值咩?我覺得ok丫,我唔鐘意DIY野,而且對大廠野比較有信心,人地設計到連把風扇幾多db都有考慮到,外觀又靚仔,又企理,我覺得值,買個牌子都抵~
我自己都整左一個,好似整左3佰幾,用了好幾年,遲下會再整過,
舊年係 t-ho**y 買咗隻 1200 左右嘅雙渦輪風扇, 啲日本模型雜誌有介紹,
係好夠力, 開單扇都ok, 噴灰先開雙扇.  
不過個箱身強度唔係好夠, 擺得耐會比兩把扇嘅重量壓到淆.
而且都幾大座, 又難拆, 箱身啲接合位係倒勾釘, 啲釘拆兩拆都幾易爛.
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復 11# bad-aries

抄自 yahoo
可拆式噴漆專用雙抽氣扇迷你工作台
(又名 黑洞)
巿面最強勁的抽油箱,排除漆料惡臭異味
現代居住空間狹小,解決公寓小套房內模型製作噴漆時沒有足夠空間
本商品需自行組裝,可拆式收納裝盒約51x14x49公分,
伸縮排氣管約4呎(120公分)可自行延長 ,
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
其實又唔可以話唔值, 事關我未用過, $1300唔係一個小數目, 而且又無REVIEW睇, 始終有D膽心.

大大你係 ...
bad-aries 發表於 19-8-2010 12:57 AM

我下個月出糧就買,因為屋企個studio仲未起好,所以等到依家先買,冇咩review,不過人地個盒寫得幾詳細...千三蚊,未夠買SRX隻手...哈哈~所以我冇咩所謂,唔好用就最多換第款~唔試,係根本唔會知好唔好用~
頭像被屏蔽