Toysdaily 玩具日報

查看: 23104|回復: 55

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.10~~~不完全的力量~~~Gills

一次交通意外~~~令到體內謎之力量覺醒~~~但這種力量沒有帶來幸運~~~卻令身體日漸受侵蝕~~~逐漸步向死亡~~~~身邊的朋友亦逐一離開~~~一個悲情的角色~~~葦原涼~~~:o 編劇對這人物的刻劃~~~有向幪面超人前輩們致敬之意~~~:$

相信有看過 Agito 一劇的朋友~~~對劇情應該有點印象~~~四位不同人物飾演的變身人物角色~~~各有各不同的際遇~~~我個人最喜歡冰川誠~~~因為他具有熱血的正義感~~~無私的精神~~~:) 但論最悲情的角色~~~相信無人會反對一定是葦原涼~~~:o 因為亞極陀力量未能完全~~~對超越生命體的追殺被迫無奈變身成 Gills~~~但因控制不了力量的外洩~~~身體會受侵蝕變得乾涸~~~每次變身都會令生命縮短~~~ 力量虛耗後 Gills 頭上觸角會縮短再倒下~~~:o

Gills 的戰鬥方式相當野性~~~武器亦相當尖銳及生化~~~此設定明顯是向前輩亞馬遜致敬~~~分別有 Gills Claw 爪~~~Gills Filler 觸手~~~擊殺敵人時會伸出 Gills Heel Claw 足跟爪~~~用腳跟由上而下攻擊~~~必殺一式~~~:$

當葦原涼變身成為 Gills 的時候~~~體內賢者之石能量會令駕著的電單車變成有靈性及自我復原能力的 Gills Raider~~~:handshake: 亞極陀一劇內所出現的三款機車~~~亦是我最喜愛的幾部~~~在劇內三人駕著機車都非常有型有款~~~OP 果場最感動經典~~~至於 Another Agito 用的那部~~~個人覺得就"無咁靚啦" ~~~:(

第四十六話三人合作對抗 Over Lord 闇之力~~~經典一幕重現~~~其實還有 G3X 在場~~~不過先前已被打至非常疲憊~~~視力失常 (如果我無記錯的話)~~~:$

後記: 今次呢個 Volume 10 其實係臨時變動~~~原先想寫 Another Agito 先~~~但心癮起唔出 Gills 先唔舒服~~~對 Gills 的感覺~~~只可以講點解井上會寫到佢咁慘呢~~~大結局後都係孤獨一個人(同一隻狗)~~~反而翔一開咗間餐廳咁鬼完滿~~~:DD 不過係度都要讚一讚編劇井上敏樹~~~呢套劇係水準之作~~~怪人造型沿用古文化人物服飾~~~我個人覺得好好睇~~~:71: 只係最尾果幾集其實好似多咗~~~擊倒闇神其實已經可以係結局~~~可能要出埋最後兩隻上級 Unknown 關係啦~~~不過最具人氣首選 水之 Unknown~~~:73:

扑,仲未有得玩:no:
Very detail
十扑
正呀SOME大,出埋G3-X就好啦:shy:
用裝著架車個size好似細左小小.....thx...post:71:
鍾意睇文字介紹 :handshake:

相又正

等緊Gills架網限電單車中...

借問AA果架電單車有冇特別?
:shiny::shiny::handshake::shiny::shiny:正呀~十卜some會長 DSCN8059.JPG
SOME大:71::71:
我等月頭先入:31:
用裝著架車個size好似細左小小.....thx...post
老文 發表於 23-4-2010 11:33 AM
其實車尾可以加長~~~長咗之後比例會好啲~~~:)

用番裝著 Gills 坐上去就反而顯大架咗~~唔啱比例~~~:(
扑Some大
我鍾意阿Sa多D:58:
鍾意睇文字介紹

相又正

等緊Gills架網限電單車中...

借問AA果架電單車有冇特別?
呂品器 發表於 23-4-2010 11:37 AM
AA 架車叫 Dark Hopper~~~其實都幾靚架~~~笨大如果出我都都會買~~~我無 Scan 到圖~~~你試吓去 search 吓呀~~~:)
AA 架車叫 Dark Hopper~~~其實都幾靚架~~~笨大如果出我都都會買~~~我無 Scan 到圖~~~你試吓去 search ...
Somebody_Ex 發表於 23-4-2010 11:58 AM

我意思係Dark Hopper有冇靈性架?:handshake:

我都好想Bandai出~

生化Rider比較吸引我 :35:  AA 同 Gills都好有亞馬遜feel
我意思係Dark Hopper有冇靈性架?

我都好想Bandai出~

生化Rider比較吸引我   AA  ...
呂品器 發表於 23-4-2010 12:01 PM
劇內除咗 G3X 架車之外~~~其餘三架車都係有靈性GE~~~:)

十卜, 不過我鐘意Another Agito 架車多D
我都好鐘意佢~
咁多隻拉打真係唯佢獨尊~ 當年仲為佢寫過同人誌...
:35:
架電單車除左你 d 架~ 市面仲有兩架~
其中一架係吸塑版~ 隻野到左之後我都會騎下相埋相~ 做得唔錯架... 無電王果 d 咁膠添...
另一架搖控版真係天價... 有緣無份喇...
:70:
初初見隻終極版有點兒頂唔順, 不過睇完電影版就覺得好正...
:66: sic 點解唔出.......