Toysdaily 玩具日報

查看: 12374|回復: 27

[玩具報告] 回到斯比頓~TF BUMBLEBEE~

故事又回到斯比頓星了,不過今次用來講故事的平台不是動畫或漫畫而是GAME!!

之前HASBRO在星戰系列的THE FORCE UNLEASHED嘗試過GAME配合玩具推出,看來有點收穫,今次在TF的WAR FOR CYBERTRON再來一次.

GAME方面未知如何,不過玩具卻看來相當不錯.首發的兩款都是DELUXE級的,先看看我們的老朋友大黃蜂!!

這傢伙相當不俗,但人氣就是不如老文...

機械人形態時外形不錯,簡單的幾何線上帶點科幻感但又不失G1的風格.最大問題應該只有背面的"龜殼"有點礙眼.

可動性算是不錯,該有的關節都有了,不過有點偏鬆.膝關節及腳掌的活動範圍有點不足,自己動手埶一執會有改善.

膝關節後面削去小小已經有一定的改善,可以有回90度左右的活動範圍.

腳掌我影得唔清楚,畫圖補上,應該唔難明兄,這樣可以改善腳掌的接地性,可以企得更好睇又更穩定.

(常兄按你要求加上的,收貨吧!)

上色算是沒什麼大問題,我自己就簡單的滲了線,小腿部份地方油了金色.

武器有一支短槍及收藏於左右手的短刀.原本短槍有部份是黃色,我覺得太似水槍了...所以也油過.

看看變形了,好少見DELUX級的TF會有LEVEL 4的變形結構..

車形我覺得幾可愛,很得我歡心.

來多幾張看看他的可動性,擺起姿勢來這傢伙是有型有款的.

對於這一隻大黃蜂,剛入手的時間是覺得有點不如老文的,不過解決了上面說的一些小問題之後感覺上又唔同了,現在是攞他上手玩的時間比老文更多.

下一款,當然就是他了.

做得好好的評論!
:64:冇得頂呀你!多謝附圖!果然專業:71:

ps. 一早睇完yaya既改色同埋魔術兄既介紹,再加埋你既小改,已經開始痕!:59:死火!
我就冇你咁鍾意佢,相比之下,我鍾意上次隻TFA 多 D。

隻文哥我都未拆,
我唔知其他人點諗,我睇外型就係蜂靚D。
希望文哥o既變形好玩 D 啦~~

不過兩隻一放埋......
用 Elljay  o個句:文哥你學咩人出 D Class o者?
這隻Bee真的很好玩呢~:)

我那隻的腳掌在變形時不能像說明書的一樣, 令到蓋上車子的甲殼前雙腿都會併合不到. 未知樓主的Bee有沒有這個情況?

另外, 有沒有留意說明書有處的Bee變成了cliff jumper...?:(
冇得頂啦:71:
正!
但我好希堅bee有天會出 new beetle 車款
真係影得真係好鬼正~ 快些出埋文哥吧~

我要參考你的相片來出相啊!!!
:71:雖然自己好少接觸變形金剛,但系呢款出得唔錯,期待柯柏文介紹,多謝分享!
mansiu123:
也多謝你的回應.

常兄:
痕就要快D止了!

Garycharm:
TFA同佢我就喜歡呢隻多D WOW,可能TFA個樣太死靚仔了.
佢同老文個樣風格上都幾唔同,有點難比較,我兩隻都喜歡,但老文就真係細隻左.

手榴蛋包飯:
說明書我真係無留意,不過變形時D位就我隻都係差少少,但又無乜大影響.

verywai:
THX!!

vlyc:
我想佢CLASSIC款再出一次先.

ambroseya:
吓,你邊洗睇我影相呢....

bond123:
老文的介紹過兩天會有.
文哥大只D就好了,支枪比较鸡:80:
在国内老变群中,已经见到与wfc文哥配的大斧头配件出现,可能接下来会少量量产。
support
寫/影得咁好~~~我唔玩tf都要支持下 :71:
在国内老变群中,已经见到与wfc文哥配的大斧头配件出现,可能接 ...
formanlin 發表於 23-6-2010 08:59 AM

要斧頭買隻救火車就可以了
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=130263