Toysdaily 玩具日報

首賣會標價699 轉手賺逾千 買Vista好過抽新股

首賣會標價699 轉手賺逾千
買Vista好過抽新股

03/02/2007

香港人賺錢伎倆層出不窮,連軟件也可以當新股投資。微軟新視窗系統Windows Vista今天正式開賣,微軟香港在首賣會以六百九十九元的優惠價出售一百套,排隊黨垂涎優惠價與正價間約二千六百元的差價,昨天大舉出動部署。排隊黨急不及待在拍賣網站以二千元起標價預售Windows Vista,只需一轉手便穩賺一千三百元以上,有網民直言「買Vista好過抽新股」。
電腦迷向排隊黨訂貨
Windows Vista今天十時半正式開賣,微軟香港特別推出優惠造勢,原價三千三百三十九元的「Vista終極版」將以六百九十九元發售,限量一百套。由於價格吸引再加上需求大、易轉手,排隊黨早已在網上招攬生意,本港一個拍賣網站昨天至少有六套Windows Vista供網民拍賣,起標價由一千七百至二千元不等。大部分拍賣均表示需要二月三日首賣會後才能交貨,極有可能是排隊黨為買保險提早「散貨」。

保守計算,排隊黨只要以優惠價買到一套Windows Vista,以二千元轉手便可穩賺一千三百元,部分「食水深」的排隊黨更會以二千五百元的價格出售。

另外,亦有電腦迷出價一千七百至一千九百元向排隊黨訂貨,可見Windows Vista有價有市。有網民更形容「買Vista好過買新股」,部分更表示會請假排隊購買,不想白白錯失賺錢的機會。

昨天早上十時已有近百名電腦迷在首賣會場外排隊,人龍最高峰達二百多人。有現場人士不滿有排隊黨公然「打尖」起哄,更勞動警方到場維持秩序
:^咁有腦...........
一百隻?? 係咪買0黎copy破解.
windows新野例牌有bug.

誇張0左d. 排一大輪賺千幾太小拉
成week 無上來, 打字都有d生疏; 唉, 部腦諗住換hd; 搞到入廠....舊hd死了去新來的, 真係洗唔洗咁應呀!!

唉哩d 1個排幾個的插隊黨係咁插, 我本來都可係100之內; 但最後只得107號的後補~~~~果陣真係只得無奈同等待.......

好在經在場大家的努力, 同好似係misoft 的高層交涉; 皆大都算歡喜; 我就要一個月後先有得羅!!!

企咗成日到早上都覺自己出現低溫症, 但又唔想去咁多toilet wo; 唯食少d飲少d啦!!!

bug 就一定有, 但可update ma; 除非佢當哩個vista係beta ver. 就無嘢講啦.......

[ 本文章最後由 ChrisLamXYZ 於 3-2-2007 09:45 PM 編輯 ]
原文章由 強中美 於 3-2-2007 08:00 PM 發表
一百隻?? 係咪買0黎copy破解.
windows新野例牌有bug.

誇張0左d. 排一大輪賺千幾太小拉

其實大可賣到2500~3000, 我估; 但自家用就真係幾方便; 唔洗煩:)
我o既感覺只有兩個字: 黐線

一街都會有得賣o既o野仲使乜上網同你班炒家 bid??
做新聞!!!
DVD-ROM 啤幾多有幾多,搞乜春要限量100呢?
炒到2000蚊套,咁不如買正價啦.
我點都唔信會有人上網BID炒價software.你估nike波鞋,可以著出鞋威呀?
D報紙佬正白痂,作新聞都作好D.
原文章由 K66 於 4-2-2007 10:48 AM 發表
做新聞!!!
DVD-ROM 啤幾多有幾多,搞乜春要限量100呢?
炒到2000蚊套,咁不如買正價啦.
我點都唔信會有人上網BID炒價software.你估nike波鞋,可以著出鞋威呀?
D報紙佬正白痂,作新聞都作好D.

:ar:但原價三千三百三十九元wo......................
原文章由 cartoon 於 4-2-2007 10:59 發表

:ar:但原價三千三百三十九元wo......................

我唔係話排隊既人ON居,MS咁做都係宣傳,佢100隻就算係派俾人,都只係34萬之麻.咁就可以搵港聞寫手當新聞寫,抵過買報紙頭版啦.

就算100隻都放晒上網,一人賺2000,只不過係20萬港紙,呢20萬錢銀流動,有幾咁勁,可以上港聞呢?

你睇下D BID先啦,8成以上底價都要$3,000,咁同原價有很多差別嗎?你估D電腦鋪又會唔會正價發售呢?最多咪又係10幾個電腦發燒友入貨,7成香港市民,就算送俾佢,部機都未必RUN到,其他3成,都只會留意幾時有X版.

[ 本文章最後由 K66 於 4-2-2007 11:18 AM 編輯 ]
原文章由 魚旦 於 3-2-2007 11:05 PM 發表
我o既感覺只有兩個字: 黐線

一街都會有得賣o既o野仲使乜上網同你班炒家 bid??

講痴線, 今日apple 講有個排隊買vista 的人; 話自己會用2000 買俾朋友, 因佢自己係applefans 叫大家唔好用vista wo~~~而家諗番真係想XYZ 佢呀!!! [因唔係100內都無得以低價買埋羅埋,  哩D係微軟的高層最後應變的決定, 其實佢邊會無貨買呀; 話明首500有水晶座......起碼都500存貨!! 但可能利益問題 或 首100 的關係]

我見的實況

因我都算遲去, 前日11~12點去望望先; 再去買糧先排........點知條龍都有50~60人, 我又自己一個去排; 唯死頂排啦, 差一秒就係差一秒; 最後係由12~6, 7點的時間, 除咗排隊~~~~我哩個3 唔識7的人都同隔離有傾有講, 對於內向的我係估唔到的, 可能幫人替工做到而家, 唔好話辛苦; 塊面都差到無得救......變得面厚都唔怕任何嘢 啦:sad::DD

離咗题TIM:DD, 哩段時間都見d人不斷打電話上microsoft; 因到點幾兩點都成百有多羅; 再計埋前面實有的插隊情況, 真想佢快快俾籌; 免得插得多人......令我跌出100之外........當然我都有打, 我就直話 + 拖字訣令customer serive 幫我接去manager 到, 一位ricky chan先生接聽; 咁我緊是向他訴苦~~~問佢有咩應變[哩個point 先最重要]
其實傾咗唔奈, 佢總算話去柱理; 留tel no, 福番我; 咁我唯得個信字信佢啦!!!
最後差不多6時宣佈派籌, 但最後到我都107 羅; 那時都7點幾了......想搵佢地都收工:*

好似講得太多, 都係等陣自己開番個post 作補充; 仲有我未食旱餐, now 打到手都疼埋..:ice: