Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] (呢個post會唔會移去娃娃區?) 光之美少女著衫公仔

介紹玩具前想談一些東西....

我相信人的性格是多樣化的, 一個人不只有一種個性.
男人可以另外有女人性格的特徵, 反只亦然,
所以男人有時亦有温柔體貼的一面, 女人有時亦有豪邁奔放的一面,
所以有男人婆和乸型~~
這種情況尤以孩童時期更為顯著,
可是當長大了, 因為生理關係,
加上外在的環境因素,
令男仔要變得更男性化, 女人更女性化,
有些另類性格的特質, 漸漸被隱藏.
當然並不代表這些性格特質會消失,
當有外在因素所刺激底下, 這些性格特質又可能會爆發出來.

以上這種情況, 其實成年的玩具迷一定不會陌生,
小時候個個都玩具, 可是家境貧窮的關係無錢買玩具,
自此一直少玩,
直至長大後工作賺到錢,
部份人所潛藏的童真又返來了,
所以買了很多玩具以作補償.

當然, 成年人玩玩具的比例, 同其他嗜好(如女人, 股票樓, 科技, 煙酒) 來比較, 仍是小眾.
所以成年玩具迷仍受到不少人誤解.

玩具迷入面, 亦分大眾和小眾, 大眾的是男性化的玩具, 如超合金, 高達, 拉打, 各式英雄和機械人等等,
女性化的玩具, 是比較小眾的.

玩玩具的人, 係現實生活中, 可能受到不少冷言的歧視,
可是, 這些玩具迷亦可能會互相歧視的.

識到一個玩具迷, 他玩玩具一直很專業, 玩到將玩具改造, 我也很佩服他的,
可是最近聽到他的一番言論, 我覺得很反感.....
[唔明一個堂堂男人做乜要玩公仔娃娃, 仲要出街影晒相放上網, 係咪變態架?]
他以前經常埋怨身邊的人取笑他咁大個人仲玩玩具,
一個受歧視的人現在歧視著其他人,
好像一個失明的人歧視一個啞巴一樣.

可能我們有幸成為大眾, 所說所想較得易令人認同,
但同時, 亦應尊重小眾選擇的權利.
而且, 我們眼中的小眾, 在其他人眼內是大眾也不定,
有時眼光不要太淺.

雖然我自己玩開的都是機械人, 拉打, 其他英雄之類, 但是亦很欣賞玩娃娃的大大,
著衫公仔唔易玩的, 由set頭, 穿衣, 打扮, 到攝影, 看到出來的效果可能比其他玩具更專業,
這份認真更加難得.

我細個好鍾意玩著衫公仔的, 可是細個太窮無錢買,
記得好多時都係同家姐夾錢買一本有齊素體和衣服的貼紙圖冊,
將衣服的圖cut下來, 再貼到素體上, 就是一個有趣的玩意了.

長大後, 無乜機會玩著衫公仔,
曾經玩過十二吋, 但真係好睇唔好玩,
換衫又怕figure同衫爛, 無晒穿衣的樂趣,
很多人玩的b女, 又不是自己的口味,
價錢又貴得驚人,
自己要求不高, 想要一個普普通通的廉價著衫公仔,
可是選擇不多,
最後我找到以下玩具,
重拾番我玩著衫公仔的樂趣.
由於還在公司,
玩的過程稍後再說,
希望不會移post吧~~

[img][/img]

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs314.ash1/27884_391719559397_547704397_4073453_5656543_n.jpg[img]

[img][/img]

哈! 挺可愛的啦~我比較喜歡白天使...(=w=.)
移區前留名:help:
嘩~~~~~個樣同髮型爭好遠喎!:50:

我絕對贊成大大玩著衫公仔既想法,但係都搵個似樣d嗎!呢對太.........求祈啦!:67:
2個都好可愛:71:
雖然金髮囡囡套魔法衫差左dd:56:
手榴蛋包飯 發表於 14-5-2010 04:54 PM

衫係白天使靚D, 但個髮破壞咗~~
都係黑天使的短髮自然D~~
手榴蛋包飯 發表於 14-5-2010 04:54 PM

衫係白天使靚D, 但個髮破壞咗~~
都係黑天使的短髮自然D~~
嘩~~~~~個樣同髮型爭好遠喎!

我絕對贊成大大玩著衫公仔既想法,但係都搵個似樣d嗎!呢對太........ ...
常威 發表於 14-5-2010 05:45 PM

我都想買個仲靚好多的妹頭之類的, 可是價錢也很靚~~唯有玩住粉絲先,
這個雖然不算美, 但也很好玩~~
2個都好可愛
雖然金髮囡囡套魔法衫差左dd
機體 發表於 14-5-2010 09:01 PM

動畫中的衫是緊身衣, 細少的玩具真的很難做得來呢, 所以我較喜歡校服~~