Toysdaily 玩具日報

[詢問] 有無D好既噴油箱介紹下?

[size=14.1667px]我最近自製o左一個, 鴨寮街抽氣扇+出氣咀, 日本城膠箱, 最貴係條風琴喉.
抽氣時加Filter,  會唔多夠力, 所以無加, 清潔扇葉都好方便, 噴完抺一抺就得.

[size=14.1667px]

不過佢個箱既設計, 會唔會淺左少少?  另, 會唔會好嘈?
bad-aries 發表於 19-8-2010 12:17 PM

深淺係OK嘅, 我噴 MG ok, 如果大件如車縠, 船可能要就一就
噪音就ok, 馬達聲風聲一定有, 不過低頻唔刺耳, 馬達聲就可能重係新, 目前重幾靜.
同電腦機箱一樣,  唔好比佢有罅, 變共鳴箱, 就無乜噪音
清理扇葉唔好用暴力, 扇葉淆咗, 唔平衡, 就會好嘈
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
大大唔該晒, 想問一問, 個風扇個位, 係咪剪裁成方型?  同埋, 點解個風扇係向上抽架呢?
bad-aries 發表於 24-8-2010 01:46 PM

我自己就做成圓形,就返風扇.

做係背部就最理想, 但係我要就返窗口位.
頭像被屏蔽

我都用過呢隻浴室扇, 叫 blower fan, centrifugal fan, 離心扇, 管道式換氣扇

可駁4吋定6吋抽油煙機鋁喉, 比膠布喉平好多

[D.I.Y] Spray Booth

自製抽油箱 hkml

測試
http://www.youtube.com/watch?v=VRiwsnDCjQw

我都用過呢隻浴室扇, 叫 blower fan, centrifugal fan, 離心扇, 管道式換氣扇

可駁4吋定6吋抽油煙機鋁喉 ...
tonyktng 發表於 26-8-2010 04:33 PM

謝大大~
頭像被屏蔽

DIY 就呢個, 呢種管道式好夠力, 因為靠離心力關係, 油漆同天拿唔會經過摩打 所以安全啲 , 而且有埋 6英吋 喉位, 一般廚房抽油煙機 錫紙喉就接駁到

http://gunplahero.blogspot.hk/2007/01/diy-spray-booth.html

邊到買就要揾吓, 去一啲賣裝修工程電器舖會有 豐澤嗰啲多數無
回復 25# tonyktng

想問下師兄圖中既氣喉可以去邊D地方揾?
因為行開一般既五金電器鋪都揾唔到
回復 26# nok031059

我係五金舖買到 加埋喉箍 嗰間多裝修材料賣嘅
回復 27# tonyktng

介唔介意講下係邊一區?
上抽 下抽 同後抽 >>有咩分別架?
主要係就番抽風位???
我最近自製o左一個, 鴨寮街抽氣扇+出氣咀, 日本城膠箱, 最貴係條風琴喉.
抽氣時加Filter,  會唔多夠力, 所 ...
goahead 發表於 19-8-2010 08:10 PM

請問一下你呢個整左幾錢??