Toysdaily 玩具日報

查看: 8695|回復: 15

[玩具報告] 山寨火車文

近排用一隻大牛多少少既價錢買左隻山寨版火車文, 呢隻文既不是官方孩佬出品,亦唔係山寨大廠fans project既產品, 出黎既質素果然係強差人意....

其實呢隻文既變形及綽頭(如有martix)的設計概念都幾好, 但就好似冇考慮到一些細位的設計, 以致在玩這玩具時會諗"有冇攪錯"....同埋關節位雖多, 但膠質一般(如FANS PROJECT的馬甲是一級膠質, 此物之膠質只可說是二至三級而已), 玩上手後有一種好像好易爛的感覺, 因材料差而浪費了設計...

整體上全隻玩具都係膠製, 除了螺絲.....

首先
開盒後發現頭部之"眼罩"要自己親手戴上去, 但未知是否QC問題, 眼罩戴上後自動彈回, 最後要小弟用螺絲批對文哥施予"北斗殘悔拳", 留下兩洞於太陽穴後問題得以解決

設計問題 - 盾裝在手上有一半以上的位置給下半臂的裝甲頂住, 令到個盾常常自行"甩手"

火車前半係文, 後半係炮台...

將支炮分解, 可變成文哥背部既電芯同支長矛

盾就係車頭同車卡之間塊版變既

鎗由火車之煙囪變形而成, 設計概念真的不錯

呢期大熱之人物出黎做下比例比較下

總括而言, 本人覺得這火車文是不值一隻大牛的價錢的說, 相對地, 玩過這文後又突然覺得當日以6魚左右之價格買入之馬甲抵玩了....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
同cm's比較,邊隻膠好d?
同cm's比較,邊隻膠好d?
紫月葵 發表於 1-5-2010 01:41

sorry, 小弟冇玩開cm's 野呀......
神奇,頂級,超卓,任你點樣去演繹
唔係比卡操床單
nice:71:
山寨掘起:36:
心口個出頭燈有LED 就正啦...
未出已經插!
好彩拎起手唔重手無買:(
唔係呀.....我覺得是必入之作! 我都有隻! 慨可動性一流! QC也好!
似乎依家冇官方定價既野, d人係唔識得自己定價...
大牛買一隻文哥就梗係唔抵啦, 不過山寨野(可以話係限定中既限定)黎講我就覺得ok...
玩小眾野, 就係要附出代價架啦...
當日都係見到要用一隻牛所以先冇買...
頭像被屏蔽
回復 13# 半田健人_555

話說在前頭, 我不支持炒價. 但是像火車文這些同人老變, 價錢只會愈來愈貴(不升值價格也只會站穩). 如有意的話, 還是早買為妙.