Toysdaily 玩具日報

查看: 2741|回復: 12

[趣味] 羅馬書

聖經中的《羅馬書》,第十三章這樣說:「在上有權柄的,人人當順服他……因為他是神的用人,是與你有益的……所以你們必須順服,不但是因為刑罰,也是因為良心。」
讀聖經,切忌無限上綱,必須明瞭作者的處境。那時候,教會團體跟地方政府關係緊張,有些教徒只順服基督,不順服政府,甚至拒絕納稅,保羅便寫了這段文字,叫大家按着神給我們的良心,聽從長官的話。
那麼,聖經是否叫我們做順民呢?
《使徒行傳》第五章描述使徒遭迫害,使徒們說:「順從神,不順從人,是應當的。」
當公義和政府法令出現矛盾時,作為基督徒該怎樣選擇,很明顯。
如果人人當順從長官,孫中山先生推翻滿清便是大錯。
如果人人當順從長官,一個基督徒剛巧是希特拉的手下,他便應按指令屠殺猶太人。
如果人人當順從長官,在文化大革命中逼死忠良的紅衞兵,該永世受表揚。
願全能仁慈的神,賜我們智慧,以明辨是非。

(區樂民)
係, 不過少不免要受d迫害
頭像被屏蔽
好玄啊!!
所以話…聖經係人既話語。
而且常有矛盾之處…
所以話…聖經係人既話語。
而且常有矛盾之處…
原罪 發表於 30-4-2010 08:01 PM

聖經不是科研報告
頭像被屏蔽
聖經不是科研報告
katoributa 發表於 1-5-2010 11:26 AM

可能讀書時候聽過某教人仕咁樣推銷…
「聖經係真實架!因為係神既話語。有邊本書可以咁多人一齊寫,但題材一致又唔矛盾?…」

你對,聖經不是科研報告。
對小弟來說只是神話故事。
頭像被屏蔽
可能讀書時候聽過某教人仕咁樣推銷…
「聖經係真實架!因為係神既話語。有邊本書可以咁多人一齊 ...
原罪 發表於 1-5-2010 01:31 PM

明白。聖經之於我,亦只是帶有事實既神話故事。
用「科學論調」來討論聖經既信徒,同以科學邏輯來駁斥聖經既人,犯左同樣既錯誤。好比硬用科學來分析中國詩詞墨畫,方向錯哂,就無野好講。
明白。聖經之於我,亦只是帶有事實既神話故事。
用「科學論調」來討論聖經既信徒,同以科學邏輯來駁斥聖 ...
katoributa 發表於 2-5-2010 11:00 AM

你個比喻有d唔適合。
一樣係藝術。
一樣係宗教。

藝術應該現時都唔可能用科學介定咩係好同唔好。

宗教…
我想問…大家講既「信」。係咪同一樣野?
信,係指信佢為真實?(如果信佢為真實,咁用科學反証,有咩問題?)

還是信佢既信念?(如果係信念,就真係只能分為信與唔信。或者講同意唔同意。)
又係呢d討論, 關於聖經的問題, 由基督徒自己討論啦
兩種唔同信仰嘅人去討論, 各持己見永遠唔會有結果
其實大大們如果對聖經有這麽多疑問,何不真真正正仔細地去研讀一卷聖經書卷。提議研讀新約聖經的書卷開始。如果你只是憑一兩節聖經經文就下判斷的話,這並不是客觀的分析,只是斷章取義。聖經每一卷書都有其特色和寫作背景的。