Toysdaily 玩具日報

查看: 17563|回復: 37

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.23~~~藍天會的戰士~~~Rising IXA

"把你的命還給上帝吧......"~~~這句對白相信很多朋友都會認識吧~~~:78: 在 KIVA 一劇內~~~由初段的嚴肅變成諧角~~~最後再變回藍天會的標榜戰士~~~他便是明護啟介了~~~:!

面對 Fangire 的力量愈來愈強關係~~~藍天會會長決定使用 Intercept X Attacker 的終極力量~~~Ver.XI~~~:$ 但使用這力量之前~~~會長嶋護要求名謢先要將自己的體能提升~~~否則可能會承受不了新力量而受到傷害~~~:68: 二十七話名護利用 Rising IXA 初戰給予人看到的戰力和氣勢~~~確是比 IXA Burst Mode 強了很多~~~這當然是包含著他本人正面的作戰心態吧~~~:$

回到這款 SHF~~~造工相當不賴~~~值得一讚~~~開盒時已被胸口那精密的感覺吸引著~~~加上獨特的頭盔設計~~~將 Rising IXA 的古武士風表現了出來~~~:!

SHF 配件跟 IXA 基本上是一樣~~~只是多 IXA Riser~~~:)Rising IXA 可以同時配上兩種附屬武器~~~IXA Riser Gun Mode 加上 IXA Calibur Gun Mode 或 Calibur Mode~~~:78: 使 Rising IXA 這古武士融合了現代鎗擊手的姿態~~~既突破又夠型格:73: 歷年可以同時間用鎗和劍向敵人作出攻擊的騎士~~~亦似乎是由 Rising IXA 開始~~~:$

Rising IXA 的 必殺 Rider Kick~~~拿著 IXA Riser 向前踢的姿勢和當年 555 的 Delta 非常相似~~~:DDSHF 給予股關節的活動範圍~~~只剛好夠造到這個姿勢~~~而膝關節過度彎曲下似乎有輕微變型呢~~~:(

三個不同階段的 IXA ~~~有著不同變身者的感覺和風格~~~86 Save Mode 最深刻的當然是紅音也~~~而 08 Burst Mode 和 Rising 最深刻就一定是名護了~~~:78:

後記: Rising IXA 人氣似乎無 86 IXA Save Mode 咁高~~~但我自己就兩隻都咁鍾意~~~反而 Burst Mode 就比較麻麻啦~~~:handshake:今次 SHF IXA GE 品質唔錯~~~配件亦相當足夠~~~確實係一隻值得收藏 GE 好品~~~擁有咗 GE 朋友相信會認同吧~~~:71:~~~亦因為近日係 TD 出帖有好多問題~~~所似今次唔敢出咁多圖同埋字~~~希望大家唔好介意啦~~~:( 期待 TD 可以快啲回復番以前咁龍精虎猛~~~等我哋啲小玩家可以盡情分享~~~:)

support some some:71:
奈何係限定, 三舊幾水野真係有d卻步...
十卜:71:
十卜
wing0boy 發表於 30-6-2010 11:16 AM
support some some
himhimhim74 發表於 30-6-2010 10:52 AM
多謝兩位支持~~~:$
support:71:
雖然我唔鐘意呢隻, 但佢真係出得幾正!!!

我都係鍾意 86 IXA 多D, 但係講到玩具, 我覺得反已 RISING IXA  最優秀!

SOME 大出碟前D 字係邊度打? 係直接打落個POST整話係 WORD 打完先COPY 過黎? 因為我以前係WORD 打定先 (驚HANG機無晒, 有時出唔到貼有係無晒) 再COPY過黎, 成日都會話咩 10000 字 CUT, 同亂晒. 後尾發覺打完先COPY 落 WORDPAD 度 (因為 WORDPAD D字無FORMAT), 再COPY 返落個POST度, 就無 CUT 字同D圖亂晒呢個問題.

睇下幫唔幫到你 :)
十卜:$
都話RISING IXA係好野架啦:36:
support!!:71:  Rising IXA is a very very cool rider in the movie and SHF!!!:$
之前靚價入手,更覺超值
奈何係限定, 三舊幾水野真係有d卻步...
魯烈火 發表於 30-6-2010 10:57 AM
魯烈火兄如果真係好鍾意某款SHF~~~但奈何係限定無買到~~~會唔會有啲MISS呢~~~:(
有時間唔中放肆吓買一隻半隻貴啲但係好鍾意GE嘢~~~當係獎勵吓自己日日咁辛苦做嘢囉~~~:)
雖然我唔鐘意呢隻, 但佢真係出得幾正!!!
歐比旺.肯諾比 發表於 30-6-2010 12:08 PM
宜家個價幾靚架~~~有興趣可以諗諗~~~以呢隻質素~~~相信遲早會升番價~~~:DD
support
inowu 發表於 30-6-2010 11:56 AM
都話RISING IXA係好野架啦
零光 發表於 30-6-2010 01:21 PM
十卜
巴武藏 發表於 30-6-2010 12:21 PM
多謝各位支持~~~:):$
全部IXA都好正:71: