Toysdaily 玩具日報

查看: 57653|回復: 40

[玩具報告] 能與SHF一拼的[MegaHouse]宇宙刑事卡邦Space Sheriff GAVAN報告

昨晚逛玩具店, 原本只係想入隻小雲比太太, 最後敗陣左比E隻MegaHouse既卡邦, 其實之前幾日已經見過佢, 到左昨晚先帶佢回家, 宇宙刑事卡邦係我喜愛既特攝hero, 他那首主題曲同埋一身閃銀電鍍造形一直都喺我回憶當中, 劇中佢可召換一隻機械龍同埋有架紅色既車車, 令我當時十分著迷, 在我心目中, 卡邦係同我最喜愛既rider black同等地位, 裝著既卡邦我喜歡佢既色, 但就接受唔到d手指, 而忍手多年, 到左昨晚覺得這隻卡邦都算合心水, size同shf差不多, 至於可動與物料等一切都很陌生, 先比佢既封面狂吸引, 打開睇個主體係比膠袋包住, 色水唔係電鍍, 但就比佢既QC同另一個配件帶有黃透明眼既頭部吸引左. 於是就乖乖比錢, E+同大家分享這個卡邦~~去相:43:

先來個PACKING相同埋小雲客串出場~:35:
DSCN9295.JPG DSCN9296.JPG DSCN9297.JPG DSCN9298.JPG DSCN9299.JPG
開盒LU~
DSCN9301.JPG DSCN9302.JPG
打開左之後第一時間換左黃透明眼既頭部, 卡邦即刻醒目左, 重量方面比SHF輕身, 但D油上得唔錯, 只係滲線比較粗左, D銀色算係有光澤, 當然如果出電鍍色就PERFECT, 拿上手研究佢既BODY構造, 其實都同SHF大同小異, 腰部及膊頭活動, 我認為比SHF好, 但手腕位就少左個BALL JOIN, 整體來講我係滿意收貨, 同埋有一種驚喜.

配件都OK, 但如果多D唔同手部會更好啦, 不竟佢既.....價係一隻SHF X 2
開始360度影下佢
DSCN9315.JPG DSCN9318.JPG DSCN9319.JPG

開始CLOSE UP

跟SHF來個SIZE比較

跟住就影下孌身後招牌動作及自撰動作, 順道測試佢既可動

要用下佢既劍, 由普通劍, 然後用手掃開發光......孌成激光劍

這隻宇宙刑事卡邦既質數係OK的, 活動能力好, 關節位只有手臂部用軟膠, 好多關節JOIN位用實膠,  E樣同SHF好唔同, 但關節位唔鬆, 緊度係OK沒問題,  身型是比較粗, 沒有SHF那種修身, 但正正這令我更加喜歡他, 很忠於原著, 是完成度高及有誠意既玩具出品, E個廠商既出品係有進步空間, 好期待佢再有進步同出另外兩個紅及藍色既宇宙刑事, 我比這隻卡邦既評價係中上品, 沒有電鍍真是可惜, 有的話便成為我心中既上品. 多謝觀看~ :64: 唔知喜歡卡邦既朋友有無心動, 只想出報告給唔清楚佢質數既愛好卡邦同好作參考.
支持你先
哇!!好銀!!!
好靚呀~
靚就靚...但真係貴得有D過份....
heewing 發表於 31-5-2010 09:06 AM

x 2

i am a diehard fan of this character but think it is not worth for that price.
support!!隻野好型!!!:71:
:handshake: ....多謝ZIN兄你的分享........小弟在此物未推出時已經有留意他的了,但推出後仍沒出手有兩個原因的....1)定價太貴         2)由於三年前Meghouse 也曾推出過宇宙刑事玩具....仲同而家呢隻好接近的,但售價只係呢隻既三四分之一左右(當然體積較細,但裝備只少了一把劍),所以較難說服已擁有舊作的一眾刑事粉絲,用呢個價錢買他回家供奉的,當然價格回落到SHF貴D咁就可以考慮一下的!影左少少相給你作個比較.....

唔錯,唔錯!!
ZIN 兄~~~你呢排真係好熱血~~~出咗咁多咁好GE分享帖~~~繼續努力呀~~~:)
但留意唔好飲咁多酒啦~~~對身體無益~~~:(
d 隻 卡邦 整體黎講真係 "收貨" 的 ... 感覺上似係 同廠 之前出既 放大版.

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-28032-1-1.html (圖 from 人仔貓兄)
可惜, 我覺得 卡邦 係一個 金屬英雄 ... 裝甲最好就係 合金 la ... 有埋 電度 就更 good.
暫時黎講, 我都仲係比較 喜歡 裝著系列.
昨晚逛玩具店, 原本只係想入隻小雲比太太, 最後敗陣左比E隻MegaHouse既卡邦, 其實之前幾日已經見過佢, 到 ...
ZIN 發表於 31-5-2010 06:11 AM

Nice buy ar :D .... its shoulder joint design looks better than SHF's.
I would have bought this if it wasn't that expensive (even more $$ than a web limited SHF) !
....多謝ZIN兄你的分享........小弟在此物未推出時已經有留意他的了,但推出後仍沒出手有兩個原 ...
323 發表於 31-5-2010 09:53 AM

:handshake:感謝323兄既資料:77:, 但真係看得出megahouse有改良到至出, 今次身體各部份既比例準左, 也更接近原著,  我覺得佢都應該下調個價, 同shf差不多就ok, 那我到時再入多隻.
....多謝ZIN兄你的分享........小弟在此物未推出時已經有留意他的了,但推出後仍沒出手有兩個原 ...
323 發表於 31-5-2010 09:53 AM

So the ones you have in hand (2007/08 series) are much shorter than SHF?
支持:77:
呢只造型真系唔错,可以话系完美还原,可动又有SHF水平,不过就系贵左D,之前仲出过一款超人机既,如果距有一日出只电脑奇侠感我可能会中……(PS:问一下,卡帮唔系得一把剑?就算光剑同实剑分开,都只系两把,感另外果把咩来头?)