Toysdaily 玩具日報

查看: 2935|回復: 10

[分享討論] One Piece 組立 = 抽新股?

由七武海 DX 起, One Piece 的景品組立就好似新股咁
現貨價, 又或者一兩個月又甚至一兩個星期後, 價格都會升幾十個%

七武海 DX, 訂價係 1魚8至2魚一對, 呢家.....三魚以上, 仲要係有價有巿
但講緊都係幾個月至半年既事

之後雷利/山治, 卡普/路飛, 訂價又係2魚至2魚幾, 呢家又係三魚幾有價有巿.....
咁搞法.......唉, 唔訂 = 捱貴貨..............
(而早前既 Grandline Men Vol. 1-3, 更加唔使講, 而紅髮更是天價了......)

有眼光一早訂左呢一堆組立, 真係可以零售入貨黎搵錢
(咁係咪即係變成所謂炒家.....)

各大大又可以提供一下有冇邊 D 其他 "新股" Line, 又係好似ONE PIECE 組立咁, 真係短時間可以動不動脹價幾十%?
講真, 七武海 DX 組立式上色根本唔同之前d組立式
我入左第一彈開盒都有d搵笨之嫌...不過早前想係丫烏搵埋其他幾set有冇平之際
居然見個價double有多, 咁我就...:35:(想儲七武海, 總有機會o既~)
不過又講真丫, 有左之前外科醫生重出事件, 要儲齊真係幾痛苦
:53:至於山治同雷利就出果時都好似冇咩人提, 自己入就入左
不過都係想儲齊d船只o者, 之前ACE都冇入, 所以見到鍾意o既款
都係入左見算~
我入左第一彈開盒都有d搵笨之嫌...不過早前想係丫烏搵埋其 ...
廿一月 發表於 25-1-2011 10:10 AM

七武海的確係冇 Grandline Men 系列上色咁好
Grandline Men 係上品, 七武海 DX 都有中上既, 但係質素參差
當中以莫利亞為上上品~
我入左第一彈開盒都有d搵笨之嫌...不過早前想係丫烏搵埋其 ...
廿一月 發表於 25-1-2011 10:10 AM

七武海DX算係新LINE...
所以我覺得Grandline Men暫時係One Piece景品黎講係最正...
Vol.1個時兩舊有找,之後一出重覆角色就開始愈黎愈貴...
同埋鋪頭冇可能分開黎買,來貨又少左...
有鋪頭唔敢收Grandline Men既訂,因為唔知黎幾多...
就算黎緊出既海軍DX,我之前都訂左,不過鋪頭退返錢話唔知有幾多貨...
七武海的確係冇 Grandline Men 系列上色咁好
Grandline Men 係上品, 七武海 DX 都有中上既, 但係質素參差 ...
movie_arms 發表於 25-1-2011 10:29 AM

仲有黑胡子都唔錯...
最差我諗係Vol.4...
七武海DX算係新LINE...
所以我覺得Grandline Men暫時係One Piece景品黎講係最正...
Vol.1個時兩舊有找 ...
小堅 發表於 25-1-2011 10:45 AM

下......唉, 講開海軍 DX, 都唔知乜事
又話咩冇行貨, 又唔接訂, 但呢家又有人接
初初二魚可訂, 之後二魚三, 早幾日二魚六, 琴日二魚八
我睇見咁就拿拿聲二魚八出左手......
到時現貨如無意外三魚三四都冇走雞....
咁計法, 二魚訂左果d (如果最後冇俾人加價), 又成功 "抽新股"......
仲有黑胡子都唔錯...
最差我諗係Vol.4...
小堅 發表於 25-1-2011 10:46 AM

Vol. 4 隻熊其實都 OK, 只係有 D 出界問題
女帝就.....唔講以為係 Styling, Body 既色可以係純原膠色....收咁既價
呢家仲要上到成二魚以上.......
頭像被屏蔽
好同意....pop都係咁話...例如白胡訂價本來係六魚半...但現貨價竟然問過話去到八魚兩草囉!!!最後我七魚入
howareuuu 發表於 25-1-2011 01:22 PM

不過 POP, 相對冇咁 "包生仔".....
因為 POP 既再販機會相對高DD (但係童年版就唔知點解死都唔再販)
而且 POP 既去貨/ 升值速度冇呢水組立咁誇張.....
下......唉, 講開海軍 DX, 都唔知乜事
又話咩冇行貨, 又唔接訂, 但呢家又有人接
初初二魚可訂, 之後二魚 ...
movie_arms 發表於 25-1-2011 12:56 PM

我都係等實物先算...
見有貨就買...
我都係等實物先算...
見有貨就買...
小堅 發表於 25-1-2011 03:15 PM

但貴好多.....我本來都係唔訂貨, 但近年忙, 冇乜時間行/格價
再者眼見好多貨一到現貨就貴咁多, 就加入左訂貨行列~