Toysdaily 玩具日報

查看: 15263|回復: 46

[分享討論] SIC WING FORM 重涂分享

呢只WING FORM相信已入手的朋友都已經清楚
QC非常之有問題
所以我就決定將只WING FORM儘量接近翻官圖
於是,已經封塵喈工具又有重見天日喈機會啦~

開工前影翻張遺照紀念下~~!!

今次主要工作有如下:
1.重涂雙翼的銀色
2.統一翻身體和翼的白色并改成珍珠白
3.洗走眼部藍色改上淺藍

看似好簡單,但實際做落發現越來越艱難
有機艱難?下面慢慢分解....................

首先為左方便上色,將翼部份徹底砍件

然後同樣為統一成身的白色
將本體砍件,取走無需上色的部件

保證漆膜強度,全部零件均上一層底漆

需要上銀色的零件再噴一層黑色打底,令銀色更有金屬質感

等油干同時,開始眼部工作
為可以體得出效果,做一半留翻一半做對比
效果滿意,剔透而且可以見到底部複眼紋路

等黑色乾透后,就可以上銀色啦~!!
銀色是用GAIA的 STAR LIGHT銀

有黑色打底出黎效果唔錯

上完銀色后就加上漸變的透明色
但由於GUNZ已經改變左透明色的配方
所以出黎效果不如理想..........

然後唯有自己調配透明色
我是系透明黃的基礎上逐點添加透明橙然後慢慢試色

又搞左一大輪
仲于調出一隻比較滿意的
就是位於4字個只~~~

齋上白色太單調
所以加入少許黃色
最後再噴上珍珠白
然後由於太過興奮...........
所以噴白色個時唔記得影相.........
到到記得個時已經...............

最後就是SHOW ROOM時間啦~~!!

統一曬D白色體落都順眼D~~!!

翼的特寫

最後的最後
多謝收看~~!!
堅 !
真係靚好多 !
qc真係差左d..買2隻..2隻都係咁:80:
太完美啦∼∼
想请教下洗走眼部蓝色,改上浅蓝的方法啊∼∼
回復 4# 吃妹魍魎

用棉籤取適量稀釋劑擦拭即可
由於漆膜比較厚
所以呢個好考驗耐性
遮蓋無需上色部份后薄薄地噴上透明藍
但要注意唔好太重手,唔是就會變到同原來一樣.........
好有心機...而且好手工....靚晒
After your operatio, the toy become clean & clear!!!:58:
Good Try............
好靚啊!!!!!!!!!!!!!:71:
A good sharing post that add marks for support!  :)

I'm also need to retouch its head because of its poor QC................ :56:
:$...手工一流
:71: look so nice after repaint!! COOL!!
頭像被屏蔽
:71::71:
步驟夠晒詳細
:71: