Toysdaily 玩具日報

查看: 30816|回復: 109

[分享討論] 注意!!! 大家快拆電池,否則figure會生鏽 (War machine玩家要注意)

各位有買早期IRONMAN Mark I/II/III , Terminator T600/700, Albert Wesker
或各類有電池既figure的話,快check check電池位有無生鏽。

我最近先開始拆電池,發覺隻mark I 電池漏水,彈弓位開始生鏽,好在不嚴重,用省銅水清理返。

大家快d check下喇。
頭像被屏蔽
的而且確會有咁既問題  所以我一早除曬所有電池  另外 Tony Stark Mesh Test verison
機械腳電池係好難先可 ...
Artoo 發表於 10-6-2010 12:34 PM

今朝我都試過,好Q實
各位有買早期IRONMAN Mark I/II/III , Terminator T600/700, Albert Wesker
或各類有電池既figure的話,快 ...
twinsenckw 發表於 10-6-2010 12:18 PM

多謝大大提點!! 今晚要將 IRONMAN MARK 1, 2, 3 所有電拆出, 希望未出水呀 !!
如果個絕緣膠條未拆, 會唔會出 電池水?
gekigoke 發表於 10-6-2010 01:02 PM

都會的
都會的
musicfreer 發表於 10-6-2010 01:10 PM

今晚立即拆電池
其實餅仔電好少這樣, 我那隻1:60 pg gundam 都係用餅電
十年都沒有問題

可能hottoys 跟的質素太差,建議用回maxxel 或者 casxx 等日本牌子
其實餅仔電好少這樣, 我那隻1:60 pg gundam 都係用餅電
十年都沒有問題

可能hottoys 跟的質素太差,建議 ...
kingofhero 發表於 10-6-2010 01:30 PM

HOTTOYS 肯定係用大陸幾仙1粒o個d 雞電,好易漏
其實我初初都以為電餅唔會漏水,因為我有隻電子錶放左係櫃五六年都無理佢,拆開依然無漏水,隻錶換左電都仲行得。

應該係HT電池太差,我隻MARK 3 BD ver 同TONY STARK既電池都好似霉霉地。
頭像被屏蔽
gekigoke 發表於 10-6-2010 01:02 PM

問題出於電池本身,所以還是快拆電池吧
頭像被屏蔽
回復  twinsenckw
你拆到隻機械腳電池未?
Artoo 發表於 10-6-2010 02:55 PM

拆左一隻,今朝趕返工無時間,今晚再試另一隻
我所有都連膠條都未除, 而家一次過要拆晒都幾係:55:
包括 MARK 1-3 , 戰損版及tony , batman
隻隻有電池既都無拆過, 有幾盒連盒都未開
呢次有排煩了